joi, 27 martie 2014

FLACĂRA VIE A SPIRITULUI DE NEAM


SIMPOZION ȘTIINȚIFIC
„96 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”

Simpozionul științific „96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” și-a început lucrările cu un cuvânt de salut venit din partea dlui Valeriu Muntean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a reiterat faptul că ziua de 27 martie este o zi importantă pentru toții românii, mai menționând că astăzi sunt puțini oameni de stat cu conștiință civică politică combativă. Trebuie să ne asumăm vectorul de gândire de a disemina activ informația corectă despre istoria adevărată a poporului  nostru, – a fost mesajul adresat de Valeriu Muntean celor prezenți la activitate.

Tot timpul adevărul istoric este pus în contrabalanță cu ideologia predominantă la o anumită etapă a dezvoltării sociale. Ideologia totalitară ne impune la necesitatea de a veni cu studii istorice corecte. Cu timpul, adervărul va birui. Acestea sunt câteva spicuiri din cuvîntul de deschidere a lucrărilor simpozionului, adresate publicului de Ion Cebanu, președintele Tineretului Liberal, care a ținut să menționeze și faptul că Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost deseori gazda manifestărilor organizate în ziua de 27 martie, pe parcursul a mai multor ani, indiferent de puterea politică aflată în fruntea statului.


Oaspeții din România, prezrenți la lucrările simpozionului, și-au exprimat că au avut o mare dorință de a junge în Republica Moldova anume în ziua de 27 martie – o zi deosebită în istoria formării Romîniei Mari, dorindu-ne ca strategia vectorului european să fie menținută în continuare.
După un înflăcărat cuvînt întroductiv, rostit de prof., drd, vicepreședinte OTPL Andrei Pavaloi, au urmat șase comunicări susținute de prof. Veaceslav Inculeț și studenți de la diferite instituții din Chișinău: Mihai Axente și Anatol Lazăr (USM), Dumitru Trocin (UASEM), Valentin Ceban (UPSC), Cristina Prisăcaru (USMF).

A urmat un medalion literar-artistic de poezie patriotică cu genericul „Falcăra vie a spiritului de neam”, organizat de elevii Liceului profesional nr. 1, sub conducerea prof. Veaceslav Inculeț și alți tineri membri ai Clubului Liceenilor Liberali. 



Foarte armonios s-a încadrat în acest spectacol literar și mini-concursul de creații poetice proprii ale acestor tineri patrioți ai neamului, care au scos de sub ampreta scrisului adevărate ode plaiului natal, spiritului românesc, dragostei de Țară. Fiecare din ei a primit în dar cîte o carte și aplauze de apreciere din partea publicului.


Mai multe fotografii de la eveniment vizualizati pe pagina FB a bibliotecii la adresa: www.facebook.com/biblioteca.onisiforghibu/photos_albums

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu