joi, 3 septembrie 2015

Un far luminos în arealul poetic al poeziei mariniste


        Lansarea unui nou volum de versuri, Poeme de pe faleze,  semnat de criticul și cercetătorul literar Vitalie Răileanu, a avut loc recent în cadrul Salonului Internațional de Carte din Chișinău, ediția a XXIV-a, organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova.





Volumul a apărut la Editura „Vinea” din București, astfel, printr-o fericită ocazie, a fost prezentat de poetul și editorul Nicolae Tzone, în cadrul standului acestei edituri. Este „o carte-pânză de păianjen, fină și firavă, scrisă cu acuratețe” – a ținut să menționeze din start dl Nicolae Tzone, accentuând tematica marinistă a versurilor, mai rar întâlnită în țara noastră. 




„O respirație poetică sinceră se simte de la începutul lecturii versurilor din acest volum, până la finele cărții” –  astfel și-a lansat alocuțiunea sa binecunoscutul poet / academician Ion Hadârcă, venind cu argumente asupra celor expuse, în special, accentuând că autorul scrie un pic altfel de poezie, nu inventează evenimente șocante, iar în versul său se simte o atemporalietate a evenimentelor și a sentimentelor descrise.  


Impresii de lectură și aprecieri ale acestei cărți au fost prezentate și de criticul literar Nina Corcinschi, menționând că autorul ne convinge, cu fiecare vers, că nimic nu poate fi neraportabil cu marea.



Unele reflecții asupra cărții lansate au venit din partea dnei Maria Șleahtițchi, profesor USM, critic literar, poetă și eseistă, aprecierea fiind – „un produs cultural valoros, cu versuri de o revelație uimitoare”. Poemele din această carte sunt pline de o emoție aparte, deosebită, se vede că autorul adoră marea și… singurătatea. Și poezia sa convinge cititorul de sentimentele transmise de poet, menținând un concept și o textualitate aparte.




Publicul prezent la lansare a avut posibilitatea de a audia versuri în lectura autorului și i-a dorit cercetătorului literar Vitalie Răileanu să revină cu noi cărți de versuri, la fel de sincere, deoarece posedă o intuiție lirică deosebită.






În cadrul decernării Premiilor Salonului Internațional de Carte – 2015, volumul „Poeme de pe faleze” de Vitalie Răileanu a fost distins cu Premiul „Pentru poezie” și Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Felicitări din partea colectivului Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, dorindu-i directorului nostru să se mențină cu succes în Galaxia Poeziei, răbufnind cu noi poeme marine! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu