vineri, 13 noiembrie 2015

Robert Louis Steventson - scriitorul comorilor

 Robert Louis Stevenson, scriitor englez (1850-1990) – 165 de ani de la naștere


       

  Romancier, poet și eseist scoțian, Robert Louis Stevenson s-a născut pe 13 noiembrie 1850 în Edinburgh. Stevenson este un reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză. Este cunoscut, în special, pentru cărțile "Treasure Island" (Insula comorii) și "The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde" (Ciudatul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde).
         Pentru a urma o tradiție a familiei, Stevenson se înscrie în noiembrie 1867 la Universitatea din Edinburgh pentru a studia ingineria. Abandonează însă curând această facultate pentru a începe studiile juridice, absolvind Facultatea de Drept în 1875. 

         Pasionat încă din adolescență de literatură, Stevenson renunță la cariera de avocat în favoarea celei literare. Primii care îi prețuiesc talentul și îl îndeamnă să scrie sunt Fanny Sitwell și Sidney Colvin, cel care urma să fie principalul editor și corespondent al lui Stevenson.
    
    În 1873 îi apare într-o revistă primul său eseu, întitulat "Drumuri". A urmat apariția altor eseuri și articole de critică literară, publicate în diverse reviste din Londra și Edinburgh. Călătoriile în Franța, plimbările în canoe, pe canalurile și râurile dintre Anvers și Pontoise, precum și drumețiile realizate prin munții Ceveni, vor reprezenta mai târziu inspirație pentru primele sale cărți. Astfel, în 1878, îi apare prima sa carte, "O călătorie pe continent", iar un an mai târziu, "Plimbări cu măgarul prin Ceveni". În mai 1880 Stevenson se căsătorește cu Fanny Osbourne, cu care se stabilește în Scoția. În același an publică într-un periodic pentru tineret, sub formă de foileton, "Comoara din insulă", un roman de aventuri care îi aduce notorietatea. Cunoaște însă succesul în anul 1886, când îi apare volumul "Ciudatul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde". 

         În 1890 Stevenson se stabilește definitiv în arhipelagul Samoa, la Vailima, unde cumpără un mic domeniu la poalele muntelui Vaea. Robert Louis Stevenson se stinge din viață pe 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa, fiind înmormântat pe vârful muntelui Vaea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu