miercuri, 18 mai 2016

Expoziţiile – punctul de atracţie al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”


         Cu ocazia Zilei Bibliotecii şi Zilelor Ghibu – 24 de ani de la fondare, (18-20 mai 2016),  toţi oaspeţii au posibilitatea de-aşi încânta privirile cu câteva expoziţii extraordinare şi originale de carte, imagini, poze şi citate.
Păşind pragul bibliotecii, utilizatorii pot admira expoziţia de fotografii Filiala „Onisifor Ghibu” în imagini… Am încercat să-i surprindem nu doar pe bibliotecarii noştri implicaţi în diverse activităţi, dar şi pe oaspeţii şi utilizatorii activi care au participat la diverse evenimente culturale.
Punctul de atracţie al Sălii de Marmură Albă rămâne a fi expoziţia de carte cu genericul „Onisifor Ghibu un dascăl pentru eternitate”, pe care am re-inventat-o. O cărare a cunoaşterii, cu cărţi pe post de străjeri, îl duce pe cititorul curios spre pomul cu citate culese din operele lui Onisifor Ghibu. Expoziţia de carte propriu-zisă cuprinde peste 60 de titluri, cele mai relevante fiind: Pedagogia militans, Pe baricadele vieţii, Despre educaţie, Chemare la judecata istoriei, Gînduri despre Basarabia.
       Laboratorului de cercetări literare şi biobibliografie „Onisifor Ghibu” este punctul de atracţie al instituţiei noastre. Vizitatorii au posibilitatea să cunoască cărţile care au fost realizate în cadrul Laboratorului Bibliotecii şi la scrierea cărora a contribuit fiecare angajat. Considerăm că literatura este o chimie a spiritului, de aceea am realizat o expoziţie de carte cu elemente de laborator chimic. În laboratorul bibliotecii deseori au loc reacţii de cercetare rezultatele căreia sunt volumele de exegeze literare: Ion Ciocanu. În marginea şi miezul poeziei, Nicolae Bileţchi. Romanul şi contemporanietatea. Problema constituirii genului romanesc, Ion Vatamanu. Umbre. Poetul şi imperiul , Lector in Libris: Scriitori basarabeni despre lecură, carte, bibliotecă: o antologie, Eugen Cioclea în dioptria criticii și studiilor literare,sergiu Pavlicencu. Cartea unui destin, Nicolae Esinencu. Spectacolul operei literare.
O expoziţie suspendată în care promovăm cele 16 volume din colecţia „Moştenire.  B.P. Hasdeu” a fost elaborată cu scopul de a promova personalitatea şi opera ilustrului scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic român – Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Expoziţia Cele mai frumoase cărţi din colecţia Bibliotecii „Onisifor Ghibu” pune accentul pe designul cărţilor. Cartea tipărită pierde din piaţă, din cauza suportului electronic. Cartea trebuie să-l atragă pe citiror, de aceea ne-am propus să scoatem în evidenţă importanţa designului de carte.
Aşadar, Vă invităm la lectură! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu