joi, 5 noiembrie 2015

Identitatea constituţională şi naţională a Republicii Moldova

În incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost organizată conferința cu genericul „Identitate constituțională şi națională a Republicii Moldova: realități și perspective”.
Manifestarea a avut loc în parteneriat cu Membrii Cercului Ştiinţific Studenţesc „Res Publica” de pe lângă Departamentul Drept Public al Facultăţii de Drept (USM), coordonator Doina Cuciurca – lector la Facultatea de Drept, USM.
Invitatul special al conferinței a fost Președintele Curții Constituționale - Alexandru Tănase.
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a ţinut un discurs despre impactul identităţii constituţionale asupra dezvoltării instituţionale a Republicii Moldova. El a afirmat că: „Identitatea constituţională reprezintă un ansamblu de condiţii istorice, în care R. Moldova apare cu o identitate europeană, într-o ţară democrată”.
Totodată, a vorbit şi a adus exemple despre normele şi cadrul normativ al dreptului constituţional european în comun cu dreptul constituţional american. A menţionat că: „Conceptul de identitate constituţională formează spiritul întregii constituţii, şi nu limitează ca atare şi nici nu se opune supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional. Ca şi în cazul Germaniei, putem susţine că principiul democraţiei reprezintă nucleul identităţii noastre constituţionale.”
În continuarea, studenţii de la USM au ţinut câteva discursuri despre Elementele identităţii naţionale a R. Moldova, Limba – element al identităţii naţionale şi despre Renaşterea naţională.

La final, Membrii Cercului Ştiinţific Studenţesc au votat unanim logo-ul centrului de „Res Publica” şi moto-ul „Învinge stereotipul”, iar coordonatorul Doina Cuciurca – lector la Facultatea de Drept, USM, a menţionat şi a propus să se facă şi un steag al centrului în culoarea diplomaţiei (albastru şi auriu), cu stema Cercului Ştiinţific Studenţesc „Res Publica” reprezentat pe el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu