vineri, 29 martie 2013

Setea de a cunoaşte creaţia lui Mircea Eliade


În cadrul ediţiei a XIX-a manifestărilor cultural-ştiinţifice „Mircea Eliade” la biblioteca „Onisifor Ghibu s-a desfăşurat simpozionul: „Mircea Eliade şi educarea personalităţii”, organizat în colaborare cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Centrul de Cultură „Călin PostolachI”. Ca şi în fiecare an, dr. Veronica Postolachi, profesoară de limbă şi literatură română de la Liceul „Mircea Eliade” cu mult drag şi pasiune s-a implicat în derularea acestor manifestări, a căror iniţiatoare şi însufleţitoare este deja de mult timp.
Mircea Eliade face parte din generaţia de aur a culturii române, dimensiunea creaţiei sale este uriaşă – a menţionat în cuvântul de salut din deschiderea activităţii Nichita Danilov, director adjunct al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău. Organizarea unor astfel de evenimente frumoase reflectă rezonanţa personalităţii lui Mircea Eliade în spaţiul cultual universal şi român. Mergând pe urmele lui Mircea Eliade, citindu-i cărţile, vom înţelege mai bine sinele nostru profund.
Prin Mircea Eliade poporul român excelează pe scara valorică culturală universală, a ţinut să specifice în deschiderea manifestării Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Profesorul universitar Marin Postu a venit cu unele reflecţii asupra celor trei teme dominante atât în opera literară, cât şi în cercetările profesorului Mircea Eliade – Timpul Sacru, Spaţiul Sacru, Omul Sacru – menţionând îndeosebi faptul că biblioteca este spaţiul care permite cititorului să acceadă, prin lecturi, în acest timp şi spaţiu.
Comunicări au prezentat elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău, un grup de elevi de la Liceul „Mirecea Eliade” din Nisporeni, studenţi şi masteranzi de la USM şi UTM. Ei au elucidat diverse aspecte ale vieţii şi creaţiei eliadeşti, demonstrând printr-o expunere liberă şi coerentă, că pot face analize şi sinteze adecvate importanţei personalităţii evocate. Astfel generaţia actuală este o nouă treaptă în cercetarea operei lui Mircea Eliade.
Mai deosebită a fost comunicarea lui Daniel Paraschiv, cel mai tânăr participant, elev în clasa a şaptea, care ne-a reamintit ce scria Mircea Eliade despre cărţi şi biblioteci.
În încheierea manifestării un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Sulac” a prezentat un recital de poezie şi muzică pe versuri de Grigore Vieru.
Punctul final al manifestărilor a culminat la bustul lui Mircea Eliade de pe Aleea Clasicilor, unde au fost depuse flori de comemorare şi recunoştinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu