vineri, 22 februarie 2013

Bogdan Petriceicu Hasdeu – un titan al culturii române (175 de ani de la naştere)


Într-o vreme  în care erudiţia istorică şi filologică lua încă loc printre genurile literare, scriitorii savanţi aduc contribuţia lor dezvoltării artistice a literaturii. Dar dintre numele de învăţaţi ai timpului, patru sunt acelea care pot pretinde cu mai multe drepturi a fi luate în consideraţie. Cel dintâi este acela a lui B. P. Hasdeu, în care conştiinţa artistului n-a încetat niciodată a sprijini pe cea a savantului.     (Tudor Vianu. Arta prozatorilor români).
Farmecul şi importanţa istorică a operei hasdeene a fost şi mai este în vizorul cercetătorilor literari, multiplele reeditări ale lucrărilor sale demonstrând necesitatea lor pentru publicul cititor.
Ziua comemorării acestei personalităţi a fost marcată de cititorii  bibliotecii „Onisifor Ghibu” invitaţi să participe la o activitate complexă organizată în colaborare cu Centrul de Hasdeulogie a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”: simpozionul „B. P.  Hasdeu – un thesaurus al culturii şi literaturii române”, expoziţia de fotografii „Pe urmele lui B. P. Hasdeu”, autor fiind Vasile Şoimaru şi un recital artistic în baza operei hasdeene, referinţe şi aprecieri despre personalitatea savantului şi scriitorului B. P. Hasdeu, realizat de elevii de la Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu”.
Pavel Balmuş, criticul şi istoricul literar care ştie totul despre B. P. Hasdeu, diriguind de mulţi ani activitatea Centrului de Hasdeulogie, a venit în faţa celor prezenţi cu multe date amănunţite, poate mai puţin cunoscute de publicul larg,  din viaţa şi activitatea dinastiei Hâjdău-Hasdeu. Comunicarea sa a fost şi mai interesantă pentru public, deoarece au avut posibilitatea să revadă în fotografiile expuse în sală locurile unde a trăit B. P. Hasdeu la diferite etape ale vieţii sale. Desigur, un moment de mândrie pentru noi este faptul că Biblioteca Municipală se află în clădirea unde a învăţat pe vremuri B. P. Hasdeu.
Despre buna colaborare pe parcursul a multor ani dintre Centrul de Hasdeulogie şi Liceul „B. P. Hasdeu” a vorbit dna Snejana Morari, directorul adjunct al acestui liceu. Graţie existenţei unui asemenea centru de cercetări literare elevii de la liceul lor oricând pot să se documenteze şi să  pregătească  comunicări despre viaţa şi activitatea patronului spiritual al liceului lor. Elevii au vorbit cu mult drag despre activitatea Muzeului „B. P. Hasdeu” de la liceul lor, venind şi cu un recital de poezii semnate de B. P. Hasdeu şi de fiica sa, Iulia Hasdeu.
Elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Vasilachi” şi Liceul Teoretic „Nicolae Sulac” au avut posibilitatea să afle aprecierea personalităţii lui B. P. Hasdeu expusă de dr. în istorie Ion Ţurcanu, care a reiterat momente din biografia furtunoasă a  operă la fel. A fost foarte preocupat de a studia şi prezenta originea statalităţii poporului roman, dezvoltând idei originale în această problemă. Creaţia sa este foarte bogată, constructivă, trebuie citită cu un ochi critic.
Uşile bibliotecii noastre sunt larg deschise, veniţi cât mai des, aici se face cultură, aici găsiţi informaţii necesare, dar şi alinare sufletului dornic de frumos – a fost îndemnul adresat celor prezenţi de cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii “Onisifor Ghibu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu