marți, 29 ianuarie 2013

Noi punţi spre Europa pentru literatura română din Basarabia


Lansare de carte : Antologie de poezie românească din Moldova în versiune spaniolă, traducere din limba română de Maria Augustina Hâncu (Ch., 2012)



Prezentarea autoarei şi a cărţii lansate au fost realizate în deschiderea activităţii de poetul Iulian Filip. Antologia lansată nu este o carte ordinară din acest tip de ediţii, prin intermediul acestei traduceri în spaniolă a poeziilor literaţilor basarabeni tânăra poetă Maria Hâncu a deschis o nouă fereastră spre Europa a culturii basarabene contemporane. A tradus cu inima, a transmis sufletul integru al poeţilor care i-au încredinţat versurile pentru a fi cunoscute în întreaga lume, a remarcat poetul-academician Nicolae Dabija.
Poetul Ion Hadârcă, menţionând că lansarea are loc într-un spaţiu parcă întinerit al Bibliotecii “Onisifor Ghibu”, care timp de 20 de ani are aici, în centrul capitalei, o prestanţă mereu la nivel înalt şi-a exprimat admiraţia pentru activitatea autoarei. Meritul Mariei Hâncu este de a construi noi punţi spre Europa, pentru literatura română din Basarabia. Este un nou pas, pe lângă alte traduceri în limbi străine a operelor scriitorilor noştri, spre o cultură europeană.
Cartea lansată este ca o insulă într-o mare de metafore, nu te poţi opri din citit – a fost aprecierea dată de poetul Traian Vasilcău. Cu această antologie ne reaşezăm în unitatea culturii latine, a remarcat dr. în istorie Ion Negrei, specificând poezia de început a antologiei: Limba noastră de Alexei Mateevici. Antologia a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Primăriei municipiului Chişinău, fapt ce îi onorează.
Traducerea s-a străduit să o facă cât mai bine şi nu ar schimba nimic din cele scrise, a remarcat Maria Hâncu, menţionând cî îi plac mult ritmul şi melodicitatea acestor două limbi, română şi spaniolă. Autoarea şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să includă în această antologie toţi scriitorii buni din Republica Moldova. Pentru mine este o întâlnire frumoasă cu cititorii această lansare aici, la biblioteca “Onisifor Ghibu”, a ţinut să remarce Maria Hâncu. Prezenţa elevilor de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” o bucură mult, deoarece sunt viitorii cititori ai acestei cărţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu