miercuri, 16 septembrie 2015

Agatha Christie - maestru al suspansului

Agatha Christie (1890-1976)
125 de ani de la naştere 
     

         Agatha Christie s-a născut pe 15 septembrie 1890, şi a debutat ca scriitoare la vârsta de 30 de ani, cu romanul „Misterioasa afacere de la Styles”. Aşa cum însăşi scriitoarea povestea mulţi ani mai târziu, această primă carte a fost scrisă mai mult pentru a-i dovedi surorii sale că este capabilă de acest lucru. Şi-a folosit cunoştinţele acumulate în intervalul când a lucrat într-un spital, ca asistentă medicala (în timpul primului război mondial).
         Şi-a asigurat dreptul la nemurire intrigându-ne la maximum, câteodată până la paroxism. Cele 66 de romane ale sale s-au vândut în aproximativ doua miliarde de exemplare, pe teritoriul a 104 ţări din întreaga lume, şi este greu de crezut că mai există cineva pe glob care să aibă un minimum acces la informaţie, şi să nu fi auzit despre ea. A intrat în Cartea Recordurilor, fiind autoarea de ficţiune care a înregistrat cele mai mari vânzări la nivel mondial, a doua în clasamentul de profil după William Shakespeare.
         Biblioteca „Onisifor Ghibu” vă propune în continuare vizualizarea unei expoziţii virtuale conţinând cărţile Agathei Christie disponibile în bibliotecă.
Expoziţie virtuală

Ceasurile / Agatha Christie ; trad. : Alina-Mirela Dumitrăşcuţă. – București : RAO, 2011. – 281 p.
     Sheila Webb, o dactilografă liber-profesionistă, soseşte la Wilbraham Crescent pentru o slujbă pentru care a fost angajată. Ceea ce găseşte însa este un cadavru bine îmbrăcat, înconjurat de cinci ceasuri, fiecare indicând o altă oră. Dar până la sosirea poliţiştilor, patru dintre ceasuri au dispărut - şi, din nefericire, stăpâna casei, care este oarba, nu a văzut nimic. Hercule Poirot, pensionar acum, are din fericire suficient timp să pună cap la cap indiciile din cel mai ciudat caz al carierei sale...

Cu cărţile pe masă / Agatha Christie ; trad. : Monica Sorina Andrei. – București : RAO, 2010. – 250 p.
            Acţiunea cărţii începe cu o seară obişnuită de bridge care se transformă în...
investigarea unei crime datorită morţii gazdei. Patru dintre invitaţi sunt suspecţi pentru că erau în aceeaşi cameră cu gazda şi oricare ar fi avut ocazia să o omoare. Suspecţii sunt interogaţi de comisarul Battle, ajutaţi de colonelul Race şi de dna Oliver. Comisarul Battle îi vizitează pe toţi punându-le întrebări despre trecutul lor…

După înmormântare / Agatha Christie ; trad. : Oana Duţă. – București : RAO, 2011. – 249 p.
      Când Cora este ucisă cu brutalitate, remarca extraordinară făcută de ea cu o zi înainte, la înmormântarea fratelui ei, capătă o semnificație înfiorătoare. La citirea testamentului lui Richard, Cora fusese auzită rostind răspicat: „A fost mușamalizat destul de bine, nu-i așa? Dar a fost ucis, nu?” În disperare de cauză, avocatul familiei apelează la Hercule Poirot ca să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat.

Iarba morţii / Agatha Christie ; trad. : Doina Topor. – București : Excelsior – Multi Press, 1991. – 182 p.

Întîlnire cu moartea / Agatha Christie ; trad. : Monica Nechiti. – București : RAO, 2006. – 250 p.
      Pe fundalul măreţelor stânci roşii de la Petra, asemenea unui Buddha dizgraţios, stă trupul lipsit de viaţă al doamnei Boynton. Hercule Poirot nu se întreabă cine a comis crima, ci oare cine NU ar fi avut motive să dorească moartea bătrânei, căci, într-adevăr, doamna Boynton este cea mai detestabilă fiinţă pe care detectivul a întâlnit-o vreodată. Având la dispoziţie numai 24 de ore ca să rezolve misterul, Poirot îşi aminteşte o remarcă pe care o surprinsese întâmplător într-un hotel din Ierusalim: "Înţelegi, nu-i aşa, că trebuie să moară?" 

Misterul trenului albastru / Agatha Christie ; trad. : Monica Nechiti. – București : RAO, 2008. – 250 p.
      Când luxosul Tren Albastru soseşte la Nisa, însoţitorul de tren încearcă să o trezească pe Ruth Kettering din somnul ei profund. Însă acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată - o lovitură puternică a ucis-o pe moştenitoarea unei averi uriaşe. Mai mult, preţioasele şi faimoasele ei rubine au dispărut. Poirot nu are alt punct de plecare decât zvonul că un bărbat misterios a fost zărit în apropierea compartimentului, şi bănuielile cad asupra soţului înstrăinat al lui Ruth, Derek Kettering, cel care ar fi avut cel mai mult de câştigat din decesul soţiei lui. Totuşi, Poirot nu este prea convins de această variantă…

Mâna ascunsă / Agatha Christie ; trad. : Monica Nechiti. – Buc. : RAO, 2006. – 250 p.
      Însoţit de sora sa, Jerry Burton soseşte în liniştitul orăşel Lymstock ca să-şi ofere o binemeritată odihnă, aşteptându-se la jumătate de an de linişte şi de plictiseală. Dar într-un orăşel în care bârfa se ridică la rang de adevăr, bănuielile se răspândesc precum veninul, iar glumele nevinovate pot lua o turnură mortală…

Moarte pe Nil / Agatha Christie ; trad. : Mirela Cara. – București : Adevărul Holding, 2011. – 315 p.
      Agatha Christie consideră Moarte pe Nil unul dintre cele mai reuşite romane ale sale, iar criticii şi publicul n-au contrazis-o. Într-adevăr, în stilul său lapidar şi eficient, scriitoarea oferă cititorilor nu doar o intrigă sinuoasă şi seducătoare, cu un final neaşteptat, ci şi o ilustraţie exemplară a dramelor şi pasiunilor omeneşti esenţiale.

Zece negri mititei / Agatha Christie ; trad. : E. Stamatescu. – Timişoara : Signata, 1991. – 219 p.
      Zece negri mititei de Agatha Christie este un roman plin de mister în care atât cititorul cât și personajele ajung să suspecteze pe oricine. De la un capitol la altul ajungem să ne schimbăm bănuielile și să acuzăm un alt personaj.     
      „Zece...“ Zece străini sunt atraşi de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolata, din apropierea Devonului.
      Care dintre ei este criminalul? Oare va supravieţui cineva?



Vă mulţumim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu