miercuri, 27 martie 2013

95 de ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu România


În preajma comemorării acestui eveniment la biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o Conferinţa ştiinţifico-practică aniversară organizată în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Filozofie  de la Universitatea de Stat din Moldova şi Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”.
Activitatea a fost deschisă cu un cuvânt de salut, adresat de  Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii,  celor dornici de a comemora acest eveniment. Igor Şarov, dr. conf. univ., decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a USM a menţionat că noi suntem făuritorii istoriei noastre, iar acest eveniment – Actul Unirii din 27 martie 1918 – este o sărbătoare pentru adevăraţii patrioţi ai neamului.
Consistente comunicări asupra acestui eveniment au prezentat prof. univ., dr. habilitat Anatol Petrencu, preşedintele INIS „ProMemoria”, Nicolae Dabija, academician, preşedinte al Forului Democrat al Românilor din Moldova, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi arta”, profesorul universitar Anton Moraru. Având poziţii obiective în oglindirea evenimentelor istorice, ei au reiterat  momentele cruciale care au precedat şi au urmat după semnarea Actului Unirii Basarabiei cu România din 18 martie 1918.          S-a specificat îndeosebi necesitatea unei istoriografii mai complete, deoarece trebuie de restabilit baza documentară a semnării acestui document.
            Lansarea unui volum al revistei „ProMemoria” a fost realizată de  conf. univ. dr. Virgiliu Bârlădeanu, director al INIS „ProMemoria”, prezentînd unele teme abordate în acest număr al revistei (nr. 3, 2012), specificând consistenţa şi valoarea istorică incontestabilă a studiilor din acest volum, în special memoriile unor personalităţi care au lăsat o urmă vizibilă în istorie.
            Un moment deosebit pentru public a fost recitalul literar-artistic al unor versuri patriotice din creaţia scriitorilor Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu [etc.],  oferit de  un grup de elevi de la Liceul „Natalia Dadiani”.
 Atenţia cititorilor a fost captată de expoziţia de carte din colecţiile bibliotecii dedicată acestui eveniment istoric de mare răsunet în istoria poporului nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu