luni, 11 februarie 2013

Debut poetic: "Crisalida" de Ana-Mihaela Nuţa





Cititorul Bibliotecii „O. Ghibu ”  se simte mereu onorat şi fericit, dar şi niţel orgolios (sic!) când e invitat la deosebite lansări de carte. Comparaţia cu scriitorul, prezenţa acestuia îl stimulează şi îi dă aripi spre alte lecturi. Cititorul se ia la întrecere cu creaţia, cu scrisul.

Aşadar, pe data de 8 februarie 2013, în incinta bibliotecii O. Ghibu a avut loc lansarea  unei cărţi purtătoare de lumină, intitulată - “Crisalida” de Ana-Mihaela Nuţa. 
Ana-Mihaela este  câştigătoarea concursului realizat de revista  "Clipa", la secţiunea "Debit sideral", ediţia a 14-a.
La această manifestare au participat: Lucia Ţurcanu (preşedintele juriului concursului),  Aurelia Borzin (redactor-şef al rvistei "Clipa"), Călina Trifan - membre ale juriului, Victoria Mărgineanu, laureată a  aceluiaşi concurs, Zinaida Izbaş (redactor la Radio-Moldova), care au vorbit despre această apariţie editorială. 
Iulia Iordăchescu, directorul revistei "Clipa" a ţinut să menţioneze în mod special că apariţia acestei plachete de vesuri a fost posibilă graţie sprijinului financiar oferit de Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău.
Lucia Ţurcanu, fiind un prieten al operelor literare, nu a ezitat să facă o apreciere critică a acestui volum de versuri.  Muncind asupra acestui manuscris,  am simţit că „un Eu lăuntric care aspiră spre dorinţa de a uita, reprezintă versuri unde apare imaginea anesteziei (somnului), ilustrează  detaşarea de ceva, devulgă  alter- ego şi, în final, fluturi care se nasc din cristalină, susţine autoarea noastră” .
Zinaida Izbaş, profund atinsă de stilul şi lumea poetică a tinerei debutante, a precizat, faptul că: “numele ei este cunoscut de la participarea la concursuri naţionale, la „Radio-Moldova”, “Ars Adolescentina”, a fost una din primele laureate, şi atunci când citeşti, te alimentezi din opere literare, dar rămâi tu”.
Această lansare a adunat zeci de participanţi admiratorii ai literaturii tinere.
Poeta Eugenia Bulat, în prefaţa cărţii, a subliniat talentul inedit al Anei-Mihaela, care pictează o lume fantastică împletită prin prisma figurilor de stil:
„Dincolo de experienţa concretă care, de la un moment încolo, nu are nici o relevanţă, se ridică în toată statura adevărul că numai astfel de zguduiri dau naştere poeziei adevărate, mature, îmbrâncind-o violent spre alte niveluri. Şi, dacă pe canavaua întregului volum licăresc obsesiv crisalide, se desprind jucăuş vrăbii care fac acrobaţii, păpuşi, fluturi şi diafane flori de cais, mesajul social direct al acestor două lucrări de final anunţă clar viitoarele căutări poetice ale autoarei. Doleanţa noastră ar fi ca Ana-Mihaela Nuţa să nu se complacă în condiţia de crisalidă şi nici chiar în cea de fluture. Ea are toate datele necesare ca să săgeteze ferm, cu zbor de rândunică în cerul literaturii române. În fapt, asistăm la o irumpere de crisalidă” , a mai accentuat prefaţatoarea volumului.
Bineînţeles, avem de-a face cu nişte confesiuni elevate, rafinate cu o deosebită întoarcere spre Lume, reflex al unei unităţi, orientări pronunţate a poeziei tinerilor debutanţi către Poezie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu