joi, 6 martie 2014

Mărţişorul - simbol al Primăverii

Şi în acest an la Biblioteca „Onisifor Ghibu” au înflorit mărţişoarele!
Obiceiul străvechi al Mărţişorului, ca simbol al sosirii Primăverii şi al regenerării naturii s-a făcut vizibil şi la biblioteca „Onisifor Ghibu”. Odată cu 1 martie bibliotecarele de la Filiala „Onisifor Ghibu”, pe lângă tradiţionala expoziţie de carte, au organizat o expoziţie de Mărţişoare confecţionate manual.
Mărţişorul este un calendar simbolic reprezentat de un şnur bicolor, care adună zilele, săptămânile şi lunile anului în două anotimpuri, iarnă şi vară, făcut cadou la l martie, ziua Dochiei, străvechi început de an agrar. Generalizat astăzi la sate şi oraşe, Mărţişorul este confecţionat din două fire colorate alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit celor dragi, care îl poartă agăţat în piept.
Deşi nu se ştie cu exactitate de când datează acest obicei, se ştie că prima zi a primăverii era celebrată încă de acum aproximativ 8000 de ani, iar Mărţişorul îşi are originea în credinţele şi practicile agrare de atunci.
Romanii sărbătoreau începutul primăverii la 1 martie, lună care purta numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului şi al turmelor, zeu ce personifica renaşterea naturii. Se spune că mărţişoarele sunt purtătoare de noroc şi fericire.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu