miercuri, 19 martie 2014

Conferinţa Internaţională „Basarabia – cuvânt de dor şi deşteptare în opera lui Dumitru Matcovschi”


Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a deschis conferinţa cu  prezentarea deosebitei expoziţii de carte „Dumitru Matcovschi – poet, prozator, dramaturg şi eseist”, complexitatea ei datorându-se şi faptului că este organizată în colaborare cu Biblioteca Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău. „Le oferim din toată inima aceste cărţi cititorilor, pentru a fi păstrate în inima lor pentru toată viaţa!” – a fost apelul către lectura lor, adresat de cercetătorul literar Vitalie Răileanu, către cei peste o sută de participanţi la această manifestare de comemorare al omului şi poetului ce reprezintă un adevărat univers în plină expansiune – Dumitru Matcovschi.
Deosebite cuvinte de apreciere a creaţiei matcovschiene şi de admiraţie pentru personalitatea distinctă a regretatului poet, au venit din partea scriitorului român Nichita Danilov,  vice-director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în comunicarea  „Dumitru Matcovschi – Poetul”. 
Redutabilul critic şi istoric literar Ion Ciocanu a avut drept axă de comunicare „Romanele lui Dumitru Matcovschi”, asupra cărora a meditat deseori şi a scris mai  multe recenzii, recunoscându-l drept un romanist de forţă, chiar dacă în primul rând a fost totuşi – Poet. Trecând în revistă mai multe romane, cercetătorul literar Ion Ciocanu s-a oprit mai detaliat asupra romanului „Toamna porumbeilor albi”, care, după părerea sa, este cel mai bun roman matcovschian. 
        
Foarte elocventă şi convingătoare a fost în comunicarea sa „Muzicalitatea strigată a publicisticii lui Dumitru Macovschi” tânăra cercetătoare literară Nina Corcinschi, caracterizând-o drept o publicistică dură, parcă auzim o muzică stridentă, ce cheamă la luptă. Chiar dacă unii o cred prea patetică sau retorică, anume publicistica matcovschaină, în tandem cu vocile altor scriitori din anii ’90 – au scos oamenii în stradă să-şi ceară drepturile la istorie, limbă, autodeterminare. Nu l-a speriat nimic – a scris incisiv, vulcanic, mizând pe forţa combativă a cuvântului. Publiciatica matcovschiană este un document de istorie social politică a Republicii Moldova.

Atunci când pleacă un poet rămâne un cântec necântat, un vers nespus, iar Anul Dumitru Matcovschi este un bun prilej de duioasă amintire, a ţinut să remarce scriitoarea Călina Trifan, prezentându-ne moştenirea literară matcovschiană în fondurile Muzeului de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Însuşi Dumitru Matcovschi a adus periodic manuscrisele sale să se păstreze în colecţiile Muzeului, pentru o mai bună înţelegere a ceea ce a dorit să spună semenilor săi. Astfel în fondurile Muzeului se păstrează atât toată opera sa, demnă de lectură, foarte multe studii şi reflecţii despre creaţia matcovschiană, cât şi portrete, şarje semnate de cunoscuţi pictori.
Profesorul universitar Nicanor Țurcanu în comunicarea „Filonul baladesc în creaţia lui Dumitru Matcovschi” a convins publicul: pentru acest scriitor folclorul este o avere naţională, o sursă de cunoaştere etnică. În creaţia sa se resimte că s-a născut, a copilărit şi trăit între doine şi balade. În opera sa se întâlnesc la fiece pas tonalităţi de cântec baladesc. Dumitru Matcovschi a ridicat sfera baladescului la nivelul poeziei naţionale. 

Sufletul Basarabiei în opera lui Dumitru Matcovschi a fost resimţit şi mai mult de cei prezenţi în Sala Nucuferă a bibliotecii, atunci când  un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani”, coordonaţi de profesoarele Asea Scorpan şi Tatiana Băcescu, ne-au prezentat un superb medalion literar-artistic  cu genericul ”Aduceţi Basarabia acasă!” Sub tragice dangăte de clopote, am ascultat versuri, melodii, fragmente din dramele istorice scrise de Dumitru Matcovschi, la un moment dat auzind şi pulsul inimii Poetului bătând în unison cu inimile noastre. Punctul culminant a fost transformarea mantiilor alb-negru ale participanţilor la spectacolul literar, în tricolorul țării noastre, răsunând și apelul scriitorului Dumitru Matcovschi către poporul său: „Uniţi-vă, atunci veţi fi un neam!”

 În cuvântul de închidere a conferinţei Vera Gurievschi,  reprezentant al Direcţiei de Cultură a municipiului Chişinău, a reiterat importanţa operelor matcovshiene, dar  şi fascinaţia  personalităţii integre a scriitorului, remarcând  actualitatea comunicărilor consistente ale participanţilor la conferinţă şi excelentul spectacol prezentat de liceeni. Deci, Anul Dumitru Matcovschi ne va oferi multe ocazii de comemorare,  cu tot dragul şi pioşenia pe care le merită din plin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu