miercuri, 18 mai 2016

Lansarea volumelor de poezie: „Cu picioarele afară”, „Orga Codrului” şi „Orga de Piatră”

               
 Biblioteca „Onisifor Ghibu” este prima bibliotecă de carte românească din Republica Moldova, iar, pe data de 18 mai, toţi celor care le este dragă biblioteca sărbătoresc consolidarea ei. În această zi deosebită biblioteca a găzduind mai mulţi poeţi, traducători, prozatori din Republica Moldova, România, Franţa, Belgia, Olanda care au avut un dialog de suflet cu elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret” şi care au prezentat mai multe volume de poezie. Se pare că Bublioteca „Onisifor Ghibu” rămâne inevitabil legată de poezie căci o frumoasă coincidenţă a făcut ca Zilele Bibliotecii să coincidă cu Festivalul Poeziei Europene.
         Deschiderea evenimentului a fost realizată de poetul, criticul literar, dar şi directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, care a întâmpinat participanţii cu un călduros „Bun venit printre miile de cărţi!” şi a prezentat oaspeţii de seamă: Jan H. Mysjkin (Franţa, Belgia), Jakub Kornhauser (Polonia), Doina Ioanid, Ion Mureşan (România), Nicolae Spătaru (Republica Moldova).
          Poeta şi traducătoarea Doina Ioanid a prezentat volumul Cu picioarele afară (15 poeți flamanzi. Editura ARC, Chișinău, 2016). La traducerea din neerlandeză a volumului a participat personal. În acest volum sunt prezenţi cincisprezece poeţi flamanzi, din toate generaţiile – de la Mark Insingel şi Lucienne Stassaert, care tocmai şi-au sărbătorit cei 80 de ani, la Sylvie Marie şi Maarten Inghels, care nici nu au împlinit 30 de ani. Astfel cartea propune un evantai de forme poetice dintre cele mai diverse.

      Un alt volum de poezie care a fost prezentat şi relansat în cadrul evenimentului este: Orga Codrului de Paul Mihnea (Editura ARC, Chișinău, 2016). Culegerea Orga codrului învederează un reviriment important în creația autorului, reflecția filosofică devenind dominantă. Meditația asupra sensului existenței umane, asupra capacității eului liric de a pătrunde esența lumii înconjurătoare, de a o recrea dă naștere unui univers tematic specific poeziei sale.
      Orga de Piatră de Anatol Codru (Editura ARC, Chișinău, 2016) este de asemenea un volum de poezie lansat în această zi în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, care se remarcă prin dimensiunea ei baladescă. Mai multe poeme sunt un soi de balade culte care se inspiră din tiparele prozodice şi imagistice ale speciei populare, dar sunt semnificativ influienţate şi de modelele Lorca şi Barbu, autorul basarabean creând poeme lirico-epice în care materia şi fiinţa îşi manifestă la modul expres freneziile.

          Biblioteca „Onisifor Ghibu” propune aceste cărţi spre lectură pentru că prin poezie poţi să trăieşti şi să savurezi frumosul, te poţi sustrage stresului erei în care trăim, cultivându-ţi sufletul, înălţându-ţi inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu