marți, 30 aprilie 2013

Ziua Internaţională a Dansului!



Ştiai că în fiecare an, la data de 29 aprilie, este celebrată Ziua Internaţională a Dansului?

În 1982, Institutul Internaţional de Teatru (ITI), prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, la data de 29 aprilie, să fie celebrată Ziua Internaţională a Dansului. Sărbătoarea comemorează astfel şi ziua de naştere a creatorului baletului modern, aprilie, să fie celebrată Ziua Internaţională a Dansului. Sărbătoarea comemorează astfel şi ziua de naştere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 - 1810).
Potrivit tradiţiei evenimentului, în fiecare an, o personalitate a dansului transmite un mesaj în toate instituţiile din lume dedicate artei dansului. Anul acesta, mesajul îi aparţine lui Julio Bocca, unul dintre cei mai importanţi dansatori argentinieni ai timpurilor: "Dansul presupune disciplină, muncă, instrucţie, comunicare. Datorită dansului, cuvintele pe care alţii nici nu le-ar întelege nu mai sunt necesare; în locul lor se naşte un limbaj universal, familiar. Dansul ne face plăcere, ne eliberează şi ne oferă consolare, ca răspuns la incapacitatea oamenilor de a zbura asemenea păsărilor, apropiindu-ne de cer, de sacru, de infinit".
Ziua Internaţională a Dansului încurajează promovarea dansului în lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toţi iubitorii dansului, oricare ar fi acesta.
În colecţiile Bibliotecii "Onisifor Ghibu" doritorii vor găsi informaţii inedite despre originile dansului, cum ar fi volumul  "Dansul de la avignon" de Kruger Renate, cât şi romanul "Dans dans dans" de Haruki Murakami.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu