joi, 7 februarie 2013

Jules Verne - Creatorul romanului ştiinţifico-fantastic

   Popularul prozator francez, unul dintre părinţii literaturii de anticipaţie, Jules Verne, s-a năcut la Nantes, în ziua de 8 februarie 1828. Autor al unei opere vaste, Jules Verne este unul dintre cei mai de seamă scriitori pentru tineret din toate timpurile. Opera sa romanească este caracterizată prin interferenţa aventurii cu elementul de previziune a celor mai moderne cuceriri ale ştiinţei, rod al unei imaginaţii vizionare fără egal în epocă, anticipând cele mai cunoscute descoperiri din vremea noastră. Verne îşi plimbă cititorii pe toate continentele lumii, pe toate mările şi oceanele, dar parcă neajungându-i Pământul, evadează şi în spaţiu, inventând rachete şi nave ce, nu peste mulţi ani, aveau să-i confirme viziunile. 
    Pe data de 8 februarie 2013 se împlinesc 185 de ani de la naşterea Creatorului romanului ştiinţifico-fantastic – Jules Verne. Cu această ocazie, Filiala ,,Onisifor Ghibu'' vă propune o expoziţie de carte virtuală:

1. Verne, Jules. Arhipelagul în flcăcări / Jules Verne.  – Bucureşti : Lucman, 2005.  – 188 p.

Romanul marchează un moment de cotitură în inspiraţia lui Jules Verne. După călătoria lunară, înconjurul lumii într-un submarin şi în optzeci de zile, autorul începe să înlocuiască intrigile "tehnologice" cu exotismul şi romantismul. Arhipelagul în flăcări este unul dintre cele patru romane istorico-politice ale lui Jules Verne, alături de Nord contra Sud, Drumul Franţei şi Familia fără nume.






2. Verne, Jules. Căpitan la cincprezece ani / Jules Verne.  – Ch. : ARC, 2011.  – 112 p.

Această carte evocă vitejia adolescentului Dick Sand, natura sălbatică a Africii Ecuatoriale, exprimând în acelaşi timp un înflăcărat protest împotriva ănrobirii omului de către om. Personajele principale ale romanului sunt : Căpitanul Hull, Dick Sand, doamna Weldon şi fiul acesteia Jack, Benedict. Pe data de 2 februarie 1873 vasul Piligrim a părăsit apele Noii Zelande după o bogată vânătoare de balelene, îndreptându-se spre San Francisco. James Weldon este nevoit să părăsească Noua Zeelandă, fiind chemat să încheie o afacere importantă fiind nevoită să îşi lase acasă soţia şi copilul.


3. Verne, Jules. Cinci săptămâni în balon / Jules Verne.  – Bucureşti : Herra, 2004.  – 160 p.

Acesta este unul dintre primele romane ale lui Jules Verne şi conţine germenii "ingredientelor" operei viitoare, amestecând cu îndemânare intriga fecundă cu aventurile, întorsăturile de situaţie şi descrierile tehnice, geografice şi istorice. Cartea oferă o prezentare bună a explorărilor continentului african, incomplet cunoscut de către europeni la acea dată, dar străbătut de exploratorii care voiau să îi descopere secretele. Succesul cărţii este rapid, aducându-i lui Jules Verne liniştea financiară şi un contract cu editura lui Jules Hetzel, care avea să publice multe dintre operele sale în următorii ani.



4. Verne, Jules. Doi ani de vacanţă / Jules Verne.  – Bucureşti : Corint Junior, 2005.  – 160 p.
Tentaţiei lui Robinson Crusoe nu-i putea scăpa nici Jules Verne. Cei cinsprezece eroi, între 8 şi 14 ani, care nimeresc pe o insulă pustie, retrăiesc peripeţiile celebrului solitar, punându-şi în joc inteligenţa, destoinicia şi curajul proprii vârstei lor. Iar aceste calităţi devin şi mai necesare când, în afara vitregiilor naturii, aceşti băieţandri trebuie să înfrunte şi asaltul unor ucigaşi netrebnici! O aspră confruntare, din care ies mai oţeliţi, mai puternici, mai siguri pe ei. Doi ani de vacanţă care înseamnă, mai presus de orice, o inedită şcoală a vieţii.




5. Verne, Jules. O călătorie spre centrul pământului / Jules Verne.  – Bucureşti : TEDIT FZH, 2008.  – 300 p.
Un roman fabulos care se axează pe o temă  predilectă operei luiJules Verne : relsţis dintre om şi natură. Autorul imaginează, de data aceasta, o lume subterană, asemănătoare celei existente cu milioane de ani în urmă, la suprafaţa globului. Profesorul de mineralogie Otto Lidenbrock şi nepotul său Axel pornesc incursiunea lor subterană printr-un vulcan din Islanda şi ajung în plină Mediterană, în Stromboli. Întreg periplul are un caracter fantastic, cei doi descoperind monştri preistorici, mări subterane, structuri geologice dispărute, elucidând.



6. Verne, Jules. Şarpele de mare / Jules Verne.  Cluj-Napoca : Maxim Bit, 2007.  – 126 p.

Şarpele de mare, roman de mici dimensiuni, le propune cititorilor o incursiune palpitantă în adâncurile din oceanele şi mările lumii, acolo unde sălăşluieşte o creatură bizară, de nimeni văzută, despre care povesteşte cu nesaţ Cabidoulin. Stăpânind arta suspansului, romancierul alege un final în coadă de peşte. Mitologicul monstru marin, care face ravagii şi nu se lasă prins niciodată, arătându-se cât să-şi exercite forţa malefică şi să aprindă imaginaţia, se transformă într-un ideal la care aspiră echipajul balenierei Saint Enoch.



7. Verne, Jules. Un pământ cu susu-n jos / Jules Verne.  – Bucureşti : Corint, 2005.  – 160 p.

Un pământ cu susu-n jos este o dovadă a spiritului năvalnic al geniului scriitor. Eroii din ,,De la Pământ la Lună'' cor,  nici mai mult, nici mai puţin, decât să schimbe axa de rotaţie a Pământului! De ce? Cititorul va descoperi singur, parcurgând cu sufletul  la gură savuroasele şipline de mister pagini ale acestui roman atât de original!







8. 100 de scriitori notorii ai lumii: Viaţa. Activitatea. Opera. – Ch. : Epigraf, 2006. – 400 p.

Romancier şi dramaturg, Jules Verne este precursorul literaturii de anticipaţie ştiinţifică. Creaţia sa ne introduce, pe calea călătoriilor şi aventurilor extraordinare, în lumea miraculoasă a ştiinţelor şi a posibilităţilor vaste pe care acestea le deschid oamenilor.







9. Hobana, Ion. Jules Verne în România? / Ion Hobana. – Bucureşti : Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1993. – 182 p.

Cum se explică interesul susţinut manifestat de Jules verne faţă de românia şi de români, în deceniul 1880-1990? Să aibă vreun temei ipoteza vizitei incognito a marelui scriitor în delta Dunării, la Bucureşti şi în Transilvania?

Utilizând metodele istoriei literare, dar şi pe cele ale anchetei de tip judiciar, Ion habana răspunde acestor pasionante întrebări. Numeroasele detalii inedite, elementele pitoreşti, stilul colocvial fac ca lectura să fie la fel de captivantă ca a unei opere de ficţiune.






10. Săveanu, Simion. Pe urmele lui Verne în românia / Simion Săveanu. – Bucureşti : Albatros, 1880. – 272 p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu