miercuri, 10 decembrie 2014

Persoanele cu dizabilități au nevoie de respect !

Astăzi, în Ziua Internațională a Drepturilor Omului la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o activitate complexă la care au participat  elevi ai Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău. Un alt imbold al organizării acestei întruniri a fost marcarea la 3 decembrie a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Coordonată de Ion Postica și alți membri ai  Senatului acestui liceu, în colaborare cu Consiliul Local al Copiilor și Tinerilor, activitatea a fost o adevărată lecție de viață pentru tinerii participanți.
Mai întâi Mariana Morari, asistent de promovare în cadrul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD), a desfășurat un training informațional. Ea a propus adolescenților să participe la un joc de rol. Participanții s-au postat pe o linie dreaptă și fiecare a primit o fișă în care era indicat un personaj. Ei trebuiau să-și imagineze o altă viață, din punctul de vedere al răspunsului la întrebările adresate de Mariana. S-ar părea că toți au șanse egale de existență. Dar, spre finele testării, participanții s-au regăsit în diferite poziții unul față de altul, unii au avansat, iar alții au rămas pe loc. Deoarece, în funcție de starea socială, familială și de sănătate a persoanei a cărei rol îl „jucau”, nu au mai avut aceleași șanse pentru succes în viață. De ce? Această întrebare a fost adresată lor de către Mariana. Și adolescenții au sesizat răspunsul corect: mai există încă multe vicii sociale bazate pe discriminare pe motive de etnie, de dizabilități fizice etc.
         Apoi Mariana și-a prezantat istoria sa de viață, completată cu amintiri destul de dureroase despre anii de studii în școala internat. Iată de ce ea salută și promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Mai apoi, iarăși, tinerilor care nu sunt ajutați de societate le vine foarte greu să se dezvolte spiritual. Mulți s-au ambiționat, totuși, să studize. Și ea a făcut studii la două facultăți, absolvind Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova. S-a hotărât să facă voluntariat, și aceasta a ajutat-o să-și găsească rostul în viață, acum, activând în domeniul psihologiei familiei, conform studiilor obținute, și mai are și foarte mulți prieteni.
        

Doamna Lucia Gavriliță, mamă a doi copii cu dizabilități, care cu multe eforturi din partea familiei și foarte puțin ajutor din partea statului a reușit să le ofere o viață activă  și o îmbunătățire a stării lor de sănătate, ne-a povestit istoria ei de viață. În cadrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, din care face parte acum, se străduie să ajute cât mai mulți copii, să organizeze activități de sensibilizare a comunității despre necesitatea incluziunii sociale a lor.
  Doamna Lucia Gavriliță a ținut o lecție publică cu genericul Abordarea persoanelor cu dizabilități din perspectivă istorică în care a prezentat  modelul medical, modelul social al persoanei cu dizabilități și dezvoltarea istorică a stereoptipurilor gândirii incorecte despre persoanele cu dizabilități. De fapt societatea trebuie să înțeleagă, perosanele cu dizabilități au nevoie de respect!

Despre stereotipurile greșite care dăinuie în societate ne-a vorbit, povestind istoria sa de viață, Victoria Boțan, bloger și jurnalistă. Am învâțat o lecție: înaite de ajuta o persoană cu dezabilități trebuie să-i fie cerută permisiunea. Fiindcă o persoană cu dizabilități vrea să fie tratată la egal cu ceilați, nu ca fiind un erou sau o jertfă. Remarcând o abordare incorectă a acestui subicet de către mass-media de la noi,  Victoria ne îndeamnă să ne debarasăm de gândirea șablonizată/stereotipă față de acest grup de persoane, dar și de mentalitatea, demult uzată, specifică printr-un limbaj adecvat.



Decât să-i calificăm cu termeni care stârnesc compasiune, mai bine să acționăm pentru integrarea acestor persoane în societate, aici venind în ajutor voluntariatul, a concluzionat Victoria. Ea  a îndemnat adolescenții,  prezenți la activitate, să se implice activ în actfel de activități de voluntariat, deoarece este foarte apreciat și important pentru îmbunătățirea vieții spirituale a generației tinere de azi. Mai multe detalii găsiți în articolul Victoriei din blog-ul „Despre stereotipuri”  (https://botanvictoria.wordpress.com/2014/04/14/despre-stereotipuri/).

Pentrtu mai multe informații la tema dată participanților le-a fost recomandat să acceseze site-ul http://www.egalitate.md, coordonat de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu