marți, 15 ianuarie 2013

Istorica originalitate a operei lui Mihai Eminescu

Zilele acestea, care sunt consacrate aniversării a 163-a naşteri a lui Mihai Eminescu şi Zilei Naţionale a Culturii, ne oferă nouă, colectivului Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'', posibilităţi aparte de (re)confirmare în faţa cititorilor. Timpul a căpătat altă greutate, nu-i comparabil cu acel de altă dată, iată de ce, şi mileniul trei i-a revenit îndatorirea şi puterea de a vorbi despre geniala operă literară a lui Mihai Eminescu. E o datorie care trebuie împlinită în acord cu întreg contextul viu al artei noastre culturale, plină de talente şi iniţiative creatoare. Veacul care s-a perindat, excilat cu evocări de genială intuiţie – aceea a lui George Călinescu, în primul rând, care în imediatul biografiei eminesciene face să tresară adâncimi insondabile şi dimensiuni de mit.
Luni, 14 ianuarie 2013, cu aceste repere şi intenţii a venit directorul Filialei ,,Onisifor Ghibu'' Vitalie Răileanu, critic şi cercetător literar, însoţit de actorul şi poetul Ion Coşeriu, în faţa unui public ahtiat de a cunoaşte mai mult din creaţia marelui Eminescu – Unitatea militară nr. 1001 a Departamentului Trupelor de Carabineri a Ministerului Afacerilor Interne. Manifestarea, fiind concepută Extra Muros, a cuprins şi alte aspecte.



Astăzi, a menţionat Vitalie Răileanu, noi suntem încă prea aproape de momentul trăirii cu intensitate cuvenită a fiorului rândurilor argheziene despre înţelesurile originalităţii versului eminescian şi despre destinul omului Eminescu : A vorbi despre poet este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă... Nu poate să ajungă până la el, fără să-i supere tăcerea. Celor prezenţi li s-a sugerat să observe cum Tudor Arghezi recomandă ca suprem elogiu pentru poetul naţional tăcerea..., frenezia ne surprinde: Să se vorbească despre Eminescu mai des şi cât mai des e de datorie. Este doar unul din ctitori şi ziditori. De ce să fim reticenţi...


Cei din sală au rămas plăcut surprinşi şi de bogata colecţie Eminesciana a Filialei ,,Onisifor Ghibu'', care numără peste 400 de cărţi. La fel de impresionante au fost relatările din biografia lui Mihai Eminescu prezentate de cercetătorul literar Vitalie Răileanu. 
Actorul şi poetul Ion Coşeriu a zmuls din militarii carabineri aplauze de mulţumire, după ce le-a citit mult din scrierile postume eminesciene, unele chiar necunoscute de ei. Aripile Poeziei s-or zbate mult şi bine în gol, şi Poezia n-ar lua mare înălţime în lipsa unui cititor fidel. Arta lucrează cu sfere ale infinitului.

Pe final, unii militari, fiind catalizaţi de frumoasa atmosferă din sală, au ieşit în scenă citind pe de rost din opera poetului nepereche, moment surprinzător care nu făcea parte din scenariul manifestării.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu