marți, 29 ianuarie 2013

Lansări de cărţi şi reviste istorice


Activitatea” a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 154 de ani de la Mica Unire, organizată în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Prezentând volumul Ioan Pelivan: istoric al mişcării de eliberare naţională din Basarabia (ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, bibliografie şi indice de nume de Ion Constantin, Ion Negrei şi Gheorghe Negru, Bucureşti, 2012) – scriitorul Vladimir Beşleagă a incitat interesul publicului la maxim, adresând şi un înflăcărat îndemn: „Trecutul acestui popor este un şir întreg de martiri, trebuie să cunoaştem aceşti martiri, adevăraţi eroi ai neamului!”. Un moment inedit şi impresionat pentru public a fost prezenţa în sala bibliotecii a dnei Ileana Pelivan, strănepoata lui Ioan Pelivan. Emoţiile o copleşeau în timp ce le vorbea celor prezenţi despre această personalitate istorică, amintirile despre el fiind păstrate şi transmise cu sfinţenie, în sânul acestei familii, din generaţie în generaţie.
Volumul de studii istorice în baza documentelor din acea perioadă Destinul românilor basarabeni sub dominaţia ţaristă (Ch., 2012), autor dr. în istorie Dinu Poştarencu a fost reflectat şi apreciat la justa valoare în comunicarea sa de dr. în istorie Constantin Ungureanu. Un alt volum documentar de excepţie – Documente privind istoria Moldovei sub ocupaţia militară rusă (1806-1812), alcătuitori: Alexei Agachi, Ion Varta, Valentin Constantinov, Larisa Svetlicinâi, Tatiana Varta, editat de Institutul de Stat, Istorie şi Drept (Ch., 2012) – a fost trecut în revistă de dr. Vlad Mischevca.
Poetul Valeriu Matei a reiterat necesitatea cunoaşterii vieţii şi activităţii politice a titanicului Nicolae Iorga, prezentând volumul Discursuri parlamentare, vol. II (1919-1923). Publicul a fost informat şi despre apariţia celei de a doua ediţii a studiului: Pactul Ribbentrop-Molotov şi agresiunea sovietică împotriva României. Culegere de documente (1939-1991) – selecţia, traducerea şi îngrijirea textelor, prefaţă şi note de Valeriu Matei, apărut în anul 2012 la Ploieşti.
În premieră absolută, a menţionat dr. Ion Constantin (România) aici, la Chişinău, prezentăm două volume de excepţie (la Bucureşti lansarea urmează a avea loc): România (1945-1989). Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, vol. II, F-O şi România (1945-1989). Enciclopedia regimului comunist. Instituţii de stat, de partid, obşteşti şi cooperatiste (editate de Institutul pentru Studiul Totalitarismului de la Academia Română, Bucureşti, 2012).
Specificarea conţinutului şi a evenimentelor principale reflectate în paginile ediţiei periodice Revista de Istorie a Moldovei (nr. 2, 3-4, 2012) a prezentat dr. Ion Jarcuţchi. Materialele publicate în Anuarul Institutului de Istorie al AŞM. 2011(Ch., 2012) au fost comunicate publicului de Demir Dragnev, membru corespondent al AŞM.
Revista Destin românesc, ediţie specială (nr. 5-6, 2012), dedicată lui Alexandru Moşanu – 80 de ani. Unitatea românească – călăuză principală în activitatea omagiatului – a fost prezentată de acad. Andrei Eşanu, accentuând că inedit este publicarea memoriilor lui A. Moşanu, Preşedintele Primului Parlament al Republicii Moldova, menţionând că acest număr de revistă este deja un document istoric la care vor apela cercetătorii celei de a doua jumătăţi a secolului XX.
Donaţia de reviste Magazin istoric şi Destin românesc tuturor utilizatorilor care au fost la bibliotecă în această zi va contribui la satisfacerea dorinţelor de lectură, la sporirea gradului de diseminare a informaţiilor istorice veridice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu