vineri, 27 noiembrie 2015

Medalion literar-artistic "Traian Vasilcau"


“Prea plin de Tine, Doamne, vreau să fiu,
Căci numai Tu eşti poezia lumii.
Ea mamă mi-i acum, în ea te ştiu,
Anii de-azur în necădere dumi-i”.

 Plăcute sunt momentele când la biblioteca „Onisifor Ghibu” au loc evenimente în cadrul cărora poezia este apreciată şi recitată. Pe data de 27 noiembrie în Sala Nuciferă am avut deosebita onoare să găzduim oameni frumoşi la suflet, oameni care ne-au insuflat dragostea de poezie, deoarece poezia a fost şi este delectare spirituală şi intelectuală.
Oaspete special l-am avut pe poetul Traian Vasilcău (Traianus), un poet autentic care ne comunică prin poezia sa un simţământ al unirii cu divinitatea.
Veronica Postolachi, moderatorul acestui medalion literar-artistic a vorbit despre poezia lui Traianus ca fiind o scînteie divină, poezie prin care vedem şi citim sufletul poetului, un suflet liniştit ca un „sfeşnic în rugăciune”.
         
Cu recital poetic au venit elevii din cl. 7-P ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade”:
·        Cătălina Epureanu, Psalm
·        Stratulat Victoria, Suflet în seară
·        Gherman Laura, Doi în mine
·        Pârlici Monica, Bezna ce-i lumină
·        Borodache Valentina, De vorbă cu îngerul
·        Cojocaru Andreea, În miresme îngropat
·        Spinei Daniela, Transcendere-n neunde
·        Cojocaru Cătălina, Uitare de uitare
·        Bârcă Valeria, Autumnală
·        Vitruc Iuliana, Cântec revoltat

Despre poezia lui Traianus în viziunea adolescenţilor ne-a vorbit eleva clasei a XI, Stan Diana de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea şi elevii claselor a X-C şi XI-C au afirmat că cel mai des întâlnit în poeziile poetului este cuvântul „lacrima”. Poeziile sale schimbă aspecte, atitudini, omul se detaşează de alte influenţe citindu-i creaţia. În poeziile lui Traian Vasilcău predomină tematica religioasă, au un conţinut plin de adevăr. Elevii au menţionat că poetul Traian Vasilcău îi uimeşte plăcut prin operele sale, abordând tema realităţii noastre, deoarece într-adevăr oamenii au uitat de Dumnezeu: [E ora mea de rai şi-l văd în seară/ Pe Dumnezeu strigând: „Lume avară,/ M-au dat din voi şi lacrimile-afară!”].


Frumos a fost momentul muzical prezentat de elevele Roibu Alexandra, chitară - Dans brazilian, Kornombuco şi Cojocaru Cătălina, pian – D’une autre ete, Aurelie Comptime.





Despre poezia lui Traian Vasilcău ne-au vorbit invitaţii şi prietenii poetului Nicolae Fabian, teosof care a cunoscut iubirea pentru existenţă şi a vorbit despre Traianus ca fiind un ostenitor smerit în monastirea cuvântului şi Ludmila Bolboceanu-Grama dr., învăţând prin poeziile poetului să-l cunoască pe Dumnezeu, să-şi iubească ţara, încurajându-i pe elevi să iubească poezia şi să citească mereu, căci doar cititul cărţilor ne dă posibilitatea de a cunoaşte şi a prospera.



Pe final poetul Traian Vasilcău a reiterat că pentru el este o sărbătoare rară întâlnirea cu cititorii-elevi, vorbindu-ne despre o lume fără idealuri în care toţi aleargă după materialism. O lume care nu se mai teme de Dumnezeu, care nu mai este bolnavă de carte.






Principalele teme abordate în creația poetului sunt: Mama, Ţara, Dumnezeu,  Divinitatea – deoarece alcătuiesc stâlpii de bază ai vieţii unui om şi a unei societăţi. În confirmarea celor expuse, poetul a citit unele poeme ale sale, care, se pare, au reuşit să-i intrige, la lectură, pe tinerii aflaţi în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Evenimentul s-a încheiat cu premii de carte din partea autorului şi autografe pentru participanţi. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu