vineri, 4 martie 2016

Masă rotundă - Clubul Tinerilor Diplomați

 La data de 4 martie 2016, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc adunarea liga tineretului din Moldova  Clubul Diplomaților. În cadrul acestora, tinerii pasionați de un anumit domeniu de activitate, își pot dezvolta cunoştinţele şi abilităţile practice, prin intermediul diferitor training-uri, seminare, conferinţe și întâlniri cu profesioniști din Moldova sau de peste hotare. Astăzi tinerii au discutat despre cea mai dureroasă temă a poporului ! "Problemele republicii Moldova".
De exemplu, pentru un trai decent, civilizat este nevoie de o economie dezvoltată, bazată pe cunoaștere, care nu poate fi realizată numai din investiții. Mai este nevoie şi un popor bine educat, cu studii respective în funcţie de nivelul şi varietatea de profesii necesare economiei. În situaţia de azi a R. Moldova nici chiar investiţiile de sute de milioane de euro nu vor putea ridica economia la nivel modern. În fiecare an, zeci de mii de cetăţeni părăsesc Republica Moldova. În special, deosebit de mare este exodul tinerilor şi persoanelor în cea mai productivă vîrstă. Cîştigurile lor din străinătate au devenit baza „bunăstării” noastre relative.

Au menționat că principalele probleme ale realităţii de azi rămân a fi instabilitatea politică, corupţia mare şi monopolizarea pieţei interne, penetrate de înţelegerile de coluziune. Anume acestea, nerespectând principiile democraţiei şi ale transparenţei, dictează statului Republica Moldova tarifele şi preţurile umflate, precum şi “dreptul” lor la îmbogăţirea personală fără frîu, luând şi ultima bucată de pâine de la concetăţenii lor. Însă, nivelul cunoştinţelor şi ştiinţei în ţara noastră, ca şi în toată lumea, constituie o reflecţie adecvată a propriei dezvoltări economice, sociale şi culturale. Pentru ca ştiinţa şi cunoştinţele să se dezvolte, constituind baza viitoarei renașteri a țării, se impune cererea lor din partea mediului economic şi de afaceri. Şi cum aceasta astăzi nu prea există, în ajutor trebuie să vină statul. De asemenea la finele evenimentului tinerii au menţionat soluţii de ieşire din criză, important e să ne unificăm forţele realizate inteligent şi cu bună credinţă, ne-ar schimba viaţa în bine şi ne-ar ajuta să înaintăm efectiv pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu