marți, 28 octombrie 2014

E bine să cunoaştem ce înseamnă TFU


Lecția publică „Rolul statului în combaterea traficului de ființe umane”, planificată în cadrul participării Bibliotecii ”Onisifor Ghibu” în Campania Națională „Antitrafic Moldova” a fost organizată în colaborare cu Colegiul Politehnic din Chișinău. Campania are drept scop informarea cât mai masivă, a unui public cît mai mare, despre pericolele acestui fenomen cu impact social foarte negativ. Activitatea a avut loc în incinta acestei instituții de învățământ, demonstrând, încă o dată, că bibliotecile publice sunt acolo, unde este nevoie de informație.
Intrarea în tema acestei lecții, mai deosebită de cele din fiecare zi ale elevilor prezenți în sala de lectură a Bibliotecii Colegiului Politehnic, a fost prezentată de Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. El i-a provocat pe adolescenți la un dialog pe tema dată, pentru a-i  intriga din start, pentru a-i pune pe gânduri.
Apoi elevii au avut posibilitatea de a audia o comunicare succintă, dar plină de consistență juridică, prezentată de Marin Postu, magistru în drept. Lectorul și-a structurat comunicarea în baza prezentării celor mai esențiale documente legislative, privind prevenirea şi combaterea traficului de ființe umane, deoarece în baza lor se derulează componentele acestei infracțiuni. Astfel adolescenții au aflat care sunt acele 5 acțiuni ce se califică ca Trafic de Ființe Umane (TFU): recrutarea persoanelor, transportarea de ființe umane, inclusiv și transportul transfrontalier, transferul ființelor umane la diverse organizații, adăpostirea persoanelor recrutate și transportate, folosirea diverselor mijloace de impunere a persoanelor recrutate de a se supune anumitor cerințe, contrar voinței lor. Destul de detaliat, din punct de vedere juridic, dar totuși pe înțelesul adolescenților,  lectorul a descifrat aceste acțiuni de infracțiune TFU, atrăgându-le atenția să nu cadă în aceste mrege periculoase ale traficanților de ființe umane.

Marin Postu a ţinut să le explice tinerilor ascultători şi ce înseamnă exploatarea persoanei? Răspunsul îl găsim iarăși în Codul Penal al Republicii Moldova: executarea unei munci sau îndeplinirea unor servicii, în mod forţat, cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate şi securitate. Infracţiunile sunt cutremurătoare pentru acest început de mileniu trei – sclavie, robie, lipsa de libertate, exploatarea sexuală, exploatarea muncii copiilor, cerșit, prelevarea forțată, sau prin îșelăciune, a organelor umane, trimiterea forțată a tinerilor în zonele de conflict militar, vinderea persoanelor etc. 
Tinerii au aflat și cum se pedepsește infracțiunea TFU. Vinovăţia depinde de faptul în ce măsură şi cât de conştient persoana implicată în aşa acţiuni înţelege „ce face”. Victima  TFU nu răspunde penal, dar pedeapsa este foarte dură pentru cei a căror vinovăție este demonstrată. 
Statul garantează pedepsirea celor implicați în traficul de ființe umane, dar fiecare  trebuie să aibă grijă în ce fel de parteneriate se implică, a concluzionat Marin Postu în finalul comunicării cu elevii Colegiului Politehnic din Chişinău. Adolescenții care au participat la respectiva lecție publică, sperăm noi, vor ține cont de această avertizare și vor evita pe tot parcursul vieții implicarea în TFU și ca infractori, și ca victime.


Notă:
Este bine să cunoaştem mai multe informaţii la acest subiect. Le putem afla accesând site-ul Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe umane:  http://www.antitrafic.gov.md/




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu