joi, 19 mai 2016

Istoria fascinanta a cartii

 Prima zi a evenimentului – Zilele Ghibu – s-a încheiat cu o frumoasă călătorie virtuală a cărții în timp. Utilizatorii bibliotecii au urmărit fiecare imagine a trecutului cu curiozitate.
Cartea, ca suport de scriere, are  o istorie veche de 5.000 de ani. De-a lungul ultimelor cinci milenii omul a căutat şi a dezvoltat diverse forme pentru transmiterea, informaţiilor pe suport de scriere, ajungând de la tăbliţele de argilă din Mesopotamia la e-reader-urile şi tabletele performante, disponibile astăzi în toate ţările civilizate.
La început a fost argila. Acesta era materialul din care au fost confecţionate primele suporturi de scriere, iar invenţia aparţine mesopotamienilor. Tăbliţele erau băgate în cuptor și arse până se întăreau, iar inscripţiile rămâneau clare.

Primul suport de scriere a fost confecționat dintr-o plantă subacvatică   Papirusul a constituit un pas important în dezvoltarea suporturilor de/pentru scriere. Invenţia aparţine egiptenilor şi datează  din mileniul al III-lea î. h. „Papirusul era, de fapt, o plantă acvatică care se găsea mai ales în Delta Nilului. Din tulpina acestei plante se prelucra un material sub formă de foiţă pe care se scria în Antichitate”.
   În urmă cu aproape două mii de ani a apărut pergamentul (denumirea provine de la oraşul Pergamon din Asia Mică. În secolul al II-lea î.H., la cererea regelui Eumenes al II-lea, care voia să nu mai depindă de importurile de papirus din Egipt). Fiind un material mai rezistent decât papirusul, pergamentul permitea ştergerea şi refolosirea. Treptat, dovedindu-se mai eficient, pergamentul a înlocuit complet papirusul, şi cărţile au ajuns să fie făcute numai din acest material în secolul al IV-lea î. H.
În secolul al II-lea chinezii au inventat hârtia. Primele materiale de bază au fost cânepa, ţesătura şi bumbacul, toate fiind amestecate cu apă, apoi transformate într-o pastă care era întinsă pe foaie.
 În Europa hârtia a ajuns abia în anii 1100. După apariţia hârtiei, suportul de scriere a fost manuscrisul. Faţă de pergament, hârtia era mult mai ieftină. Între timp, pergamentul  a ajuns să fie întrebuințat pentru manuscrisele de lux, iar hârtia –  pentru cele obişnuite. „Un manuscris putea fi opera unui singur copist sau rezultatul muncii mai multor copişti. Depindea de mărimea manuscrisului. Unele se puteau face în câteva zile, altele, în ani. Pentru un singur copist, realizarea unui manuscris însemna o muncă de câteva luni”.
În anul 1450 a fost creat tiparul cu litere mobile de către Johannes Gutenberg. Pentru prima dată, Gutenberg a utilizat în 1440 litere de plumb pe care le-a asamblat una câte una pentru a forma cuvinte. 
Prima carte publicată în serie de către părintele tiparului Gutenberg a fost Biblia tipărită  în 1456. Cartea sfântă a fost apărută în 48 de exemplare, sub forma a două volume care aveau 1200 de pagini. Munca de imprimare a Bibliei la maşina inventată de Gutenberg a  durat mai bine de doi ani.
În continuare veţi urmări drumul cărţiiîn imagini.
Vizionare plăcută!





“Dacă există o carte pe care vrei s-o citeşti dar nu s-a scris încă, atunci trebuie s-o scrii tu.”  Toni Morrison




„Citeşte pentru a deveni mai deştept! Pentru a judeca mai puţin. Pentru a fi mai capabil de a înţelege comportamentul nebun al prietenilor, sau şi mai bine, pe al tău.”  John Waters




“Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri, şi cei mai răbdători profesori.” Charles William Eliot





“Cărţile ne ajută să înţelegem cine suntem şi cum ne comportăm. Ne arată ce înseamnă comunitatea şi prietenia; ne arată cum să trăim şi cum să murim.” Anne Lamott




“Cărţile bune te fac să-ţi pui întrebări.”  Scott Westerfeld
 



“Cărţile îţi deschid şi lărgesc mintea, şi te fac mai puternic decât orice altceva.” William Feather



“Cărţile sunt averea de preţ a lumii şi moştenirea de drept a generaţiilor şi a naţiilor.”  Henry David Thoreau


“O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar.”  Garrison Keillor

“Cititul şi scrisul ne reduc sentimentul de izolare. Ne adâncesc şi lărgesc sensul vieţii noastre: ne hrănesc sufletul.”
  Anne Lamott



 
“Nu poţi deschide o carte fără să înveţi ceva.”    Confucius



 “Dacă vrei să-mi zici cum este inima unui om, nu-mi spune ce citeşte, spune-mi ce reciteşte.” François Mauriac


 “Citirea cărţilor bune este ca şi cum ai conversa cu cei mai buni oameni din secolele trecute.”  René Descartes

“Singurul lucru important într-o carte este semnificaţia pe care o are pentru tine.

 W. Somerset Maugham





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu