miercuri, 7 martie 2012

Femeia - forţa motrice a vieţii


   101 interviuri cu femei de pe terra.- Bucureşti: Ed. Politică, 1981.- 326p.
Planeta – la feminin – parcurce o epocă de schimbări tumultoase. Are loc o revoluţie în mentalităţi. Egalitatea dintre sexe este privită ca dreptul de a fi om. Dezvoltarea este socotită ca temei al libertăţii femeilor, iar Pacea ca un datum ce asigură certitudinea viitorului. Despre toate acestea aflăm o bogăţie de informaţii şi mărturii, o multitudine de atitudini şi opoziţii, un serial de împliniri, succese şi nerealizări, ca şi o dezbatere la scară mondială.  Volumul este realizat pe baza interviurilor luate de publicistul Carol Roman unor personalităţi femminine din diferite ţări, cu precădere activiste ale mişcărilor naţionale şi internaţionale de femei care au vizitat ţara multe din acestea la invitaţia Consiliului Naţional al Femeilor.

      Bawden, Jennifer. Ghidul femeii independente: întâi o viaţă proprie, pe urmă un bărbat / Jennifer Bawden.- Bucureşti: Humanitas, 2006.- 205p.  
Regilile femeii moderne: 
Nimic nu e mai atrăgător în ochii bărbaţilor decât o femeie care ştie cine este şi ce vrea – o femeie având o viaţă a ei şi capabilă să-l atragă ea însăşi pe cel cu care o va împărţi.  
În acest ghid autoarea te informează cum să-ţi creiezi un stil de viaţă  care să te împlineascăşi să-ţi permită să te bucuri de existenţă, cum să faci diferenţa între un „potenţial viitor soţ” şi un simplu „băiat drăguţ”, cum să eviţi anumite tipuri de bărbaţi, cum să întâlneşti bărbatul potrivit şi cum să-l abordezi, cum să te porţi la prima întâlnire şi după aceea, pe măsură ce relaţia ta de cuplu progresează.
 
Bejan-Volc, Iulia. Femeile din comunităţile rurale. Tendinţe şi afirmări / Iulia Beja-Volc.- Ch.: S.L., 2000.- 157p.
În această monografie noţiunea de autoafirmare a femeilor din comunităţile rurale ţine de un concept nou în ştiinţele sociale – penetrarea frontierelor disciplinare.
Metodele de cercetare indisciplinară în acest studiu exprimă o viziune proprie a autorului. Procedeul de recombinare a faptelor este necesar în cercetările gender.
Cartea este destinată în primul rând, femeilor de la sate, liderilor mişcării feministe, specialiştilor în diverse domenii, studenţilor şi elevilor, publicului larg de cititori. 

Ghidul esenţial al oricărei femei însărcinate / dr. John C. Anderson, dr. Tom Boogert, dr. Greg J. Kesby,...; trad.: Roxana Gamart.- Bucureşti: Life Style, 2010.- 191p.  
Ghidul esenţial al oricărei femei însărcinate este un jurnal personal şi în acelaşi timp, un frumos suvenir pentru orice femeie care îşi doreşte să cunoască mai multe despre schimbările fizice şi emoţionale pe care le produce sarcina şi trecerea la rolul de mamă.
Vei descoperi aici tot ce vrei să ştii despre fiecare săptămână a sarcinii, despre schimbările ce se vor produce în corpul tău, despre examenele medicale prin care vei trece, precum şi o descriere amănunţită a evoluţiei intrauterine a copilului pe care urmează să îl naşti.
Sfaturi medicale, sugestii şi indicii cu privire la stilul de viaţă pe care ar trebui să îl adopţi în acestă perioadă de graţie, liste cu tot ce trebuie făcut în momentul cheie – toate acestea incluse într-o carte ce te va ajuta să plănuieşti până la cel mai mic detaliu minunata călătorie la capătul căruia îţi vei întâlni copilul.

Hoocks, Bell. Teoria feministă de la margini spre centru: trad.din engl. / Bell Hoocks.- Ch.: Tehnica-Info, 2003.- 176p.
În această nouă carte, o analiză amplă a problemelor fundamentale ale politicilor sexuale, bell hoocks pledează pentru o nouă direcţie a mişcării feministe contemporane. Continuând dezbaterile din jurul controversatei sale lucrări de debut Nu sunt femeie ?, autoarea susţine că feministele nu au reuşit să creieze o mişcare de masă împotriva oprimării sexiste, deoarece, până acum, mişcarea de eliberare a femeilor nu a ţinut cont de complexitatea şi diversitatea experienţelor feminine. Cartea este o provocare pentru mişcările feministe şi are un impact profund asupra acelora care au avut contact cu feminismul şi principiile sale. În acest volum descoperim un bell hooks o scriitoare lucidă şi convingătoare, o gânditoare extraordinar de pătrunzătoare şi originală.


Lexicon feminist / ed.: Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu.- Iaşi: Polirom, 2002.- 380p. 
Volumul de faţă aduce o contribuţie importantă în cadrul cercetării feministe şi al studiilor de gen din România (domenii care la noi, au evoluat tot mai mult în ultimul deceniu, într-o asemenea măsură încât s-ar putea spune că există premisele unei şcoli româneşti de gen), oferind o sumă de repere conceptuale pentru uzul cercetătorilor, jurnaliştilor, activiştilor pentru drepturile femeilor şi parteneriatul de gen.
Lexiconul feminist este conceput sub forma unor articole-studii, principalele domenii abordate sunt: filosofie feministă, sociologie feministă, gen şi mass-media, teologie feministă, critică literară feministă, gen şi limbaj, cultură populară.

Liiceanu, Aurora. Patru femei, patru poveşti / Aurora Liiceanu.- Iaşi: Polirom, 2011.- 329p.
"Am fost tentată să caut trei femei care să definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit ele nemăsurat de mult. Am pornit de la cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii.Şi le-am găsit..."
                                                                                                         (autorul)
Volumul reuneşte bibliografiile unor femei exemplare, a căror existenţă a fost legată de artă şi care şi-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare care a revoluţionat lumea întreagă a modei, Elizabeta Bagreana (1893-1991), Poetă laureată a Premiului Nobel, Cecilia Cuţescu-Storck (1879-1969), pictoriţă, prima femeie profesor într-o academie naţională de artă din Europa, şi Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenită fotograf de război. O franţuzoaică, o bulgăroaică, o româncă şi o americană ale căror poveşti de viaţă fascinează şi astăzi.

Mihăilescu, Ştefania. Din istoria feminismului românesc / Ştefania Mihailescu.- Iaşi: Polirom, 2006.- 459p. 
Implicarea femeilor din România în activitatea societăţii civile a reprezentat o contribuţie importantă la transformările democratice ale statului în perioada imterbelică. Între anii 1929 şi 1948, mişcarea feministă din România s-a maturizat pe fondul ascendent al emancipării femeilor la nivel european şi internaţional. Demersul întreprins de Ştefania Mihăilescu, de reconstituire a istoriei feminismului românesc din acestă perioadă, se bazează pe numeroase documente, semnate de reprezentantele mişcării sau de susţinătorii acesteia. Lucrarea este o continuare avolumului Din istoria feminismului românesc. Antologie de texte, apărută în anul 2002.


Tudor, D. Femei vestite din lumea antică / D. Tudor.- Bucureşti : Ştinnţifică, 1972.- 373p.
Cartea evocă evenimente din viaţa lui Hatşepsut, „regentă atrei faraoni”care, timp de decenii, a condus Egiptul de-a curmezişul unor vremi frământate, mijloceşte cititorului reântâlnirea cu înţeleapta Aspasie, sfătuitoare şi soţie a marelui Pericle, urmăreşte întâmplările care au marcat periplul furtunoasei Cleopatra, te face să te cutremuri în faţa imoralităţii, a crimelor şi abuzurilor care au înegrit epoca imperială sub Messalina, sau împărătesele siriene. La capătul lecturii, sau pe marginea ei, mesajul nescris al cărţii ni se impune. Faptele înfăţişate ca ţinînd de viaţa femeii din Grecia trebuie împinse însă cu cel puţin trei-patru secole mai înapoi. Femeia elină, înfundată în gineceul casei bărbatului, trăise în perioada arhaică şi clasică a lumii greceşti (secolele VIII—IV î.e.n.). Găsim de asemenea necesar să precizăm faptul că în textul lui Cornelius Nepos este vorba de femeia aristocrată sau cu o bună stare materială. Femeia din straturile de jos ale societăţii greceşti a fost silită să părăsească închisoarea gineceului, pentru ca, alăturea de bărbat, să apară pe stradă, în pieţe şi pe ogoare, în scopul de a agonisi prin muncă cele necesare traiului familiei.

Lalele pentru dragele femei














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu