marți, 26 martie 2013

Jurnalism şi ştiinţele comunicării

Vă propunem cărţi din domeniul Jurnalismului şi Ştiinţelor Comunicării din colecţiile bibliotecii "Onisifor Ghibu".

Expoziţie virtuală


Ciobotea, Radu. Reportajul interbelic românesc: senzaţionalism, aventură şi extremism politic / Radu Ciobotea. – Iaşi : Polirom, 2006. – 253 p.

Popularitatea pe care a cunoscut-o reportajul interbelic este rodul curiozitatii si al freneziei epocii, al unei tendinte de inlocuire a fictivului cu „povestea adevarata”. Setea de aventura, de risc si de explorare specifica perioadei interbelice isi pune amprenta vizibil asupra subiectelor abordate: calatoriile lui Mircea Eliade sau Albert Londres, pasiunea descoperirii marilor orase in scrierile lui Victor Eftimiu sau Paul Morand, aventura zborului la Geo Bogza sau Antoine de Saint-Exupery, precum si portretizarea lui Hitler sau Mussolini la Emil Cioran sau Liviu Rebreanu. Informatiile furnizate de reportajul acestei epoci se remarca prin actualitate, proximitate spatiala, intensitate, dar si prin caracterul negativ al evenimentelor prezentate. Aventura si intimplarile senzationale sint extrase atit din realitatile vietii anonime, cit si din spatiul de dincolo de usile cancelariilor ce vor hotari viitorul omenirii. Sint relatate in profunzime aspecte ale celor doua extremisme politice si sociale europene – nazismul german si bolsevismul sovietic –, amenintari (sau, in unele cazuri, tentatii) investigate dupa acelasi principiu, al senzationalului.

Keeble, Richard. Presa scrisă: o introducere critică / Richard Keeble; trad. Oana Dan. – Iaşi : Polirom, 2009. – 382 p.

Cu un bun suport teoretic si notiuni explicate in contexte mai largi – economice, politice si istorice –Presa scrisaabordeaza toate aspectele profesiei de jurnalist: sursele stirii, interviul, reportajul, redactarea si revizuirea articolelor, designul paginii de ziar sau revista, titlurile, presa online, blogging-ul. Nu sint neglijate problemele de etica profesionala, de legislatie si drepturi de autor, ilustrate cu exemple din presa britanica si internationala. Realizat de jurnalisti cu experienta si profesori de la universitati prestigioase, acest ghid practic este o lectura utila pentru studentii de la jurnalism, dar si pentru profesionistii din domeniu.

Manual de jurnalism: tehnici de documentare şi redactare / coord. : Mihai Coman. Ed.a 2-a, rev. – Iaşi : Polirom, 2001. – 272 p.

Prima colectie romaneasca de lucrari in domeniul mass-media este inaugurata prin volumul coordonat de prof. dr. Mihai Coman, decanul facultatii de profil din Bucuresti. Structurat in trei parti dedicate presei scrise, audiovizualului si deontologiei ziaristului, cartea este un excelent instrument de lucru pentru studentii in jurnalism si pentru cei care practica deja aceasta profesiune. Manualul prezinta si o serie de greseli rasunatoare in presa romaneasca postdecembrista, insotite de explicatii si de extrase din cele mai prestigioase cotidiene din lume.

Petcu, Marian. Istoria jurnalismului şi a publicităţii în România / Marian Petcu; pref. Mihai Coman. – Iaşi : Polirom, 2007. – 214 p.

Un volum care nu trebuie sa lipseasca din bibliografia studentilor la jurnalism si comunicare! Aparitia rubricilor de fapt divers, a ilustratiei, dar si fenomene precum santajul de presa sau agresiunile (atit ale cititorilor, cit si ale jurnalistilor asupra altor jurnalisti) sint doar citeva dintre temele acestei remarcabile sinteze a evolutiei jurnalismului in Romania. Sectiunile dedicate inceputurilor publicitatii, realizate aproape exclusiv prin presa scrisa si, mai tirziu, la radio, ca si istoriei relatiilor publice si birourilor de presa intregesc imaginea retrospectiva asupra mass-mediei romanesti si a schimbarilor si continuitatilor ce au caracterizat-o.

Preda, Sorin. Tehnici de redactare în presa scrisă / Sorin Preda. – Iaşi : Polirom, 2006. – 224 p.

Conceput sub forma unui suport de curs, volumul este o introducere in tehnicile redactarii materialelor de presa scrisa, oferind nu doar o necesara imagine de ansamblu asupra subiectului, ci si numeroase sfaturi, sugestii, contextualizari si exemplificari din peisajul jurnalistic autohton si international. Sint tratate elementele de baza corespunzatoare cimpului diversificat si eterogen al scriiturii de presa. Scrisa intr-o maniera clara si atractiva, lucrarea constituie o abordare orientata spre aspectele practice, spre acele proceduri de lucru ce pot fi aplicate consecvent in munca de zi cu zi a jurnalistului.

Stepanov, Georgeta. Jurnalismul în situaţii de criză: Manual / Georgeta Stepanov, Igor Guzun; USM. – Ch. : CEF USM, 2010. – 229 p.

Lansat la Congresul Naţional de Istorie a Presei, ediţia a III-a (România), acest manual îi „ajută pe oamenii de media să abordeze crizele potrivit – profesionist, echilibrat, etic, cu amprentă umană, spectaculos etc., oferind resurse teoretice, repere metodologice şi instrumente practice esenţiale”. Oamenii care mi-au fost alături în efortul nostru comun de elaborare şi promovare a manualului de jurnalism în situaţii de criză se numesc Georgeta Stepanov, Mihai Guzun şi Constantin Marin.

Vâlcu, Val. Jurnalismul social / Vl Vâlcu. – Iaşi : Polirom, 2007. – 288 p.

Jurnalismul social, fundamentarea teoretica a unei specializari aparute deja in practica, serveste atit intereselor reporterului, cit si redactiei, orientindu-i pe cei care doresc sa lucreze in sectiile sociale ale institutiilor de presa. Cartea se adreseaza tinerilor jurnalisti care considera ca, dincolo de senzationalism, presa trebuie sa se concentreze asupra unor subiecte direct legate de viata de zi cu zi a individului si comunitatii. Datele din aceasta lucrare le permit sa integreze evenimentele pe care le urmaresc in fenomenele mai ample din societate, sa le inteleaga motivatia si sa le prognozeze evolutia.

Zeca-Buzura, Daniela. Jurnalismul de televiziune / Daniela Zeca-Buzura. – Iaşi : Polirom, 2005. – 200 p.

Destinata profesionistilor de televiziune, dar si studentilor la facultatile de jurnalism, cartea formuleaza o perspectiva tipologica asupra principalelor genuri ale audiovizualului si priveste fenomenele mediatice in context, fara a lasa deoparte relatia acestora cu publicul telespectator. 

Demersul autoarei, rezultat al unei practici redactionale desfasurate timp de un deceniu si jumatate, combina expunerea teoriilor si conceptelor clasice ale jurnalismului de televiziune, prezentate intr-o maniera clara si actuala, cu modalitati de punere a lor in practica, ilustrate atit prin exemple, exercitii utile si aplicatii, cit si prin texte inedite, in care alti profesionisti ai televiziunii impartasesc din experienta lor.

Zelizer, Barbie. Despre jurnalism la modul serios: ştirile din perspectivă academică / Barbie Zelizer; trad. Raluca Radu. – Iaşi : Poirom, 2007. – 280 p.

Rezultat al unui laborios efort de documentare, volumul constituie un important instrument pentru toti cei care „iau jurnalismul in serios”. Dovedind ca mass-media pot reprezenta un cimp de cercetare deopotriva provocator si elevat, autoarea inventariaza, opune si intersecteaza diversele perspective stiintifice dinspre care s-a studiat pina acum jurnalismul, oferind o exceptionala analiza critica. Prin identificarea unor zone care unesc mai multe discipline sau sint explicit interdisciplinare in examinarea jurnalismului, aceasta carte ofera o modalitate mai complexa de a reconsidera o mare parte din literatura de specialitate existenta.


Cărţi din domeniul Ştiinţei  Comunicării


  1. Abric, Jean-Claude. Psihologia comunicării: teorii şi metode / Jean-Claude Abric; trad. de Luminiţa şi Florin Botoşineanu. – Iaşi : Polirom, 2002. – 208 p.
  2. Cabin, Philippe. Comunicarea: perspective actuale / Philippe Cabin; trad. de Luminiţa Roşca şi Romina Surugiu. – Iaşi : Polirom, 2010. – 341 p.
  3. De Peretti, Andre. Tehnici de comunicare / Andre De Peretti; trad. De Gabriela Sandu. – Iaşi : Polirom, 2007. – 392 p.
  4. Joannes, Alain. Comunicarea prin imagini: cum să-ţi pui în valoare comunicarea prin intermediul dimensiunii vizuale / Alain Joannes; trad. de Ioana Manole. – Iaşi : Polirom, 2009. – 224 p.
  5. Mucchielli, Alex. Arta de a comunica: metode, forme şi psihologia situaţiilor de comunicare / Alex Mucchielli. – Iaşi : Polirom, 2005. – 261p.
  6. Mucchielli, Alex. Comunicarea în instituţii şi organizaţii / Alex Mucchielli; trad. de Viorica Aura Păuş. – Iaşi : Polirom, 2008. – 277 p.
  7. Pânişoară, Ion-Ovidiu. Comunicarea eficientă / Ion-Ovidiu Pânişoară. – Ed. a 3-a, rev. – Iaşi : Polirom, 2008. – 430 p.
  8. Rosenberg, Marshall B. Comunicarea nonviolentă: limbajul vieţii / Marshall B. Rosenberg; trad. din engl.: Elena Dolghi; red. Şi coord.: Otilia Stamatin. – Ch. : Epigraf S.R.L., 2005. – 224 p.
  9. Şleahtiţchi, Mihai. Mnipularea în posttotalitarism / Mihai Şleahtiţchi. – Ch. : Gunivas, 2008. – 480 p.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu