marți, 17 noiembrie 2015

Ţesut viu al lecturilor…


Astăzi, 13 noiembrie, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost o zi deosebită pentru elevii clasei a X și XI-a, de la Liceul Mircea cel Bătrân, conduşi de doamna Olga Apolonic şi Angela Dascăl, profesori de limbă și literatură română al acestei instituții, dar şi pentru cititorii noştri.  Elevii au participat la ediția finală a Programului Chișinăul citește o carte, unde a avut loc întâlnirea cu scriitorul Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, eseist, traducător și editor-șef al editurii Cartier din Chișinău. În discuţie a fost, desigur, cartea Ţesut viu 10x10, propusă chişinăuienilor spre lectură în acest an.
Prezentarea scriitorului  Emilian Galaicu-Păun  și a cărții „Țesut viu. 10x10” a fost realizată de cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”. Dlui a remarcat: „Scriitorul Emilian Galaicu-Păun este un nume important în literatura română, iar romanul „Țesut viu.10x10” este  cel mai bun roman contemporan din ultimele două decenii, scris în acest spaţiu cultural românesc, ce reprezintă o țesere a personajelor, a ideilor, a stilurilor”. Emil Galaicu-Păun este un poet atât de bine cunoscut  atât la noi cât şi în Anglia, SUA, Franţa, Paris şi alte ţări.
Această carte a fost scrisă în decurs de 14 ani. Ideea romanului a pornit încă prin anii când era student la Moscova.
Personajul principal – singurul cu identitate certă – al acestei cărţi este cuvântul. Un mic îndreptar de lectură deschide romanul. Emil Galaicu-Păun pare să întindă o mână de ajutor cititorului cărţii sale.
Fiind pasionat de religie, autorul relevă aceasta și în roman, prin capitolul 8, unde este descris cimitirul unui sat. Între capitolul 7 și 8 se află o filă neagră, ce este asemănătoare foii de indigo unde scriitorul are câteva versuri despre cimitir. Multe povestiri din copilăria și viața autorului le vom întâlni în paginile cărţii. Regăsim în roman și unele pagini inversate, fiind cauza unei călătorii cu avionul…
Liceenii au fost profund emoționați, participând activ la o discuţie ce relevă tematica romanului. Autorul a vorbit despre mai multe evenimente importante care l-au marcat / catalizat să scrie această carte, o carte cu multe exemple şi experiențe de viață, iar copii n-au ezitat să-l țese pe scriitorul Emilian Galaicu-Păun cu multe întrebări, la care autorul a răspuns plin de sinceritate.
Pe final Emilian Galaicu-Păun a invitat toți doritorii să vină cu noi întrebări la Conferința de totalizare a programului „Chișinăul citește o carte”, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.




ai 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu