marți, 20 martie 2012

Ziua Mondială a Apei "Apa - elementul necesar vieţii"

 Revistă Bibliografică
Ciobotaru, Virginia. Dicţionar protecţia mediului / Virginia Ciobotaru, Dumitru Smaranda, Ana Maria Socolescu.- Bucureşti: Ed. ASE, 2008.- 273p. (despre Apă – 34-38p.)
Aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana a presupus adaptarea legislatiei nationale la reglementarile comunitare, inclusiv cele din domeniul mediului.
Cunoasterea acestor probleme noi este insotita de aparitia unui limbaj specific, uneori dificil de stapanit. Prezentul dictionar isi propune sa contribuie la cresterea intelegerii specificului protectiei mediului si la formarea unei atitudini corecte in raport cu problematica existentei adecvate a mediului pentru o dezvoltare durabila. El contine definitiile a cca 3.100 de termeni, expresii si notiuni, in principal din domeniul ecologiei si protectiei mediului, dar si din domeniile conexe – chimie, fizica, biologie, geografie, geologie etc.
Au fost selectati, retinuti si definiti termeni frecvent intalniti in studiile, evaluarile si reglementarile din ecologie, din mediu si managementul de mediu, termeni pentru principalele substante utilizate in activitatile economice si sociale cu impact potential asupra calitatii factorilor de mediu ori asupra sanatatii oamenilor. Un loc aparte il ocupa termenii folositi ca masuratori de mediu si aparatura de masurare, colectare a datelor si informatiilor legate de mediu si prelucrarea statistica a acestora etc.
Definirea termenilor este conforma normelor actuale sau acceptiunii generale reflectata in literatura contemporana de specialitate.


Crummenerl, Rainer. Aer şi Apă / Rainer Crummenerl.- Bucureşti: RAO, 2006.- 48p.
Din ce este alcătuit aerul? Există aer în Cosmos? De se înalţă zmeiele? Ce este forţa eoliană? Din ce este formată apa? De unde vine ploaia acidă? Cum beau copacii? Cum se curăţă apa murdară? Cum se scufundă submarinele? Aerul şi apa fac parte din viaţa noastră de zi cu zi. Aerul ne învăluie. Apa ajunge la noi sub forma de ploaie în lacuri sau în râuri şi vine, absolut normal, de la robinet. Fără aceste două materii, viaţa pe Pământ nu ar fi posibilă. Rainert Crummenerl povesteşte în această carte CE ŞI CUM despre proprietăţile acestor două materii vitale. El explică modul în care se formează vântul, norii, ploaia şi zăpada şi cum foloseşte omul aerul şi apa pentru deplasare. Aflăm, de asemenea, cum poate fi epurată apa şi de ce trebuie să o economisim. Seria CE ŞI CUM îşi propune să vă ofere cărţi cu caracter enciclopedic, structurate tematic, adresate adolescenţilor. Informaţiile riguroase şi prezentarea atrăgătoare fac din această lucrare un prieten de nădejde, care îţi poate da răspuns la marile întrebări ale lumii de astăzi.    
  
Lacoste, Yves. Apa bătălia pentru viaţă / Yves Lacoste.- Bucureşti: RAO, 2003.-127p.
Aceasta carte incepe cu un capitol intitulat "Bataliile apei". Se abordeaza in primul rand luptele pe care le duc femeile si barbatii pentru apa, dar si impotriva ei, in tarile unde aceasta reprezinta uneori un pericol de temut. Bataliile apei se desfasoara si deasupra oamenilor, in atmosfera: acolo se opun unele altora vanturi puternice si regulate care se ciocnesc pe adevarate fronturi. Sa nu uitam nici cealalta lupta in care mase mari de aer cald si rece se intalnesc pe ceea ce climatologii numesc fronturi. Se justifica faptul ca vorbim despre bataliile apei. Ele se duc de milenii. Apa pune acum alte probleme, cu atat mai mult cu cat oamenii contemporani nu mai traiesc in sate, ca in trecut, in apropierea piriurilor si riurilor, ci in orase, adica tot mai departe de resursele indispensabile de apa.  
 
Reniţă, Alecu. Valea Prutului de mijloc / Alecu Reniţă, Valeriu Ţarigradschi, Ioana Bobână.- Ch.: Continental grup SRL, 2004.-128p.
Prutul este un râu lung de 953 km, ce izvorăște în apropiere de muntele Hoverla din Carpații Păduroși din Ucraina, de unde curge spre est, mare parte din curs fiind apoi pe direcția sud-est. Se varsă în Dunăre lângă Reni, la est de orașul Galați. Formează granița între România și Republica Moldova. În perioada interbelică, rîul era navigabil până la Ungheni, însă în perioada comunistă navigația pe rîu a fost treptat abandonată, cursul nemaifiind întreținut. Principalii afluenți pe partea dreaptă sînt Ceremuș, Bașeu și Jijia (cu afluentul principal Bahlui). Pe râul Prut există o amenajare hidroenergetică (barajul de la Stînca-Costești) realizat împreună cu Uniunea Sovietică (actualmente Republica Moldova).

Resursele acvatice ale Republicii Moldova. Vol.1: Apele de suprafaţă / Valeriu Cazac, Constantin Mihăilescu, Gherman Bejenaru, Gavril Gâlcă.- Ch.: Ştiinţa, 2007.-248p.
Resursile acvatice ale Republicii Moldova este o colecţie de carte preconizată în patru volume („Apele de suprafaţă”, „Apele subterane”, „Fântâni şi izvoare” şi „Apa şi omul”), în care se reflectă potenţialul acvatic al Republicii Moldova, resursele de apă (de suprafaţă ori subterane), rolul pe care îl au aceste resurse în viaţa omului, metodele de protecţie ale surselor acvatice, caracterizarea bazinelor de apă, problemele legate de calitatea apei ca factor vital pentru economia naţională şi pentru fiecare om.
Ediţia abordează hidrografia Republicii Moldova, descriind obiecte acvatice concrete. Autorii fac o caracteristică calitativă şi cantitativă a poziţiei acestor obiecte, prezintă dimensiunile, regimul şi specificul local, evidenţiază legităţile repartiţiei spaţiale a apelor şi particularităţile morfologiei lor, a regimului şi a importanţei lor economice.
Resursele acvatice ale Republicii Moldova. Vol.2: Fântâni şi izvoare: Atlas Ecologic / Aureliu Overcenco, Constantin Mihăilescu, Gherman Bejenaru, Gavril Gâlcă.- Ch.: Ştiinţa, 2008.-208p.
Denumită sugestiv de autori „atlas ecologic”, ediţia este o publicaţie ştiinţifico-populară ce cuprinde caracteristica succintă în baza unui algoritm a 160 dintre cele mai cunoscute fântâni şi izvoare din spaţiul Republicii Moldova. Autorii analizează şi evaluează condiţiile sanitaro-ecologice ale acestor obiecte, acordând o atenţie deosebită componenţei chimice a apei şi corespunderii ei normelor sanitar-igienice.

Ştii de ce apa este viaţă? / Emanuela Bussolati, Nella Bosnia, Laura Rigo...- Bucureşti: Prut, 2008.- 18p.
Care sunt elementele din care este constituită lumea? Seria Stii de ce? a editurii Prut contine 4 carti, fiecare prezentand pe rand apa, aerul, focul sau pământul, ca elemente indispensabile vieţii pe planeta albastră. Copiii vor învăţa că fiecare element se materializează în natură sub diferite forme: apa – ploaie, zăpadă, rouă, grindină, ceaţă etc., pământul – zăcăminte naturale, munţi, câmpii etc. Toate aceste 4 elemente sunt esenţiale.
Toate formele de viață cunoscute depind de apă. Apa este o parte vitală în multe din procesele metabolismului din interiorul organismului. Cantități semnificative de apă sunt utilizate de organism în digestia hranei. Aproape 72% din masa corpului uman fără grăsimi este apă. Pentru o bună funcționare, corpul necesită între doi și șapte litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea, cantitatea exactă depinzând de nivelul de activitate, temperatură, umiditate și alți factori. Nu este cunoscută cu exactitate cantitatea de apă necesară a fi consumată de o persoană sănătoasă.



 

Un comentariu:

  1. Care este scopul Alten Filter:
    Dorim sa transmitem buna conceptie, gandire, incercand sa sensibilizam oamenii la modul de viata ecologic. De asemenea, scopul nostru este impartasirea gamei largi de posibilitati al mijloacelor, solutiilor, a gandirii ecologice si eficientei energetice, referitor la economisirea celor mai importante resurse naturale, apa, curent electric si gaze naturale.
    Energia este o valoare a tuturor! Eficienta energetica este indatorirea tuturor !
    Putem economisi energie in mai multe feluri : Sa incepem cu APA!
    O prima solutie o constituie ALIMENTATORUL CU CAPACITATE REDUSA PENTRU ROBINETI (pentru bucatarie si baie).Alimentatorul cu capacitate redusa il putem atasa la orice robinet, indifferent daca acesta are filet extern sau intern. Amestecam apa cu aerul obtinand in acest fel efectul “selz”, care are ca scop economisirea apei calde/reci, precum si obtinerea unui jet constant, fara pierderi. Alimentatorul de generatie noua este creat din plastic special, previne depunerea mizeriei si a calcarului. Aceasta datorita plasei de protective garanteaza o filtrare cu 50% mai buna, fata de alimentatorii obisnuiti, iar partea de filtrare poate fi folosita cu 30% mai mult timp pana la curatare. In acest fel avem garantat jetul de apa constant si viata lunga, fara intretinere speciala.
    Datorita folosirii ALIMENTATORULUI CU CAPACITATE REDUSA PENTRU ROBINETI, pastrand confortul obisnuit, scade semnificativ consumul de apa rece/calda. Acesti alimentatori moderni imbunatatesc jetul de apa, garanteaza fluxul ei si inlatura situatia neplacuta, care intervine in cazul in care facem dus si sunt deschise mai multe robinete in acelasi moment.
    Pe langa faptul ca se poate economisi semnificativ (chiar si 50%), previne si eliminarea in atmosfera a 150 Kg de anidrid de carbon/an, intr-o familie de 3 persoane, ajutand la protejarea naturii.
    Aceste date se pot verifica pe site-ul nostru : www.altenfilter.ro
    Multumim.
    DANIEL BUZATU
    Director Marketing Romania
    Tel : + 40 732 029 367 ; e-mail : buzatud@gmail.com ;

    RăspundețiȘtergere