marți, 22 martie 2016

Conferința - Personalități notorii ale Basarabiei, care au contribuit la trezirea conștiinței naționale în sec. XX - XXI

Recent Biblioteca „Onisifor Ghibu” a participat la Conferința Municipală cu genericul – „Personalități notorii ale Basarabiei, care au contribuit la  trezirea conștiinței naționale în sec. XX – XXI.
Această manifestare a fost organizată în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău,  Secția de Istoria Românilor, Institutul de Istorie al Academiei de Științe al Republicii Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova.
Biblioteca noastră a fost prezentată de Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, care a mai suplinit și funcția de președinte al concursului împreună cu istoricii Ion Negru și Gheorghe Negru (ambii colaboratori ai Institutului de Istorie al AȘM), Victoria Fonari, doctor în filologie.    
În cuvântul de salut moderatorul conferinței Vasile Gâtlan, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Principessa Natalia Dadiani”, a menționat că îl bucură participarea atât de masivă a liceenilor. În total, 54 de liceeni au participat la acest concurs, dintre care 8 liceeni au participat indirect, transmițându-și lucrările online. Unele teme abordate au fost: Eugeniu Coșeriu – simbol al identității naționale românești în perioada postbelică, Valeriu Graur – promotor al valorilor naționale în perioada regimului totalitar comunist, Ion și Doina Aldea Teodorovici, Constantin Stere – promotor al ideilor naționale în Basarabia, Grigore Vieru – militant al trezirii conștiinței naționale, Dumitru Matcovschi – făclia neamului românesc din Basarabia, Mihai Cimpoi – figură emblematică a culturii românești din Basarabia.
La final s-a decis că ediția a II-a a Conferinței Municipale „Personalități notorii ale Basarabiei (sec. XX-XXI), care au contribuit la trezirea conștiinței naționale” să se desfășoare la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu