joi, 24 ianuarie 2013

Masă rotundă „Ideea unităţii naţionale romăneşti în spaţiul basaraben în epoca modernă”

Activitatea desfăşurată la biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, în parteneriat cu Acociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Publicul doritor de a fi în această zi împreună cu mari personalităţi din viaţa politică şi socială, de a audia comunicările expuse de cercetători ştiinţifici în domeniul istoriei din R. Moldova şi România abia de încăpea în sala vastă a bibliotecii.
Mesaje de salut şi felicitări cu ocazia marcării acestui eveniment istoric important au adresat asistenţei din sală mai mulţi invitaţi: dr. hab. în istorie Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova ; dr. În istorie Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM ; dr. În istorie Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a USM, dr. în istorie Petre Guran, directorul Institutului Cultural Romăn „Mihai Eminescu” din Chişinău ; Nicolae Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, membru de onoare al Academiei Romîne. Fiecare din ei a ţinut să reitereze că Unirea care s-a produs în 1859 a fost un eveniment pregătit de întregul parcurs al istoriei neamului românesc, fiind un eveniment cardinal în evoluţia şi dezvoltarea statului unitar român. Trebuie să fim recunoscători înaintaşilor noştri care au relizat această Unire şi să promovăm în continuare un viitor comun frumos.
Susţinerea publicului a fost acordată alocuţiunilor la tema dată expuse de moderatorii evenimentului: Alexandru Moşanu, dr. hab. în istorie, prof. univ., membru de onoare al Academiei Române, preşedinte de onoare al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, Gheorge Negru, dr. în istorie, preşedinte interimar, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova; Ion Negrei, vicepreşedinte, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova. Ei au prezentat o mică incursiune în istoria evenimentelor care au precedat şi urmat Unirii din 24 ianuarie 1859, menţionând că trebuie să ne raportăm corect la aceste evenimente în studiile ştiinţifice efectuate.
Adevărul istoric trebuie să fie afirmat continuu, au fost convingerile expuse în dezbaterile care au urmat în parcursul manifestării, susţinute de : Andrei Eşanu, academician, AŞM, membru de onoare al Academiei Române; Demir Dragnev, dr. hab. în istorie, prof. univ., membru-corespondent, AŞM; Ion Agrigoroaiei, dr. în istorie, prof. univ., Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi; Valeriu Matei, poet, membru de onoare al Academiei Române; Ion Constantin, dr. în istorie, cercetător ştiinţific, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, cercetător ştiinţific asociat, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română; Vladimir Beşleagă, scriitor, Uniunea Scriitorilor din Moldova; Pavel Parasca, dr. hab. în istorie, prof. univ., Universitatea Liberă Internaţională din Moldova; Gheorghe Palade, dr. în istorie, conf. univ., Universitatea de Stat din Moldova; Anatol Petrencu, dr. hab în istorie, prof. univ., Universitatea de Stat din Moldova; Nicolae Ciubotaru, dr. în istorie, conf. univ., Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău.
În final s-a specificat necesitatea unirii eforturilor cercetătorilor din Republica Moldova şi România pentru editarea în anul 2014, la cea de a 155-a aniversare a Unirii a unei lucrări ample, special dedicată acestui eveniment, reiterînd că 24 ianuarie 1859 reprezintă momentul în care o elită politică şi culturală a demonstrat că istoria se face prin propria voinţă a poporului, la masa tratativelor.
Rolul acestor comemorări ale unor evenimente istorice este enorm – ele întemeiază în conştiinţa tineretului de azi spiritul responsabilităţii pentru trecutul şi viitorul ţării.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu