joi, 14 februarie 2013

Grigore Vieru – o Lacrimă de lumină şi o eternitate


Astăzi, regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit 78 de ani dacă nu ar fi murit în tragicul accident din anul 2009. Grigore Vieru e o valoare supremă a culturii, literaturii şi mişcării de resurecţie a conştiinţei naţionale în Basarabia. Opera sa, trecând de mult fruntariile impuse de vitregiile istorice, a devenit un bun mai larg al culturii şi spiritualităţii româneşti. 
Cu această ocazie, Filiala ,,Onisifor Ghibu’’, în colaborare cu Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu’’, a organizat o amplă manifestare de comemorare a zilei de naştere a poetului : medalionul literar-artistic Grigore Vieru – o Lacrimă de lumină şi o eternitate. Ghidaţi de directorul liceului Elena Cernei, elevii clasei a XII-a au pregătit un program deosebit, cuprinzând un recital de poezie viereană pe fundal muzical, piese muzicale pe versurile poetului, prezentarea a două volume: Taina care mă apără şi Cele mai frumoase poezii. Învăţăceii l-au calificatpe Vieru drept Arbore nemuritor, Lumină mângâietoare, Sufletul Basarabiei. În acest fel, în sala Nuciferică din incinta Filialei ,,Onisifor Ghibu'' s-au aprins candelele în memoria Poetului neamului nostru.
Invitaţi de onoare au fost : criticul şi profesorul universitar Ion Ciocanu, poeta şi publicista Lidia Grosu, actorul Denis Chirtoacă.
Icoană a unui sentiment naţional atât de profund şi organic, în fixarea lui pe elemente inalienabile de istorie, cultură, limbă, specificitate etnică, opera lui Grigore Vieru rămâne şi un document literar de mare valoare, grăind atât de direct şi semnificativ în conţinuturile sale grave şi semnificative, dincolo de vremuri, cu bătaie lungă în timp şi spaţiu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu