miercuri, 18 mai 2016

Biblioteca "Onisifor Ghibu" - trecut, prezent, viitor...

      Fiecare comunitate aspiră spre civilizaţie şi cu eforturi comune poate şi trebuie să menţină o bibliotecă, care nu este un lux, ci o necesitate. În bibliotecă, trecutul vine în tangenţă cu viitorul, frumosul umple golul – spunea Marin Preda.
        
   O necesitate fundamentală a fost şi rămâne Biblioteca “Onisifor Ghibu” – prima bibliotecă de carte românească din Republica Moldova.
         Pentru a ne aminti de trecutul bibliotecii şi a ne molipsi de dăruirea de sine a ctitorilor ei, pentru a vedea starea prezentă a bibliotecii, dar şi pentru a ne mobiliza şi organiza forţele pentru buna funcţionare în viitor a fost organizată, în Sala Nuciferă a Bibliotecii o masă rotundă la care au fost invitaţi bibliotecari şi cititori.
         Despre fondarea şi trecutul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, doamna Lidia Kulikovski, una dintre cele mai de vază specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova afirmă: „Doi oameni ai cărţii au stat la temelia ideii de bibliotecă la Chişinău – dr. Florin Rotaru şi dr. Gheorghe Buluţă, şi numele de Onisifor Ghibu tot a fost propunerea lor. […] Fondatori au fost primăriile Chişinău şi Bucureşti, dar intenţionat am dat numele ctitorilor adevăraţi care au contat, de la începuturi şi – unii – până în prezent...
         Ctitorii ştiau din exemplul lui Onisifor Ghibu că „a construi şi a organiza biblioteci însemna a chezăşui continuitatea, a îndepărta spaima de uitare şi de pierdere a zestrei de gând şi de experienţă umană”.
         O bibliotecă de-o seamă cu ţara, cu independenţa şi democraţia Republicii Moldova. […] Deschisă de ziua marelui Eminescu, la fel cum îl persecutau şi-l încolţeau pe cel numit – de mai întâi poetul, apoi filosoful şi apoi directorul Bibliotecii Naţionale A. Rău – „Cumpăna Fiinţei Româneşti” (O. Ghibu), tot aşa a fost biblioteca ameninţată cu închiderea, cu strămutarea în repetate rânduri de către agrarienii comunişti, cărora li se părea ceva obraznic ca o bibliotecă publică să se afle într-un local oficial, construit doar pentru ei. […] Oamenii au susţinut Biblioteca „Onisifor Ghibu”, venită la Chişinău într-un timp în care noi eram flămânzi de libertate, de istorie, de rădăcini.
         Biblioteca a fost apărată pentru că era sinonimă cu ţara, cu independenţa, cu unirea. A fost pe parcursul acestor ani o oază de românism, un for cultural pentru că era mereu plină cu oameni dornici de cultura, literatura, istoria, arta, folclorul românesc.
         Promovarea cărţii, lecturii rămâne mereu o problemă deschisă. A spori motivaţiile lecturii, a îmbunătăţi randamentul calitativ al bibliotecii, rămâne un obiectiv major cultural al bibliotecii „         Onisifor Ghibu”.
         În scopul promovării colecţiei de carte sunt organizate expoziţii de carte tradiţionale, virtuale şi transformer. O mândrie a bibliotecii sunt expoziţiile pe divan şi cele de poze.
         Pentru o promovare mai eficientă a lecturii şi a serviciilor de bibliotecă am participat la concursul Bătălia cărţilor. Reprezentantul bibliotecii noastre, Cristian Mustaţă a recomandat cartea Pe urmele lui Vermeer de Blue Balliett şi a devenit Cititorul anului 2015, la segmentul copii.
         De asemenea biblioteca are şi Laborator de cercetări literare şi biobibliografice „Onisifor Ghibu” în cadrul căruia au fost elaborate şi editate valoroase lucrări ce contribuie la susţinerea şi promovarea personalităţilor chişinăuiene:
         Nicolae Bileţchi. Romanul şi contemporanietatea. Problema constituirii genului romanesc;
         Ion Ciocanu. În marginea şi miezul poeziei;
         Ion Vatamanu. Umbre. Poetul şi imperiul;
         Lector in Libris: Scriitori basarabeni despre lectură, carte, bibliotecă;
         Eugen Cioclea în dioptria criticii şi studiilor literare. 

         Am apreciat mult faptul că şi cititorii veniţi la bibliotecă s-au implicat în cadrul mesei rotunde sugerând idei de îmbunătăţire a serviciilor de bibliotecă precum: expoziţii vizând topul celor mai bune cărţi sau postere care să conţină opiniile cititorilor cu referire la diverse cărţi. Colectivul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” va face tot posibilul ca doleanţele cititorilor să fie îndeplinite.
Vă aşteptăm la bibliotecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu