miercuri, 12 august 2015

Iurie Colesnic - enciclopedie vie a Chișinăului


Iurie Colesnic, poet și eseist  – 60 de ani de la naștere.


Iurie Colesnic (n. 12 august 1955, satul Dereneu, raionul Călărași). Poet, prozator, editor, deputat în Republica Moldova (2009). Studii superioare la Institutul  Politehnic „S. Lazo” din Chișinău, Facultatea Mecanică (1977). Profesor la ȘTP-10 din Chișinău (1980-1983); corector, redactor-șef, și director artistic la Studioul „Animafilm” (1986 - 1991), director al Centrului Național de Studii Literare și Muzeografie „M. Kogâlniceanu” (1991- 1995), director al Editurii Museum (din 1995); director al Casei Cărții „Mitropolitul Petru Movilă” (din 1996); membru-corespondent al Academiei Internaționale de Cadre (Kiev, 2006); Doctor Honoris Causa al Universității Umaniste (Chișinău, 2000). Este distins cu Medalia „Sf. Daniil” (2000). A debutat în revista „Nistru” (1977). Prima lui carte pentru copii, Puiul îndrăzneț, apare în 1980, urmată de Țara cu luceferi (1986), Învăț să zbor (1992), Necazul ariciului (1996); și pentru maturi: Arta memoriei (1987), Doina dorurilor noastre (1990, menționată cu premiul republican „Mihai Eminescu” al Societății „Prietenii Cărții”), Arheologii interioare (1991), Spirala lui Arhimede (1994), Mi-i dor să vă spun (2004), Apostolul Unirii. Pantelimon Halippa (monografie, colecția Pantheon, 2006). A editat VIII volume cu titlul Basarabia necunoscută; enciclopediile: Sfatul Țării (1998, Premiul Salonului Național de Carte pentru Copii); Generația Unirii (2004, Premiul Uniunii Scriitorilor). Este autorul unor scenarii de filme documentare. A îngrijit și prefațat opere de Nicolae Iorga, Piotr Draganov, Leon Donici, Dumitru Morozi, Pan. Halippa ș.a. Cercetător pasionat, face investigații laborioase în arhivele și presa vremii din țară și străinătate, pentru a descoperi și a da viață trecutului istoric al Basarabiei.  


 Expoziție virtuală

Basarabia necunoscută : personalităţi basarabene / text, fot. : Iurie Colesnic. – Chișinău, 1993-2010.

   Vol. 1 / prez. graf. de Vitalie Pogolşa. – Chișinău : Universitas, 1993. – 315 p.
   Vol. 2 / prez. graf. de Vitalie Pogolşa. – Chișinău : Museum, 1997. – 286 p.
   Vol. 3 / cop. : Cezara Kolesnik. – Chișinău : Museum, 2000. – 300 p. : fot.
   Vol. 4 / cop. : Cezara Kolesnik. – Chișinău : Museum, 2002. – 302 p. : il., fot.
   Vol. 5 / cop. : Cezara Kolesnik. – Chișinău : Museum, 2004. – 347 p. : il., fot.
   Vol. 6 / cop. : Andrei Gamarț. – Chișinău : Museum, 2005. – 364 p. : fot., il.
   Vol. 7 / cop. : Andrei Gamarț – Chișinău : Museum, 2007. – 360 p. : fot., il.
   Vol. 8 / cop. : Brândușa Colesnic. – Chișinău : Ulysse, 2010. – 312 p. : fot., il.

În volumele colecției Basarabia necunoscută se face referință la  personalitățile culturii românești în spațiul dintre Prut și Nistru. Fiecare personalitate descrisă în aceste volume, beneficiază de o descriere a biografiei și activității. De asemenea, este inclusă corespondența avută cu colegii de breaslă şi diverse documente etc.
 Prezentarea personalităților, majoritatea nume necunoscute pentru cititori, este făcută într-o manieră foarte atractivă, accentul fiind pus pe activitatea culturală și/sau națională a acestora.

Chișinăul din inima noastră / Iurie Colesnic ; cop.: Brândușa Kolesnik ; Bibl. Municipală “B.P. Hasdeu”. – Ch. : [S. n.], 2014 (Foxtrot). – 636 p.
Chșinăul din inima noastră este un volum care cuprinde o îmbinare a stilului enciclopedic și liric, în care sunt evocate personalitățile care au dezvoltat imaginea spirituală a capitalei de-a lungul timpului, cum ar fi: artiști plastici, maeștri și învățăcei, cineaști, muzicieni, ziariști ş.a. Secvențele din viața teatrală a Chișinăului sunt un subiect important despre valorile culturii basarabene.

Chișinăul și chișinăuienii / Iurie Colesnic ; pref. : L. Kulikovski ; Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. – Ch. : [S. n.], 2012 (Tip. “Elena-V.I.”). – 600 p.
Chișinăul și chișinăuienii aduce în prim-plan oamenii care au locuit, au tranzitat ori s-au aflat pentru o scurtă perioadă de timp în capitala Basarabiei. Iurie Colesnic scoate din închisoarea uitării personalități care pot fi adevărate exemple pentru generațiile prezente, iar modul în care autorul iși prezintă personajele istorice nu poate servi decât deliciului lecturii si curiozității oricărui cititor îndrăgostit de Chișinău. Printre cele 600 de pagini ale cărții se găsesc, de asemenea, peste 400 de fotografii, ce reprezintă pasaje despre atmosfera care a dominat cândva în Chișinău, cluburile de fotbal, orchestrele de fanfară și mașinile de epocă ce au circulat pe străzile orașului.

Colesnic, Iurie. Un dosar uitat al istoriei / Iurie Colesnic. – Ch. : Ulysse SRL, 2008. – 128 p.

         Dintotdeauna, istoria și-a dorit ca noi, românii basarabeni, să mergem mână în mână cu balticii. Probabil, Cel care are grijă de destinele supreme ale popoarelor a vrut să ne ofere un model rafinat de comportament, de demnitate, de abilitate politică. Acest volum cuprinde: Incursiune în timp; Intelectualii basarabeni și mișcarea națională; Pământenia basarabeană de la Deport..

 Note din Arca lui Noe / Iurie Colesnic ; cop. : Andrei Gamarț. – Ch. : Ulysse, 2006. – 64 p.
Sensul existenței este în a fi sau a părea. Este vechea problemă filosofică, este acea tainică legătură dintre cauză și efect. La moldoveni, la români în general, a părea este mai important decât a fi, fiindcă a fi înseamnă a apărea ceva, a sacrifica ceva, a te dezice de ceva, a te consacra la ceva. În esență, a fi este foarte greu. Și gândul omului întotdeauna obișnuit să caute calea cea mai ușoară, caută mimarea la ceea ce înseamnă a fi. Și atunci această imaginea a lui a fi apare în oglinda strâmbă a lui a părea. Acest volum cuprinde câteva compartimente: A fi sau a părea; Moldova de ieri, Moldova de azi, Moldova de mâine; Ce nu știu rușii despre Rusia; Axioma fericirii.


Generația unirii / Iurie Colesnic. – Ch. Museum ; București : Fundația Culturală Română, 2004. – 544 p. 

De aproape nouă decenii (cu inevitabila cezură impusă de variațiile  regimului politic) complexa problemă a Unirii din 1918 se constituie într-un subiect favorizat în istoriografia română. Făcând obiectul a numeroase lucrări, studii, articole (de dimensiuni și valori inegale) analiza resorturilor și desfășurării proceselor unioniste din cele trei provincii care au întregit România în minunatul an 1918, nu este nici pe departe o chestiune epuizată. Din această perspectivă, apariția unei noi cărți, care face dovada unei munci considerabile și care îmbogățește istoriografia românească cu privire la această temă, nu face decât să bucure sufletul oricărui român.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu