miercuri, 24 februarie 2016

Scriitoarea Liliana Corobca la Biblioteca "Onisifor Ghibu"

      Ziua de 24 februarie a fost pentru Biblioteca „Onisifor Ghibu” una de excepţie şi aceasta se datorează nu doar faptului că în această zi ne bucurăm de frumoasa sărbătoarea a dragoste – Dragobete, ci şi pentru că o adevărată sărbătoare a sufletului  a avut loc, exact în aceeaşi zi, în Sala Nuciferă a bibliotecii. Mă refer aici la aşteptata întâlnire a cititorilor din Chişinău cu scriitoarea basarabeană Liliana Corobca, care, din fericire, şi-a creat deja un renume peste hotarele ţării, din nefericire însă, până la 24 februarie 2016 nu avusese ocazie de a se întâlni cu cititorii din patrie.
            Ne bucură foarte mult faptul că Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost gazda relansării volumului semnat de Liliana Corobca – Kinderland. Volum inclus în programul Chişinău citeşte, un program prin care sunt recomandate cititorilor chişinăueni, volume care cu adevărat merită a fi lecturate.

            În cadrul evenimentului au participat scriitori şi critici literari precum: Mircea V. Ciobanu, Emilian Galaicu-Păun, Lucia Ţurcanu; directorul BM „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi şi alte personalităţi din Chişinău.
    Într-un discurs emoţional şi emoţionant, criticul literar Lucia Ţurcanu remarcă faptul că, prin romanul Kinderland, Liliana Corobca creează un antimit al copilăriei. În universul Amintirilor din copilărie ale lui Ion Creangă, deşi multe peripeţii se termină cu lacrimi, există axa „mamă”, care busola viaţa copiilor. În Kinderland busola dispare, dispare axa.


     Toate referinţele critice au fost, desigur, binevenite,  dar cel mai aşteptat moment a fost comunicarea autoarei Liliana Corobca. „Sunt impresionată de un public atât de numeros, mereu am încercat să-mi imaginez cum va fi această primă întâlnire cu cititorii din patrie…” a remarcat scriitoarea. Deşi, într-adevăr, romanul Kinderland poate fi citit de către tineri şi adolescenţi, şi în acest scop au fost excluse, la ce-a de-a doua ediţie, unele scene mai dure, totuşi ea rămâne a fi o carte, în primul şi în primul rând, pentru maturi. 

        La finele evenimentului, toţi cei prezenţi, au avut parte de un recital excepţional al scrisorilor de dragoste dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, realizat de talentaţii studenţi 
ai Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu