7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii!
Expoziţie virtuală de carte din colecţiile bibliotecii
Economia ocrotirii sănătăţii / coord. şt. : Constantin Eţco. – Ch. : Epigraf, 2000. – 380 p.
Sănătatea este o categorie nu numai socială, dar
şi una economică. Astăzi au apărut aşa probleme cum ar fi costul ocrotirii sănătăţii
oamenilor într-o societate contemporană, considerarea potenţialului de sănătate
ca parte integrantă de mare importanţă a bogăţiei naţionale şi ca factor al
dezvoltării economice. Chiar din aceste probleme economice de ocrotire a
sănătăţii confirmă faptul că nici una din ştiinţele existente la moment nu sunt
capabile să le studieze la moment. Este necesară o conexiune a celor mai
diferite domenii ale ştiinţei.
Gheorghiu, Alexandru. Ce trebuie să ştim pentru a
fi mereu sănătoşi? / Alexandru Gheorghiu. – Bucureşti : Ed. Niculescu, 1994. – 232
p.
În epoca noastră, importanţa şi eficienţa
medicinei preventive nu mai necesită nici un fel de argumentare. Avem nevoie în
continuare de medic ca tămăduitor, dar medicina preventivă a devenit astăzi
indispensabilă, propunându-şi reducerea de îmbolnăviri, prevenirea şi
combaterea anumitor boli, prelungirea vieţii. Cartea abordează o tematică variată:
alimentaţia raţională, alcoolul, tutunul, surmenajul, sănătatea copilului,
sedentarismul, etc., fiecare capitol fiind însoţit de sfaturi practice şi
consistente.
Jereghi, Alexei. Sănătatea medicilor – bogăţia
noastră / Alexei Jereghi. – Criuleni : [S.n.], 2010. – 60 p.
Sănătatea se defineşte în mod curent ca starea unui organism la care funcţionarea tuturor organelor se face în mod normal şi regulat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus definiţia următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât şi
social, şi nu doar absenţa bolilor sau a infirmităţilor”. Mai târziu
a fost inclusă în această definiţie şi „capacitatea de a duce o viaţă productivă
social şi economic”.
Kotchenko, Nadia. Argila şi sănătatea / Nadia
Kotchenko ; trad. : Cristina Mihai. – Bucureşti : Teora, 2004. – 64 p.
Cunoscută încă din negura timpurilor, argila este
folosită din ce în ce mai mult, atât pentru virtuţile sale terapeutice cât şi
pentru tratamente de înfrumuseţare. Această carte arată cum se prepară Laptele de argilă, care
sunt principalele recomandări pentru cură şi cum se face o cataplasmă. Pentru
înfrumuseţare şi dobândirea unei stări de bine, prezintă reţete de măşti, în
funcţie de tipul de piele.
Lavedrine, Anne. Ceaiurile: 70 de plante pentru
sănătatea şi frumuseţea ta / Anne Lavedrine ; trad. : Dana Zămosteanu. – Iaşi :
Polirom, 2006. – 312 p.
Revenite la modă, ceaiurile constituie modalitatea
cea mai eficientă de extragere a principiilor active din plante şi, spre
deosebire de medicamente, nu produc efecte secundare nedorite. O alternativă
plăcută şi puţin costisitoare pentru tratarea afecţiunilor, tratamente
cosmetice şi fortificarea organismului, ceaiurile sunt, o băutură relaxantă.
Cartea conţine sfaturi pentru prepararea ceaiurilor, în funcţie de necesităţile
fiecărui consumator, precum şi informaţii despre calităţile terapeutice ale
plantelor medicinale din care sunt preparate.
Montignac, Michael. Mănânc sănătos şi rămân tânăr
/ Michael Montignac ; trad. : Marie Vasiloiu. – Bucureşti : Litera
Internaţional, 2010. – 192 p.
Graţie dietei sale de succes,
Michel Montignac s-a impus ca iniţiator al unei abordări revoluţionare în
domeniul regimurilor de slăbit. Michel Montignac ne arată cum putem preveni,
dar şi ameliora, afecţiunile care apar în general odată cu vârsta, renunţând la
tratamentele medicale excesive şi urmând, în schimb, un regim alimentar
echilibrat, bazat pe criterii selective, dar nu restrictive. Această carte vine
să răspundă întrebărilor esenţiale pe care şi le pun toţi cei trecuţi de prima
tinereţe, interesaţi să-şi gestioneze corect greutatea şi să se menţină într-o
formă fizică şi intelectuală de invidiat: ce alimente asigură un aport optim de
vitamine şi minerale, şi cum trebuie ele alese.
Thorton, Betty. Cele 10 legi universale ale
sănătăţii / Betty Thorton. – Bucureşti : Ed. Niculescu, 2003. – 160 p.
Oricare ar fi vârsta pe care o
avem, nu este prea târziu să ne creăm obiceiuri bune şi sănătoase. Dar de ce să
aşteptam să ajungem în pragul bătrâneţii pentru a deveni responsabili de
sănătatea noastră? Se înţelege de la sine că, în
viaţă, cu cât facem mai devreme alegerile cele mai bune, cu atât mai mult
sănătatea noastră va avea de câştigat şi nu doar pentru prezent, cât pentru mai
târziu.
Van Stranten, Mihael. Ghidul alimentelor sănătoase
/ Mihael Van Straden. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2008. – 224 p.
În Ghidul alimentelor sănătoase,
specialistul în remedii naturale Michael van Straten vă ajută nu doar să vă
simţiţi mai bine, ci chiar să eliminaţi unele probleme de sănătate prin
cunoaşterea detaliată a efectelor pozitive pe care le poate avea nutriţia. Ceea ce
ne trebuie din orice alimentaţie sănătoasă este energia, care se obţine prin
consumul unei combinaţii de alimente cu proteine, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale. Cu cât consumăm alimente mai variate, cu atât scade
posibilitatea noastă de a avea deficienţe în vreuna dintre substanţele
nutritive necesare organismului.
Vasilachi, Georgeta. Ciupercile în alimentaţie :
tratarea unor boli cu ajutorul lor / Georgeta Vasilachi. – Ch. : Arc, 2010. –
200 p.
Conceput şi realizat
de un doctor în ştiinţe medicale, specialist în medicina internă şi cea a
familiei, volumul prezintă principalele ciuperci comestibile şi otrăvitoare
(peste 100 de specii), textul fiind însoţit de planşe color. Multe dintre
aceste daruri ale naturii au înalte proprietăţi curative, dar sânt puţin
cunoscute de populaţie. De asemenea, cartea descrie componenţa lor chimică, efectele
curative, reacţiile nedorite, intoxicaţiile posibile atât la adulţi, cât şi la
copii. Volumul de faţă este printre puţinele
lucrări care analizează efectul ciupercilor asupra sănătăţii omului, proprietăţile
cancerigene ale unora sau anti cancerigene ale altora, precum şi tratarea
alergiilor prin intermediul lor. Cartea
se adresează persoanelor care vor să afle mai multe despre o alimentaţie
corectă, medicilor şi bucătarilor.
Vasilachi, Georgeta. Tratamentul cu plante / Georgeta Vasilachi. – Ch. : Arc, 2010. – 360 p.
Volumul ,,Tratamentul
cu plante" se adresează tuturor persoanelor interesate de studierea
efectelor curative ale plantelor, dar în primul rând, cadrelor medicale. Cartea
are drept scop studierea plantelor prin prisma ştiinţei medicale pentru a
contribui mai mult la sănătatea omului. Tratamentul bolnavilor cu ajutorul
remediilor de origine vegetala este obiectul fitoterapiei, ramura in plina
ascensiune a medicinei. Ea se bazează pe succesele fitochimiei, biochimiei,
farmacodinamiei, dietei, etc.
Weil, Andrew. Să îmbătrânim sănătos: cum să-ţi
păstrezi tinereţea fizică şi spirituală / Andrew Weil ; trad. : Steluţa
Sanislau-Sălăjan. – Bucureşti : Cartea Veche Publishing, 2010. – 336 p.
Suntem conştienţi de faptul că
sănătatea este un capital care trebuie păstrat, că actualul stil de viaţă este
răspunzător de suferinţele fizice, că sufletul şi trupul nu sunt entităţi ce
trebuie luate separat, că legătura omului cu universul este importantă pentru
regăsirea echilibrului psihic, fizic şi spiritual. Căile medicinei clasice se îmbogăţesc,
viziunea asupra bolii şi bolnavilor se schimbă, iar informaţia constituie un
aspect important al profilaxiei medicale. Colecţia „Să fii sănătos“
deschide publicului noi căi pentru a înţelege de unde vine boala, cum se poate
vindeca şi mai ales ce poate face pentru menţinerea sănătăţii şi pentru a se
bucura pe deplin de viaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu