sâmbătă, 20 decembrie 2014

Importanţa promovării dialogului pentru pace în lume

Astăzi la Biblioteca “Onisifor Ghibu” s-a desfăşurat o masă rotundă cu genericul  „Promovarea păcii în Republica Moldova”, organizată de Federaţia  „Universal Peace of Modova”, în parteneriat cu Federaţia Femeilor pentru Pace în Lume (Moldova), San Culture Center Japan, filiala  din Moldova, Asociaţia Internaţională pentru Educaţie din Republica Moldova (AIE).  Pentru implicarea activă în organizarea manifestărilor de promovare a păcii în Republica Moldova, au fost înmânate noi certificate  ale  Titlului Onorific de „Ambasador al Păcii”. 

Onoarea de a înmâna aceste certificate a fost acordată unor  personalităţi marcante, deţinători ai acestui titlu, activi ambasadori ai păcii. Dl Marin Mazur, dr. în economie, ex-viceministru al Ministerului Economiei al Republicii Moldova, manager de proiecte al Colegiului de muzică „Ştefan Neaga” a  înmânat acest certificat dlui Vitalie Răileanu, director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. 

Raisa Brăduţanu, preşedinte al  Federaţiei Femeilor pentru Pace în Lume (Moldova) i-a oferit acest certificat dnei Felicia Creţu, director executiv al Asociaţiei Obşteşti „Acasă”. 




Scriitorul Ion Cuzuioc, cu multe mulţumiri pentru munca depusă, a înmânat certificatul dnei Aurelia Berdiev, şefa Catedrei Educaţie a Colegiului Politehnic din Chişinău.
         




În continuare, Mihai Calestru, secretar al  Federaţiei „Universal Peace of Modova” a prezentat o trecere în  revistă a activităţilor de amploare, organizate de „Universal Peace of Modova” pe parcursul anului 2014, menţionând aportul celor mai activi parteneri.





  O activitate cu rezonanţă a fost Conferinţa Internaţională Europa – Eurasia: dialoguri pentru pace”, la care s-au stabilit două direcţii majore de activitate pe viitor. Deoarece, doar într-un mediu curat fără ură, se pot genera idei creatoare, s-a stabilit că este necesar de extins zona purificării sufleteşti, prin organizarea mai multor activităţi de comuniune interetnică, inter-religioasă etc. O altă direcţie de activitate, trebuie să se bazeze pe faptul că educaţia atunci are mai mulţi sorţi de izbândă, când la
temelie se află educaţia inimii curate.
         
Un proiect de succes a fost cel cu genericul „O mie de cocori pentru pace în Ucraina”, la care au participat mai multe  instituţii de învăţământ, inclusiv şi Biblioteca „Onisifor Ghibu”, care a găzduit două etape ale acestui proiect.        




Participanţii la masa rotundă au venit cu idei şi propuneri pentru realizarea acestor  cerinţe în activităţile de promovare a păcii, expuse de dal Marin Mazur, Felicia Creţu, Pavel Cerbuşcă, Ion Cuzuioc,  Vasile Căpăţână,  Gutiera Postolachi,  dna Eugenia Marin, Iulian Caranfil.  Pe final, în rezultatul discuţiilor, s-a decis organizarea unui For Internaţional al Ambasadorilor Păcii, editarea unui ghid sub genericul „Cultura europeană”, iniţierea unor activităţi extinse de promovare şi susţinere a voluntariatului în promovarea păcii etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu