miercuri, 19 februarie 2014

Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Nicolae Rusu


După cum afirmă Nicolae Rusu, întâlnirile sale cu cititorii sunt de fiecare dată momente de revelaţie spirituală. Astăzi, scriitorul a fost oaspete al cititorilor bibliotecii „Onisifor Ghibu", unde, într-o atmosferă caldă, a purtat un dialog interesant cu studenţii de la Colegiul Politehnic.
Am menţiona faptul că în cadrul acestei întâlniri a fost prezentat volumul  „Nicolae Rusu: biobibliografie„  (Ch., 2013),  editat de BM „B. P. Hasdeu”, care ne oferă multe informaţii despre viaţa şi activitatea autorului. O lucrare  importantă, care ne ajută să înţelegem că Nicolae Rusu relatează în cărţile sale viaţa societăţii noastre şi scrie despre tot ceea ce nu-i este străin omului: dragoste, durere, luptă, credinţă – a ţinut să remarce Margareta Cebotari, bibliotecar principal.
În timpul întâlnirii am aflat cu toţii că pentru Nicolae Rusu, în beletristică, este important felul de a scrie despre viaţa societăţii. De asemenea, potrivit lui, proza scurtă este foarte importantă şi prin ceea ce descoperă cititorul, lecturând-o. În viziunea lui, anume proza scurtă îl face pe cititor să fie mai aproape de personaje, iar uneori să se regăsească în unele din ele. În plus, într-o proză scurtă, cititorul ar trebui să înţeleagă mai bine mesajul pe care a vrut să-l exprime autorul.
Pentru a-i convinge de acest fapt, Nicolae Rusu le-a citit studenţilor o snoavă întitulată „Merele”, din culegerea sa de povestiri „Hai la mere!” Apoi i-a provocat pe adolescenţi la o discuţie asupra celor expuse în această povestioară.  După o primă lectură, pare a fi o povestire cu conţinut anecdotic, o povestioară comică. „De fapt, este un fel de râs cu plâns. Acest râs al basarabenilor descrie nefericirea lor”– a menţionat autorul. Pentru a-i pune iarăşi pe gânduri pe adolescenţii din sala bibliotecii,  autorul le-a mai citit o parabolă a sa,  cu denumirea „Livada”, cuprinsă în volumul „Oraţie de ursitoare”. A urmat şi dialogul de descifrare a mesajului, pe care a dorit să-l transmită cititorilor. Din cele expuse de studenţi a devenit evident că  mesajul a fost înţeles de ei.
Aprecieri frumoase, atribuite scriitorului Nicolae Rusu, i-au fost aduse în mica incursiune în  scrierile sale, expuse de un alt confrate de condei, scriitorul Emilian Galaicu-Păun.
Această întâlnire, a unui scriitor cu cititorii săi, ca multe altele de fapt care au loc la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, este preţioasă pentru că le oferim posibilitatea să comunice. 


Fiind un scriitor unic prin simplitatea şi profunzimea cu care descrie realităţile sociale şi trăirile umane, putem spune cu certitudine că această întâlnire a lui  Nicolae Rusu cu cititorii, în   cadrul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a fost una pe cât de interesantă, pe atât de cognitivă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu