miercuri, 29 octombrie 2014

Internetul - e - Transformare fără sfârşit

Istoria Internetului începe odată cu dezvoltarea timpurie a calculatoarelor şi a reţelelor de comunicaţii (1950 şi 1960) şi poate fi împărţită în mai multe etape. Ideea unei reţele de calculatoare destinate să permită comunicarea generală între utilizatorii aflaţi la diferite calculatoare a depins de evoluţiile tehnologice şi de fuziune a infrastructurii sistemelor şi a reţelelor existente de telecomunicaţii. Prima descriere documentată despre interacţiunile sociale care ar apărea prin crearea unor reţele (networking) este conţinută într-o serie de note scrise de J.C.R. Licklider de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, în august 1962, în care Licklider a discutat conceptul de Galactic Network - reţea galactică.

 Cu ocazia Zilei Internaţionale a Internetului vă propunem mai jos o expoziţie virtuală, cu o descriere succintă a cărţilor prezentată în ordine alfabetică conform tabelului de autori.
Expoziţie virtuală

Barbu, Gheorghe. Bazele informaticii / Gheorghe Barbu. – Bucureşti : Ed. Tehnică, 1997. – 177 p.
Scopul acestei lucrări este ca cititorul să-şi însuşească conceptele de bază, acceptate de specialişti ca baze ale informaticii.
Lucrarea cuprinde programa analitică a cursului de „Bazele informaticii” şi se adresează, în special, studenţilor din anul I de studiu de la secţiile de informatică.

Bloch, Joshua. JAVA : ghid practic pentru Programatori avansaţi / Joshua Bloch ; trad. : Andreea Lutic. – Bucureşti : Ed. Teora, 2002. – 196 p.
Acest ghid practic pentru programatori avansaţi oferă soluţii la problemele cu care se confruntă în ziua de azi majoritatea programatorilor. Fiecare regulă este prezentată sub forma unui scurt articol independent care examinează în profunzime subiectul, oferind exemple de programe. Pe parcursul cărţii sunt examinate construcţii tipice ale limbajului şi modele de design, însoţite de sugestii şi tehnici utile.

Buraga, Sabin. Programare WEB în bash şi perl / Sabin Buraga, Victor Tarhon-Onu, Ştefan Tanasă. – Iaşi : Polirom, 2002. – 256 p.
Lucrarea descrie în detaliu unul dintre cele mai folosite standarde de programare pe partea server a aplicaţiilor destinate WEB-ului, punând un accent deosebit asupra elaborării de aplicaţii CGI în două dintre limbajele de tip script, larg utilizate pe platforma Linux. Numeroase studii de caz prezentate demonstrează flexibilitatea şi uşurinţa în realizarea de aplicaţii WEB complexe.

Gheorghiu, Anca. Informatică aplicată / Anca Gheorghiu, Corina Maria Bichiş. – Bucureşti : Ed. Victor, 2004. – 350 p.
Prin conţinutul bogat şi diversitatea de teme din domeniul informaticii aplicate, această carte este deosebit de utilă unui număr mare de cititori. Întrucât în ultimele două decenii sistemele de operare au suferit optimizări şi diversificări conceptuale remarcabile, în lucrare se face referire doar la cele mai populare şi larg folosite în prezent, în special variantele Windows, Linux „Lindows” şi altele.

Livovschi, Leon. Bazele informaticii / Leon Livovschi. – Bucureşti : Ed. Albatros, 1979. – 472 p.
Cartea cuprinde o prezentare sintetică a cunoştinţelor de bază din domeniul INFORMATICII, ilustrate prin numeroase exemple menite să uşureze înţelegerea şi metodologia utilizării şi programării calculatoarelor în limbaj Fortran.

Manual de utilizare a internetului. – Ed. a 2-a. – Ch. : Centrul Independent de Jurnalism, 2006. – 100 p.
Manualul de faţă este un ghid pentru explorarea plenară a acestei complexe reţele de informaţie şi comunicare şi este destinat unui spectru larg de oameni din diferite domenii. Cuprinde 21 de fişe informaţionale, fiecare cu un subiect particular din domeniul utilizării internetului, de la căutarea informaţiei până la comerţul on-line.

Miloşescu, Mariana. Informatică : pentru profilul real: manual pentru clasa a IX-a / Mariana Miloşescu. – Bucureşti : Ed. Didactică şi pedagogică, 2004. – 88 p.
Calculatorul a fost inventat de om pentru a prelucra informaţia. El îl ajută să prelucreze uşor, într-un timp extrem de scurt, cu foarte mare acurateţe, o mare cantitate de informaţie foarte complexă. Folosirea calculatorului a dus la apariţia unei noi ştiinţe şi a unui nou domeniu de activitate: informatica. Informatica reprezintă un complex de discipline prin care se asigură prelucrarea raţională a informaţiilor prin intermediul maşinilor automate.

Munteanu, Adrian. Reţele windows. Servere şi clienţi. Exemple practice / Adrian Munteanu. – Iaşi : Polirom, 2004. – 344 p.
 Lucrarea constituie o abordare practică a integrării platformelor Windows, oferind soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi administrarea reţelelor locale u ajutorul sistemelor de operare Microsoft.

Oprea, Dumitru. Sisteme informaţionale pentru manageri / Dumitru Oprea, Gabriela Meşniţă. – Iaşi : Polirom, 2002. – 304 p.
Cartea de faţă reprezintă punctul de vedere al autorilor asupra minimului de cunoştinţe pe care ar trebui să-l deţină orice responsabil de firmă, indiferent de nivelul managerial la care se situează. În carte sunt abordate problematica sistemelor informaţionale de la definirea şi evoluţia lor, şi până la tratarea acelor etape din ciclul de viaţă al unui sistem în care managerii au roluri esenţiale.

Sacara, Andrei. Informatica : culegere de probleme pentru cl. 9-12 / Andrei Sacara. – Ch. : Epigraf, 2012. – 88 p.
Culegerea conţine peste 800 de probleme, informaţii suplimentare şi sugestii pentru rezolvarea lor. Ea reprezintă un bun suport pentru studierea informaticii şi aplicarea metodelor de algoritmitizare şi programare. Culegerea este alcătuită în corespundere cu Curriculumul la informatică. Problemele sunt grupate pe capitole. Iar anexele conţin sugestii pentru rezolvarea unor probleme şi arte informaţii utile.

Securitatea informatică în UNIX şi INTERNET /coord. : Victor-Valeriu Patriciu. – Bucureşti : Ed. Tehnică, 1998. – 560 p.
Lucrarea îşi propune abordarea unei largi palete de probleme circumscrise securităţii informatice. Ea tratează atât problemele de securitate ale sistemului de operare UNIX, cât şi aspectele specifice de securitate ale reţelei de reţele, cunoscut sub numele de INTERNET. Cartea este structurată în 3 părţi şi cuprinde 14 capitole.

Viney, David. Cum să ajungi în top pe Google: tehnici de optimizare pentru motoarele de căutare / David Viney ; trad. : Mihai-Dan Paveleşcu. – Bucureşti : Meteor Press, 2009. – 256 p.
În carte este prezentată metoda de şapte paşi pentru optimizarea pentru motoarele de căutare şi promovarea site-ului Web. Este o metodă verificată şi conţine toate sfaturile şi trucurile de care sunt nevoie pentru a obţine clasificări în top. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu