joi, 7 martie 2013

Femeia - enigma care spune tot

Pentru că zâmbetul vostru este un semn de speranţă în bine, pentru că aveţi mereu forţa şi răbdarea de a ne însenina zilele, timpul se opreşte puţin în loc, să vă aducă un omagiu...
Cele mai calde urări de 8 Martie tuturor doamnelor şi domnişoarelor! Să purtaţi mereu primăvara în suflet!
Colectivul bibliotecii "Onisifor Ghibu".


Expoziţie virtuală



101 interviuri cu femei de pe Terra. – Bucureşti : Ed. Politică, 1981. – 326 p.

Planeta – la feminin – parcurge o epocă de schimbări tumultoase. Are loc o revoluţie în mentalităţi. Egalitatea dintre sexe este privită ca dreptul de a fi om. Dezvoltarea este socotită ca temei al libertăţii femeilor, iar Pacea ca un datum ce asigură certitudinea viitorului. Despre toate acestea aflăm o bogăţie de informaţii şi mărturii, o multitudine de atitudini şi opoziţii, un serial de împliniri, succese şi nerealizări, ca şi o dezbatere la scară mondială.  Volumul este realizat pe baza interviurilor luate de publicistul Carol Roman unor personalităţi feminine din diferite ţări, cu precădere activiste ale mişcărilor naţionale şi internaţionale de femei care au vizitat ţara multe din acestea la invitaţia Consiliului Naţional al Femeilor.


Badinter, Elisabeth. Mamă sau femeie? : O polemică despre maternitate ca o nouă formă de scalvie / Elisabeth Badinter; trad. : Savin Vasile. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2012. - 340 p.

A apărut de curând la editura Litera Internaţional cartea Mamă sau femeie? O polemică despre maternitate ca o nouă formă de sclavie, a feministei franceze Elisabeth Badinter, la doi ani de la publicarea în Franţa, în 2010, unde a provocat dezbateri aprinse.
Cartea cuprinde o analiză critică a felului în care este înţeleasă maternitatea în actualitate în lumea occidentală.
Din anii ´70 şi până acum, arată autoarea, a avut loc o revoluţie în concepţia despre maternitate. Mai bine spus, o involuţie, căci fărâma de libertate pe care o câştigaseră femeile s-a spulberat pe nesimţite din momentul în care naturalismul şi-a făcut loc în vieţile noastre. 

Bawden, Jennifer. Ghidul femeii independente : întâi o viaţă proprie, pe urmă un bărbat / Jennifer Bawden. – Bucureşti : Humanitas, 2006. – 205 p.  

Regulile femeii moderne: 
Nimic nu e mai atrăgător în ochii bărbaţilor decât o femeie care ştie cine este şi ce vrea – o femeie având o viaţă a ei şi capabilă să-l atragă ea însăşi pe cel cu care o va împărţi.  
În acest ghid autoarea te informează cum să-ţi creezi un stil de viaţă  care să te împlinească şi să-ţi permită să te bucuri de existenţă, cum să faci diferenţa între un „potenţial viitor soţ” şi un simplu „băiat drăguţ”, cum să eviţi anumite tipuri de bărbaţi, cum să întâlneşti bărbatul potrivit şi cum să-l abordezi, cum să te porţi la prima întâlnire şi după aceea, pe măsură ce relaţia ta de cuplu progresează.

Domar, Alice D. Fii fericită chiar dacă nu eşti perfectă : Cum să te eliberezi de iluzia perfecţiunii / Alice D. Domar, Alice Lesch Kelly ; trad. : Vekony Edit-Hilda. – Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2009. – 231 p.

Noi, femeile din ziua de azi, avem un curaj nebun. Ne propunem să avem familie, carieră, fericire, linişte, ritm rapid şi tinereţe veşnică. Cum să facem să le putem avea pe toate?
Cărţile Stiletto sunt exact cele  pe care trebuie să le ai dimineaţa în geantă, la pauza de cafea şi seara la o baie caldă. Totul despre cum să devii femeia care îţi doreşti să fii!
„Perfecţiunea este inamicul fericirii. Dr. Domar ne învaţă să ne acceptăm mult mai uşor micile defecte, astfel încât să depăşim teama de eşec în care multe femei încă trăiesc.“
„A renunţa la ideea de perfecţiune este drumul către o viaţă sănătoasă şi fericită. Dacă te simţi prinsă într-o capcană pentru că îţi doreşti un corp perfect, o familie sau o carieră profesională perfectă, atunci această carte este pentru tine.“

Faurobert, Louis. Tânără şi frumoasă după 40 de ani! : Soluţii practice la toate problemele dumneavoastră / Louis Faurobert ; trad. de Mihaela Zoicaş. – Iaşi : Polirom, 2000. – 144 p.


Traducere de Mihaela Zoicas Cartea ne demonstrează ca îmbătrânirea nu este o boala, ci o evoluţie biologica absolut normala, care trebuie acceptata cu realism si luciditate. Autorul, model de echilibru psihosomatic perfect, sportiv, plin de dinamism la 80 de ani, oferă reţetele necesare pentru a fi mereu in forma. 
Cuprins

Aveţi 40 de ani: sa stăm puţin de vorba!
  Aer, apa si alimente
  Cum ne apărăm de asaltul caloriilor
  Oboseala: rezolvări false la o problema adevărată
  Condiţiile echilibrului dumneavoastră
  Umpleţi-va de dinamism!

  Gimnastica la 40 de ani 




Hoocks, Bell. Teoria feministă de la margini spre centru / Bell Hoocks. – Ch. : Tehnica-Info, 2003.  –  176 p.

În această nouă carte, o analiză amplă a problemelor fundamentale ale politicilor sexuale, bell hoocks pledează pentru o nouă direcţie a mişcării feministe contemporane. Continuând dezbaterile din jurul controversatei sale lucrări de debut Nu sunt femeie ?, autoarea susţine că feministele nu au reuşit să creieze o mişcare de masă împotriva oprimării sexiste, deoarece, până acum, mişcarea de eliberare a femeilor nu a ţinut cont de complexitatea şi diversitatea experienţelor feminine. Cartea este o provocare pentru mişcările feministe şi are un impact profund asupra acelora care au avut contact cu feminismul şi principiile sale. În acest volum descoperim un bell hooks o scriitoare lucidă şi convingătoare, o gânditoare extraordinar de pătrunzătoare şi originală.



Lexicon feminist / ed. : Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu.  –  Iaşi : Polirom, 2002.  –  380 p.

Volumul de faţă aduce o contribuţie importantă în cadrul cercetării feministe şi al studiilor de gen din România (domenii care la noi, au evoluat tot mai mult în ultimul deceniu, într-o asemenea măsură încât s-ar putea spune că există premisele unei şcoli româneşti de gen), oferind o sumă de repere conceptuale pentru uzul cercetătorilor, jurnaliştilor, activiştilor pentru drepturile femeilor şi parteneriatul de gen.
Lexiconul feminist este conceput sub forma unor articole-studii, principalele domenii abordate sunt: filosofie feministă, sociologie feministă, gen şi mass-media, teologie feministă, critică literară feministă, gen şi limbaj, cultură populară.


Liiceanu, Aurora. Patru femei, patru poveşti / Aurora Liiceanu.  – Iaşi : Polirom, 2011.  –  329 p.

"Am fost tentată să caut trei femei care să definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit ele nemăsurat de mult. Am pornit de la cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii.Şi le-am găsit..." (autorul) 
Volumul reuneşte bibliografiile unor femei exemplare, a căror existenţă a fost legată de artă şi care şi-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare care a revoluţionat lumea întreagă a modei, Elizabeta Bagreana (1893-1991), Poetă laureată a Premiului Nobel, Cecilia Cuţescu-Storck (1879-1969), pictoriţă, prima femeie profesor într-o academie naţională de artă din Europa, şi Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenită fotograf de război. O franţuzoaică, o bulgăroaică, o româncă şi o americană ale căror poveşti de viaţă fascinează şi astăzi.


Mihăilescu, Ştefania. Din istoria feminismului românesc / Ştefania Mihailescu.  –  Iaşi : Polirom, 2006.  –  459 p.

Implicarea femeilor din România în activitatea societăţii civile a reprezentat o contribuţie importantă la transformările democratice ale statului în perioada imterbelică. Între anii 1929 şi 1948, mişcarea feministă din România s-a maturizat pe fondul ascendent al emancipării femeilor la nivel european şi internaţional. Demersul întreprins de Ştefania Mihăilescu, de reconstituire a istoriei feminismului românesc din acestă perioadă, se bazează pe numeroase documente, semnate de reprezentantele mişcării sau de susţinătorii acesteia. Lucrarea este o continuare avolumului Din istoria feminismului românesc. Antologie de texte, apărută în anul 2002.

Tudor, D. Femei vestite din lumea antică / D. Tudor.  –  Bucureşti : Ed. Ştinnţifică, 1972.  –  373 p.



Cartea evocă evenimente din viaţa lui Hatşepsut, „regentă atrei faraoni”care, timp de decenii, a condus Egiptul de-a curmezişul unor vremi frământate, mijloceşte cititorului reântâlnirea cu înţeleapta Aspasie, sfătuitoare şi soţie a marelui Pericle, urmăreşte întâmplările care au marcat periplul furtunoasei Cleopatra, te face să te cutremuri în faţa imoralităţii, a crimelor şi abuzurilor care au înegrit epoca imperială sub Messalina, sau împărătesele siriene. La capătul lecturii, sau pe marginea ei, mesajul nescris al cărţii ni se impune. Faptele înfăţişate ca ţinînd de viaţa femeii din Grecia trebuie împinse însă cu cel puţin trei-patru secole mai înapoi. Femeia elină, înfundată în gineceul casei bărbatului, trăise în perioada arhaică şi clasică a lumii greceşti (secolele VIII—IV î.e.n.). Găsim de asemenea necesar să precizăm faptul că în textul lui Cornelius Nepos este vorba de femeia aristocrată sau cu o bună stare materială. Femeia din straturile de jos ale societăţii greceşti a fost silită să părăsească închisoarea gineceului, pentru ca, alăturea de bărbat, să apară pe stradă, în pieţe şi pe ogoare, în scopul de a agonisi prin muncă cele necesare traiului familiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu