marți, 1 martie 2016

Ziua Memoriei


La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementelor criminale de pe malul stîng al Nistrului. Ulterior ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua Memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi în cadrul Războiului de pe Nistru (1990-1992) pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Cu această ocazie la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost realizată o expoziție de fotografii 24 de ani de la Războiul de pe Nistru consacrată memoriei eroilor pentru apărarea Patriei.
În cadrul Războiului Transnistrian au murit circa 700 (militari și civili) de partea autorităților oficiale a Republicii Moldova și circa 1300 (transnistrieni, soldați ruși și cazaci) de partea separatiștilor.
2 Martie (Ziua de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și victimelor acestui conflict)ziua comemorării eroilor care au oferit un viitor poporului nostru. Pentru a avea un stat integru teritorial trebuie ca fiecare cetățean să muncească zi de zi, pentru ca eroismul și jertfa adusă acum 24 de ani în urmă să nu fie în zadar.
Voluntari moldoveni în tranșee. Războiul Transnistrian 1990-1992

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu