joi, 19 mai 2016

Cărţile sunt drumirele vieţii noastre - prezentarea volumelor semnate de O. Ghibu, Albert Labarre, Martin Seymour Smith

Cu ocazia Zilelor Ghibu, la 19 mai 2016 biblioteca a oferit utilizatorilor o mică incursiune în lumea cărţilor prin prezentarea câtorva volume originale: „Oameni între oamenide ”, „Pedagogia militans ”, „Din istoria literaturii didactice româneşt de O. Ghibu,Istoria Cărţii de Albert Labarre,100 cele mai importante cărţi din istoria omeniri de Martin Seymour-Smith.
Prezentare
Ghibu, Onisifor. Oameni Între Oameni / Onisifor Ghibu. – Bucureşti : Ed. Eminescu, 1990. – 527 p.
Oameni între oameni
Apărută la Bucureşti 1990. La acest volum academicianul Onisifor Ghibu
vine cu note şi comentarii despre oamenii pe care i-a cunoscut: Octavian Goga, Ion Luca Caragiale, Mihail Seadoveanu, George Coşbuc, Nicolae Iorga, Vasile Lucaciu,George Enescu, Ioan Lupaş, Nicolae Titulescu,Vasile Pârvan.
 „Am avut,întradevăr, fericirea să cunosc un mare număr de oameni de seamă, cu care am stat adeseori în legături apropiate, cu care am colaborat, cu care am ajuns uneori şi la contradicţii, şi cărora le păstram în amintirea mea un colţ veşnic, pentru virtuţile lor şi pentru opera pe care au infăptuit-o cât au fost în viaţă.Vreau însă să-l avertizez pe cititor că a fost departe de mine intenţia de a crea portrete ale acestor oameni” menţionează Onisifor Ghibu.
Labarre, Albert. Istoria Cărţii / Albert Labarre. – Iaşi : Ed. Institutul European, 2001. – 142 p.
Istoria Cărţii
Acest obiect pe care Orientul antic îl păstra sub formă de tăbliţe de argilă, grecii şi romanii îl desfăşurau sub ochii lor, Evul Mediu îl ataşa de bănci, strămoşii noştri îl luau în mână iar noi putem să-l punem în buzunar – acest obiect, Cartea, are un loc atât de important în exprimarea gândirii şi în păstrarea oricărei cunoştinţe, încât merită un studiu aparte. Ea poate părea un obiect de studiu limitat; în realitate este un fenomen complex. Dacă luăm seama la varietatea şi diversitatea punctelor de vedere din care trebuie să o examinăm, trebuie să-i simţim şi unitatea dar şi „amputarea” de care suferă atunci când îi sânt sacrificate anumite aspecte pentru ca altele să fie mai bine puse în valoare.
Seymour Smith, Martin. 100 cele mai importante cărţi din istoria omenirii / Martin Seymour Smith. – Bucureşti : Ed. Lider, 2007. – 500 p.
„100 cele mai importante cărţi din istoria omenirii”

În volumul de faţă, Martin Seymour - Smith a selecţionat o sută cele mai valoroase cărţi scrise vreodată care au exercitat de-a lungul timpului o influenţă decisivă asupra cursului civilizaţiei. Unele, cum sunt Biblia, Coranul, au devenit cartea de căpătâi a religiilor practicate de milioane de oameni. Altele, precum Iliada si Odiseea de Homer sau Operele lui Shakespeare, au atins apogeul expresiei artistice. Originea speciilor prin selecţie naturală - Darwin, Teoria Relativităţii, Einstein, Întroducere în psihanaliză sau Interpretarea Viselor de Freud, Tratat despre natura umană - David Hume, au pregătit calea descoperirilor ştiinţifice şi au răsturnat convingerile despre natura umană. Sunt incluse de asemenea si carti care au modificat peisajul politicii globale (Republica lui Platon, Bunul-simţ de Thomas Paine) sau care au schimbat în bine sau în rău, viaţa politică, economică şi socială în întreaga lume (Noul Testament, Despre libertate) John Stuart Mill, Citate din opera Preşedintelui Mao Zedong - Mao Zedong sau Manifestul Partidului Comunist, Marx si Engels).
Ghibu, Onisifor. Pedagogia Militans / Onisifor Ghibu. – Bucureşti : Ed. Fundaţia Culturală „Onisifor şi Octavian Ghibu”, 1998. – 291 p.
Pedagogia militans
„Ce înţelegem  prin „pedagog naţional”?  Nu un pedagog care propovăduieşte în româneşte anumite idei pedagogice sau care declamează despre Taica Traian şi România Mare. Ci, înţelegătorul clipei celei mari prin care trece neamul, îndrumătorul acestuia spre steaua sa polară, animatorul, organizatorul de suflete, descoperitorul de idei conducătoare, modelul practic de urmat. Profetul.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu