vineri, 19 aprilie 2013

Spiridon Vangheli — un ostaş al culturii noastre


Astăzi, la biblioteca O. Ghibu, în sala nuciferă s-a desfăşurat Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, cea de-a XVII-a ediţie, ce reuneşte, în acest an, peste 150 de edituri din nouă state cum ar fi Republica Moldova, Belarus, China, Azerbaidjan, Franţa, Germania. În cadrul căruia vor fi lansate peste 110 titluri de carte.
Cum în fiecare an este dedicat unei personalităţi, iată, paginile calendarului din acest an este dedicat lui Spiridon Vagheli Universul senin al copilăriei.
Astfel, scriitorul a fost gloriat de elevii de la Liceul Teoretic O. Ghibu, care a colorat sala cu propriile lor picturi dedicate vestitului personaj Guguţă şi cuşma lui magică.
Expoziţia reflectă atât scenele din poveştile lui Spiridon Vangheli, dar şi lumea copilăroasă a copiilor ce savurează din cele mai infinite clipe de a fi infantil.
Startul a acestui vernisaj a fost dat de către directorul bibliotecii O. Ghibu Vitalie Răileanu (critic literar) ce i-a cuprins pe toţi cei prezenţi într-o mică lume a scriitorului Spiridon Vangheli. Firul a fost continuat de Leşan Ana (bibliotecar) ce a menţionat că : Eroii cărţilor lui Spiridon Vangheli sunt buni, curajoşi, inventivi, visători şi reprezintă nu numai copiii din Basarabia, dar şi din întreaga lume, iar autorul a devenit un prieten adevărat al copiilor şi al copilăriei. Prin personajele cărţilor sale Spiridon Vangheli altoieşte dragostea de ţară, de neam, de baştină natală. Nu întîmplător coliba din Sărături, care a fost o oază de lumină în copilăria scriitorului, s-a transformat în Coliba Albastră pentru toţi copiii. Vorba academicianului Mihai Cimpoi: Cum să te desparţi de Guguţă când tu însuţi eşti Guguţă?
A fost purtată de valul copilăriei Coadă Cătălina, elevă în clasa a IX-a, ce şi-a împărtaşit emoţiile pentru micuţi: Sunt nespus de bucuroasă să mă aflu la această expoziţie, pentru că anume ea îmi aminteşte şi mă poartă pe valurile copilăriei. Nu cred că este vreun copil sau matur care să nu-l cunoască pe Guguţă sau căciula sa în care încap toate emoţiile, toate clipele frumoase de copil, dar şi toate valorile neamului românesc. Am mai fost şi la alte expoziţii, întruniri cu alţi scriitori în incinta bibliotecii O. Ghibu şi sunt fericită că am simţit din nou acea atmosferă călduroasă şi prietenoasă. Un mare mulţumesc domnului Spiridon Vangheli care prin creaţia sa a reuşit să picteze cu măiestrie zîmbete pe buzele copiilor şi pentru că ni l-a dăruit pe Guguţă.

Această zi, pentru copii a fost una memorabilă, fiind lăudaţi de directoarea liceului O. Ghibu Măria Garştea, cât şi au fost mîngâiaţi cu daruri din parte bibliotecii, cu nişte volume de cărţi respectiv vârstei.
Vernisajul s-a finisat cu înmânarea de diplome de către directorului bibliotecii Vitalie Răileanu şi cu calde aplauze din partea profesorilor pentru micuţii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu