luni, 8 aprilie 2013

Prima bogăţie a omului este sănătatea


7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii!

Expoziţie virtuală de carte din colecţiile bibliotecii

Economia ocrotirii sănătăţii / coord. şt. : Constantin Eţco. – Ch. : Epigraf, 2000. – 380 p.
Sănătatea este o categorie nu numai socială, dar şi una economică. Astăzi au apărut aşa probleme cum ar fi costul ocrotirii sănătăţii oamenilor într-o societate contemporană, considerarea potenţialului de sănătate ca parte integrantă de mare importanţă a bogăţiei naţionale şi ca factor al dezvoltării economice. Chiar din aceste probleme economice de ocrotire a sănătăţii confirmă faptul că nici una din ştiinţele existente la moment nu sunt capabile să le studieze la moment. Este necesară o conexiune a celor mai diferite domenii ale ştiinţei.

Gheorghiu, Alexandru. Ce trebuie să ştim pentru a fi mereu sănătoşi? / Alexandru Gheorghiu. – Bucureşti : Ed. Niculescu, 1994. – 232 p.
În epoca noastră, importanţa şi eficienţa medicinei preventive nu mai necesită nici un fel de argumentare. Avem nevoie în continuare de medic ca tămăduitor, dar medicina preventivă a devenit astăzi indispensabilă, propunându-şi reducerea de îmbolnăviri, prevenirea şi combaterea anumitor boli, prelungirea vieţii. Cartea abordează o tematică variată: alimentaţia raţională, alcoolul, tutunul, surmenajul, sănătatea copilului, sedentarismul, etc., fiecare capitol fiind însoţit de sfaturi practice şi consistente.

Jereghi, Alexei. Sănătatea medicilor – bogăţia noastră / Alexei Jereghi. – Criuleni : [S.n.], 2010. – 60 p.
Sănătatea se defineşte în mod curent ca starea unui organism la care funcţionarea tuturor organelor se face în mod normal şi regulat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus definiţia următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât şi social, şi nu doar absenţa bolilor sau a infirmităţilor”. Mai târziu a fost inclusă în această definiţie şi capacitatea de a duce o viaţă productivă social şi economic”. 

Kotchenko, Nadia. Argila şi sănătatea / Nadia Kotchenko ; trad. : Cristina Mihai. – Bucureşti : Teora, 2004. – 64 p.
Cunoscută încă din negura timpurilor, argila este folosită din ce în ce mai mult, atât pentru virtuţile sale terapeutice cât şi pentru tratamente de înfrumuseţare. Această carte  arată cum se prepară Laptele de argilă, care sunt principalele recomandări pentru cură şi cum se face o cataplasmă. Pentru înfrumuseţare şi dobândirea unei stări de bine, prezintă reţete de măşti, în funcţie de tipul de piele.


Lavedrine, Anne. Ceaiurile: 70 de plante pentru sănătatea şi frumuseţea ta / Anne Lavedrine ; trad. : Dana Zămosteanu. – Iaşi : Polirom, 2006. – 312 p.
Revenite la modă, ceaiurile constituie modalitatea cea mai eficientă de extragere a principiilor active din plante şi, spre deosebire de medicamente, nu produc efecte secundare nedorite. O alternativă plăcută şi puţin costisitoare pentru tratarea afecţiunilor, tratamente cosmetice şi fortificarea organismului, ceaiurile sunt, o băutură relaxantă. Cartea conţine sfaturi pentru prepararea ceaiurilor, în funcţie de necesităţile fiecărui consumator, precum şi informaţii despre calităţile terapeutice ale plantelor medicinale din care sunt preparate.

Montignac, Michael. Mănânc sănătos şi rămân tânăr / Michael Montignac ; trad. : Marie Vasiloiu. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2010. – 192 p.
Graţie dietei sale de succes, Michel Montignac s-a impus ca iniţiator al unei abordări revoluţionare în domeniul regimurilor de slăbit. Michel Montignac ne arată cum putem preveni, dar şi ameliora, afecţiunile care apar în general odată cu vârsta, renunţând la tratamentele medicale excesive şi urmând, în schimb, un regim alimentar echilibrat, bazat pe criterii selective, dar nu restrictive. Această carte vine să răspundă întrebărilor esenţiale pe care şi le pun toţi cei trecuţi de prima tinereţe, interesaţi să-şi gestioneze corect greutatea şi să se menţină într-o formă fizică şi intelectuală de invidiat: ce alimente asigură un aport optim de vitamine şi minerale, şi cum trebuie ele alese. 

Thorton, Betty. Cele 10 legi universale ale sănătăţii / Betty Thorton. – Bucureşti : Ed. Niculescu, 2003. – 160 p.
Oricare ar fi vârsta pe care o avem, nu este prea târziu să ne creăm obiceiuri bune şi sănătoase. Dar de ce să aşteptam să ajungem în pragul bătrâneţii pentru a deveni responsabili de sănătatea noastră? Se înţelege de la sine că, în viaţă, cu cât facem mai devreme alegerile cele mai bune, cu atât mai mult sănătatea noastră va avea de câştigat şi nu doar pentru prezent, cât pentru mai târziu.


Van Stranten, Mihael. Ghidul alimentelor sănătoase / Mihael Van Straden. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2008. – 224 p.
În Ghidul alimentelor sănătoase, specialistul în remedii naturale Michael van Straten vă ajută nu doar să vă simţiţi mai bine, ci chiar să eliminaţi unele probleme de sănătate prin cunoaşterea detaliată a efectelor pozitive pe care le poate avea nutriţia. Ceea ce ne trebuie din orice alimentaţie sănătoasă este energia, care se obţine prin consumul unei combinaţii de alimente cu proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Cu cât consumăm alimente mai variate, cu atât scade posibilitatea noastă de a avea deficienţe în vreuna dintre substanţele nutritive necesare organismului.


Vasilachi, Georgeta. Ciupercile în alimentaţie : tratarea unor boli cu ajutorul lor / Georgeta Vasilachi. – Ch. : Arc, 2010. – 200 p.
Conceput şi realizat de un doctor în ştiinţe medicale, specialist în medicina internă şi cea a familiei, volumul prezintă principalele ciuperci comestibile şi otrăvitoare (peste 100 de specii), textul fiind însoţit de planşe color. Multe dintre aceste daruri ale naturii au înalte proprietăţi curative, dar sânt puţin cunoscute de populaţie. De asemenea, cartea descrie componenţa lor chimică, efectele curative, reacţiile nedorite, intoxicaţiile posibile atât la adulţi, cât şi la copii. Volumul de faţă este printre puţinele lucrări care analizează efectul ciupercilor asupra sănătăţii omului, proprietăţile cancerigene ale unora sau anti cancerigene ale altora, precum şi tratarea alergiilor prin intermediul lor. Cartea se adresează persoanelor care vor să afle mai multe despre o alimentaţie corectă, medicilor şi bucătarilor.


 Vasilachi, Georgeta. Tratamentul cu plante / Georgeta Vasilachi. – Ch. : Arc, 2010. – 360 p.
Volumul ,,Tratamentul cu plante" se adresează tuturor persoanelor interesate de studierea efectelor curative ale plantelor, dar în primul rând, cadrelor medicale. Cartea are drept scop studierea plantelor prin prisma ştiinţei medicale pentru a contribui mai mult la sănătatea omului. Tratamentul bolnavilor cu ajutorul remediilor de origine vegetala este obiectul fitoterapiei, ramura in plina ascensiune a medicinei. Ea se bazează pe succesele fitochimiei, biochimiei, farmacodinamiei, dietei, etc.


Weil, Andrew. Să îmbătrânim sănătos: cum să-ţi păstrezi tinereţea fizică şi spirituală / Andrew Weil ; trad. : Steluţa Sanislau-Sălăjan. – Bucureşti : Cartea Veche Publishing, 2010. – 336 p.

Suntem conştienţi de faptul că sănătatea este un capital care trebuie păstrat, că actualul stil de viaţă este răspunzător de suferinţele fizice, că sufletul şi trupul nu sunt entităţi ce trebuie luate separat, că legătura omului cu universul este importantă pentru regăsirea echilibrului psihic, fizic şi spiritual. Căile medicinei clasice se îmbogăţesc, viziunea asupra bolii şi bolnavilor se schimbă, iar informaţia constituie un aspect important al profilaxiei medicale. Colecţia  „Să fii sănătos“ deschide publicului noi căi pentru a înţelege de unde vine boala, cum se poate vindeca şi mai ales ce poate face pentru menţinerea sănătăţii şi pentru a se bucura pe deplin de viaţă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu