luni, 10 martie 2014

Programul "Chişinăul citeşte o carte - 2014" a demarat!


Program şi lecturi la timpul prezent


Deşi sensul activ ale preocupărilor Bibliotecii „Onisifor Ghibu” este pe o tangentă la timpul prezent, implicarea / completarea în activitatea generală a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” rămâne reflectată şi prin promovarea / ghidarea programului „Chişinăul citeşte o carte”, probabil cel mai reuşit din toate care sunt în aplicare.
Precum ştim, literatura artistică este creaţie şi evaluare, şi se dezvoltă din perspectiva unui concept de valoare. De aceea definirea (şi scopul în sine al programului „Chişinăul citeşte o carte”) elementelor unor anxiologii creative o considerăm extrem de necesară, deoarece nivelul de gândire / lectură creatoare dă sens analizei profunde a unei opere literare, a activităţii cutărui sau cutărui scriitor, iar impactul asupra chişinăuianului cititor, de diferite vârste, impune criterii obiective de apreciere a operelor literare.
Cu certitudine am putea spune că literatura artistică, din acest spaţiu cultural românesc, este una preponderent tradiţionalistă, purtând „pecetea marcării ontologice”. Dacă „tipul de poet impus în mod pragmatic este acela de rapsod modelat de mentalitatea folklorikă şi de poetul naiv (poet al naturii şi naturalului în sens schillerian), apoi tipul de prozator preferat, aşa cum observă istoricul literar, academicianul Mihai Cimpoi, rămâne „acela de povestitor”.
Scopul programului nostru şi constă în faptul de a demonstra argumentat că textele selectate pentru lecturare, ca produs al unei individualităţi creatoare, antrenează (citeşte – provoacă în mod conştient!) cititorii noştri şi în abordări de discuţii-dezbateri, în polemici prin prisma diferitor apropieri conceptuale de text, în funcţie de gradul de complexitate şi expresivitate artistică al cuprinsului. 





În continuare dorim să mai menţionăm, că în  anul acesta au fost testate mai multe opinii, invitaţi fiind şi experţi din afara reţelei noastre, deşi, „calibrul” cunoştinţelor / competenţilor celor de ai casei nu diferă, deoarece cine va îndrăzni să conteste polivalenta pregătire profesionistă a dnei Lidia Kulikovski, doctor, conferenţiar universitar, sau a dlui Vlad Pohilă, un intelectual aristocrat de la noi. În fine, s-a votat unanim pentru două titluri de carte a doi autori consacraţi: Vladimir Beşleagă, scriitorul care a semnat romanul „Zbor frânt” (Ch. : Ed. Cartier, 2013. – 272 p. – ediţia a VIII-a, definitivă), încă în anul 1966, ce a indicat un reviriment în proza românească din Basarabia deceniului şapte al secolului al XX-lea prin formula sa modernă, rămasă actuală şi în acest început de mileniu trei (sic!), evident proustiană şi faulkneriană, ce valorifică fluxul memoriei, elementul eseistic, interogaţia polemică etc., şi cea de-a doua carte „Voiaj de nuntă în trei” (Iaşi : Ed. TipoMoldova, 2013. – 170 p.), la fel de reuşită, ce aparţine prozatoruluicineastului, dramaturgului Mihai Ştefan Poiată, care relevă cititorilor, cu fiecare pagină a scrisului său, că este un scriitor ce nu caută să dezmintă vocaţia, iar condiţia realizării, pe o asemenea direcţie, depinde, astăzi, într-o măsură decisivă şi de natura universului uman, de lumea de care este solicitat prozatorul. Apetitul acestui autor pentru temele de vădită coloratură actuală este de-a dreptul impresionant.

Aşa dar, cititorii noştri vor profita de mai multe luni de zile, concentraţi
 în Lecturi la timpul prezent propuse de programul nostru 
„Chişinăul citeşte o carte”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu