vineri, 22 februarie 2013

„Mărturisiri verzi” de Elena Puiu




La finele unui sezon rece şi tot mai aproape de adierile calde ale primăverii, cititorii bibliotecii „Onisifor Ghibu”au fost invitaţi să asiste la calde şi lirice „Mărturisiri verzi” din placheta de versuri de debut a tinerei autoare Elena Puiu.
Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii, a remarcat în deschiderea lansării: verdele vestigiu vine cu un verde de carte. Versurile Elenei erup, sunt nişte gânduri sincere, frivole, impun o reflectare. În unele poezii autoarea apare în ipostaze meditative, în altele se reflectă  gânduri romanţioase. Totuşi sunt versuri apropiate de senzualitate. Rămânem în aşteptarea versurilor care vor contura chipul şi stilul complet al tinerei creatoare Elena Puiu.
Prevalează tendinţa de intelectualizare în versurile tinerilor poeţi de azi, susţine criticul literar Lucia Ţurcanu, iar Elena Puiu are toate şansele să devină un nume cunoscut în lumea scriitoricească. Din versurile ei desprindem că este încă la vârsta ezitării, căutării sinelui. Şi această căutare trebuie să o continue. Discursul minimalist este tendinţa acestei tinere autoare, rar este tentată să metaforizeze. Totuşi amintiri nostalgice  şi universul familial sunt deseori prezentate în versurile ei. Un lirism senin şi cald – aceasta ar fi definirea poeziei Elenei Puiu.
Modestia şi claritatea limbajului versurilor tinerei autoare au fost remarcate de Aurelia Borzin, redactorul-şef al revistei „Clipa”. Ea parcă schiţează doar personajele, ne creionează atmosfera de familie a autorului,  nu epatează, nu  şochează – dar este, în final, o poezie convingătoare. Depinde de Elena însăşi pe ce drum literar îşi va dezvolta talentul.
Poeta Călina Trifan, o altă susţinătoare a editării în acest debut sideral anume a versurilor Elenei Puiu, a remarcat discreţia cu care autoarea îşi deschide sufletul în aceste versuri, iar farmecul lor ne dă o mare speranţă în continuarea acestui preludiu al deschiderii talentului său. Debutul la o vârstă aşa de fragedă, Elena fiind încă liceană, este o adevărată reuşită şi o încununare a nopţilor nedormite, probabil.
 Iulia Iordăchescu,  directorul revistei „Clipa”, a ţinut să remarce că este o tradiţie de mulţi ani colaborarea cu biblioteca „Onisifor Ghibu”, deseori aici au avut loc şedinţe mai speciale sau Galele laureaţilor Concursului Naţional de Creaţie Literară "Iulia Hasdeu" organizate de revista "Clipa". Graţie revistei „Clipa” au debutat mulţi tineri talentaţi, iar Elena Puiu este al 11-lea tânăr creator  cu apariţie editorială în colecţia "Debut sideral". Urându-i să se rătăcească mai departe printre lecturi bune şi creaţii de performanţă, i-a citit şi un colaj artistic alcătuit din spicuiri din titlurile versurilor din placheta lansată.
Au fost alături de Elena Puiu cu mesaje de admiraţie şi încurajare Oxana Gherman, profesoara de limbă română şi colegii ei de la Liceul „Ion Suruceanu”,  membrii cenaclului „Iulia Hasdeu”. Maria Fărâmă, colegă de creaţie, a intervenit cu dialoguri pe parcursul activităţii atât cu autoarea, cât şi cu publicul – pentru a afla ce a motivat-o să scrie, dacă în poeziile ei se ascunde Elena cea adevărată, cum a ajutat-o comunicarea din cadrul cenaclului.
Cu urări de perseverare, colectivul bibliotecii „Onisifor Ghibu” îi doreşte Elenei Puiu multe şi cât mai recente noi debuturi !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu