joi, 27 martie 2014

JuniorBildungs: traininguri formative


a „O r G u”

Training nr. 3

Viața, sănătatea și omul



Astfel l-am avut  invitat special pe Andrei Josanu, rezident în medicina, Centrul Național Științifico-Practic de Urgență.Determinarea corelației: sănătatea  și calitatea vieții omului a fost scopul celui de la treilea training , organizat la 27 martie la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în cadrul programului informațional/formativ „JuniorBildungs”. Deoarece obiectivul de bază al acestui program adresat adolescinților este orineatrea profesională, am invitat un medic pentru a le vorbi elevilor  Liceului „Vasile Vasilache”, care sunt motivațiile alegerii acestei profesii, dar și riscurile pe care și le asumă un medic: de a fi responsabil de sănătatea oamenilor. Pentru că medicina, desigur, are o importanță primordială în asigurarea calității veții. 
Atelierul a început cu o întrebare provocatoare: cine se teme de vizita la medic?  A urmat o discuție de motivare a răspunsurilor afirmative sau negative.

„Medicina este arta de a păstra sănătatea și, eventual, de a vindeca boala cuibărită în corp” – afirma  IBN-SINA AVICENA (980-1037), medic, filozof și savant arab.

Acest citat ne demonstrează că accentul în știința și practica medicinii este pus pe păstrarea sănătății și mai apoi pe tratarea bolii, dacă totuși nu am reușit să o evităm. Pentru a ne convinge de aceasta l-am invitat pe medicul-rezident Andrei Josanu la un mic interviu despre profesia de medic. Tot odată am elucidat și alte momente, cum ar fi: de ce a ales profesia de medic, ce obiecte de studiu trebuie  să cunoască foarte bine un viitor medic încă din școală, de ce pacienții nu trebuie să să teamă de medici, dar să vadă în ei prietenii sănătății lor.
În agenda atelierului s-a înscris armonios un joc de creativitate. Tinerilor le-a fost propus să creeze  un slogan convingător  de promovare a modului sănătos de viață. Cu un efort comun, după mici discuții în perechi cîte două persoane, am ajuns la unele rezultate:  Sănătatea are prioritate! Mersul pentru viață! Sănătatea are gust!  Spune NU alimentelor nesănătoase! Spune DA pentru SĂNĂTATEA TA! Eu vreau să fiu sănătos! Ai grigă de ea, că e sănătatea ta!
Atelierul a fost susținut de mai multe materiale informaționale, în special  expoziția de carte din colecțiile bibliotecii: Cultura sănătății asigură calitatea vieții!  Mai multe cărți din această expoziție au fost prezentate pe parcursul discuțiilor, pentru a-i incita la ulterioare lecturi, pentru a afla care sunt factorii ce ne influențează calitatea vieții.

În final, după ce am pus în mici dicuții fiecare afirmare, elevii au primit flaierul  informațional pentru a ține minte: „10 factori care influențează starea de sănătate”și „ 10 motive pentru a alege un mod de viață sănătos”.

A urmat feedback-ul și concluzia de final:  este necesar de a avea un minim de cunoștințe pentru a ști cum să ne păstrăm sănătatea, adică să cunoaștem  cultura sănătății, iar educația sanitară trebuie să înceapă de acasă, din familie, de la grădiniță și să continuie la școală, pentru a deveni apoi o parte componentă a vieții noastre cotidiene. 
Pentru a fi medic de un înalt profesionalism este nevoie în primul rând de multă dragoste și plăcere față de această profesie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu