joi, 29 martie 2012

27 martie 2012 – ,,zi luminos înnorată’’

Marţi, 27 martie 2012, în incinta Bibliotecii Publice ,,O.Ghibu’’, a fost organizată o masă rotundă cu genericul ,,Unirea Basarabiei cu România în contextual politic actual din Republica Moldova’’. Evenimentul a fost organizat de Tineretul Liberal din R.Moldova în colaborare cu Biblioteca Publică ,,O.Ghibu’’. La eveniment au participat istorici, studenţi, elevi, membrii Tineretului Liberal, precum şi Primarul General al Municipiului Chişinăul – Dorin Chirtoacă.
Cuvântul de salut a fost rostit de către scriitorul şi Preşedintele Fracţiunii PL în Parlamentul R.Moldova - Ion Hadârcă. În cadrul mesei rotunde au fost expuse câteva comunicări, dintre care:
Urmările unirii de la 27 martie 1918 pentru populaţia din Basarabia (istoricul Anatol Petrencu); Unirea de la 27 martie 1918 vazută în sec. XXI (prof., dr. Artur Leşcu), Ion Inculeţ – model de politician al României întregite (prof. Veaceslav Inculeţ); 1918 – un exemplu pentru tânăra generaţie (masterand, Andrei Guţu) ş.a.
Basarabia a fost prima dintre teritoriile româneşti înstrăinate, care şi-a declarat dorinţa de a se uni cu România la 27 martie 1918 prin decizia adoptată de Sfatul Ţării. Pe parcursul aceluiaşi an, Transilvania şi Nordul Bucovinei au urmat exemplul, contribuind la crearea României Mari.
Tineretul Liberal promovează consecvent adevărul istoric, chiar dacă la momentul de faţă aceste acţiuni nu sunt populare. Scopul Tineretului Liberal este ca tânăra generaţie să se debaraseze de minciunile comuniste, să accepte identitatea, limba şi istoria noastră românească. Tinerii liberali consideră, de asemenea, că este de datoria noastră a tuturor să depunem eforturile pentru a ne regăsi împreună cu românii de pe celălalt mal al Prutului în Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu