joi, 23 octombrie 2014

Învăţăm a învăţa


Am invitat elevii claselor a X-a ai Liceului Teoretic „Vasile Vasilache” să participe la trainingul „Învăţăm a învăţa”, organizat în cadrul programului informaţional / formativ pentru adolescenţi JuniorBildungs.
Maria Pilchin, magistru în filologie, licenţiat în economie,  formatorul acestui atelier, foarte convingător a expus motivaţia şi necesitatea instruirii pentru viaţă, nu doar pentru şcoală. Învăţatul „pe de rost”, fără a percepe esenţa noilor cunoştinţe, surmenajul ce parvine în consecinţă – sunt cele mai negative momente în procesul de studiu şcolar/liceal. De aceea, au fost aduse la cunoştinţa participanţilor, într-un mod atractiv şi convingător, unele sfaturi-trucuri pentru o organizare mai corectă a timpului dedicat studiului.
S-a pus accentul şi pe faptul că este, de asemenea, important să învăţăm a învăţa din tot ce ne înconjoară, din experienţa altor oameni, care este transmisă din generaţie în generaţie. 
Avem posibilitatea de a  cunoaşte tot mai mult prin intermediul cărţilor – acestor izvoare nesecate de  înţelepciune. Astfel, atelierul a continuat cu o activitate practică: „În căutarea noilor cunoştinţe”.
Participanţii au avut obligaţia de a reuşi, în scurt timp, să investigheze colecţiile Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru a găsi o carte interesantă şi utilă, apoi să prezinte ce anume i-a intrigat, ce au aflat nou, ce ar fi bine să cunoaştem în viaţă. Nu am fost surprinşi de sârguinţa cu care adolescenţii au explorat volumele din diverse domenii ale cunoaşterii, deoarece, la această vârstă, ei sunt avizi după noi informaţii. Au şi ales să ne prezinte cărţi despre sănătate, despre mitologiile lumii, i-au interesat informaţiile utile pe care le găsim în „Enciclopedia fetelor”, cum putem afla „De câţi prieteni ai nevoie?”, care sunt „Secretele numerologiei”, ce ne spune „Ghidul cronologic al ştiinţelor” etc. Un bun ajutor pentru ei a fost expoziţia „Marile lecţii ale unor cărţi mici”, în care am selectat şi am prezentat volume din diverse domenii, în special destinate adolescenţilor. 


Un bun ajutor pentru ei a fost expoziţia „Marile lecţii ale micilor cărţi”, în care am selectat şi am prezentat volume din diverse domenii, în special destinate adolescenţilor.     

 Atelierul a fost binevenit pentru adolescenţi, acest fapt fiind demonstrat de cuvintele sincere de mulţumire adresate  dnei Maria Pilchin şi Bibliotecii „Onisifor Ghibu” şi de împrumuturile de carte din colecţiile bibliotecii, pe care le-au făcut, imediat, participanţii la această activitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu