vineri, 5 decembrie 2014

Limba de stat a Republicii Moldova este Limba română

La data de 5 decembrie, 2013, Curtea Constituțională a pus punct unor discuții interminabile legate de limba de stat a Republicii Moldova. Anul trecut, juraţii Curţii Constituţionale au hotărât: Limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
    Exact la un an după acest eveniment, Clubul Tinerilor Liberali a organizat  o masă rotundă de discuţii cu genericul - Limba română este patria mea, care s-a desfăşurat în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Sala Nuciferă.
    Manifestarea a început cu un citat din publicistica scriitorului Arcadie Suceveanu în care se accentuează valoarea limbii române: „Ori de câte ori am fost înstrăinaţi şi răzleţiţi, limba română ne-a fost acea tainică legătură şi credinţă neconvertită ce nu admite să fie întrerupt firul sîngelui. Ea a fost divina forţă care, de fiecare dată, ne-a redat pe noi, nouă, înşine .
     Tinerii liberali au recitat poezii cunoscute de toată lumea „În limba ta”, „Scrisoare din Basarabia” de Grigore Vieru ş.a., dar în acelaşi timp s-au dovedit a fi foarte ingenioşi pentru că au venit în faţa publicului cu creaţiile proprii. Vlada Ţurcanu a recitat poezia „Limba – mîngîierea sufletului”, Valeria Voronin – „Limba română”, Guţu Ilinca şi Ciobanu Felicia – „Şi ei au servit patria”. De asemenea, s-au evidenţiat Daniela Moiseev şi Ludmila Florenţa care au interpretat piesa „Pentru ea” pe versurile regretatului poet Grigore Vieru.
    Preşedintele Tineretului Liberal, Ion Cebanu, le-a vorbit tinerilor despre istoria neamului românesc, despre Constituţia şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, despre politica statului din trecut şi politica de azi, şi bineînteles, despre beneficiile integrării europene.

     Pe final, tuturor celor care au participat la recitalul de poezie le-a fost înmînată cîte o Diplomă şi un volum de Maria S. Ţăranu „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi (1947-1953)”.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu