marți, 7 octombrie 2014

Lecţia publică "Modalităţi de combatere a traficului de fiinţe umane"

       Azi, 7 octombrie 2014, la ora 14:00 în cadrul Bibliotecii „ Onisifor Ghibu” a fost prezent dl Alic Clefos, lector superior universitar, colonel de poliţie care a conferenţiat întrunirea cu tema „ Actele naţionale în domeniul anti - trafic”. În sală au fost prezenţi elevii Liceului Teoretic „Minerva” şi elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret”.
   Dl Alic Clefos a adus la cunoştinţă elevilor noţiunile de: Trafic de Fiinţe Umane (TFU), victimă a traficului uman, exploatare, transportare, recrutare, exploatare sexuală, traficant, perioadă de reflecţie conform articolelor din Codul Penal. A vorbit despre cauzele, scopurile  TFU şi a menţionat că cel mai mare pericol de trafic uman se face prin intermediul calculatorului şi reţelelor de socializare.
     A prezentat Legea  nr. 241 din 20.10.2005 privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, articolele 165, 206, 1651 şi a explicat detaliat ce înseamnă. A vorbit despre cazuri reale cu care s-a întâlnit pe parcursul carierei sale şi despre toate emoţiile, durerile şi chinurile suportate de persoanele traficate, din care majoritatea au fost fete. A prezentat o statistică despre profilul victimelor  TFU pe anii 2011 – 2014: 50% la 50 % sunt băieţi şi fete traficate, 75 % din victime sunt persoanele din mediul rural, 83 % prezintă violenţa de orice tip în familie.
       Elevii s-au arătat foarte interesaţi de tema prezentată şi au adresat întrebări:
·        Carabinerii au voie să intervină în conflictele de pe stradă?
·        Ce trebuie să facă o persoană dacă nu are acte de identitate în cazul în care este victimă a traficului şi se află pe teritoriul unei ţări străine? ş.a. 
Decada Chişinău – Oraşul meu continuă şi cu alte manifestări pe care le puteţi recepta în avizul nostru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu