marți, 11 februarie 2014

Avantajele şi dezavantajele internetului

   
   
    Internetul oferă omului modern o mulţime de avantaje, care îi uşurează sau îi îmbunătăţesc viaţa, fie îl ajută să economisească timp, bani, fie îi oferă modalităţi de a-şi petrece timpul simţindu-se mai bine (cel puţin pe moment) etc. Din păcate, însă, utilizarea internetului prezintă şi anumite probleme, pericole, pe care este foarte bine ca oricine care accesează internetul să le cunoască, să le conştientizeze, şi să se ferească de ele.
                                                  

AVANTAJELE INTERNETULUI


1. Acces foarte rapid şi facil (de regulă) la toate avantajele internetului. Internetul oferă informaţii din toate domeniile (politică, administraţie, sport, agricultură, vreme, informaţii juridice – legi, hotărâri etc.) prezentate sub tot felul de forme: ştiri, articole, imagini, videoclipuri etc.
2. Comunicare cu instituţiile publice şi companii private (găsirea numerelor de telefon şi fax, posibilitate de comunicare prin mail – poştă electronică etc); socializare prin: mail, siteuri de socializare, messenger, skype etc; există posibilitatea de a vorbi ca la telefon, gratuit;  comunicare cu rude şi prieteni, comunicare cu colegi de şcoală/facultate/serviciu, comunicare cu profesori etc.
3. Instruire. Acces la cursuri online (unele gratuite), şi alte informaţii/documente utile în pregătirea profesională şi carieră (valabil în perioada şcolii, liceului, facultăţii, serviciului şi tot restul vieţii). Posibilitatea de a învăţa limbi străine gratuit
4. Comerţ electronic. Posibilitatea de a găsi şi cumpăra produse de care ai nevoie, la cel mai mic preţ de pe piaţă. Posibilitatea de a vinde chiar tu diferite produse, ca persoană juridică, sau chiar fizică.
5. Publicitate.Posibilitatea de a da, gratuit, anunţuri referitoare la orice: cumpărări-vânzări, matrimoniale, evenimente, proteste etc.
6. Posibilitatea de a-ţi face publică o părere (de a te face auzit) – prin comentarii la diferite ştiri, articole, pe forumuri, pe diferite siteuri etc, prin administrarea unui propriu site de internet / blog, unde poţi posta (poţi publica) ce informaţii doreşti.
7. Poţi învăţa gratuit să faci tot felul de chestii utile vieţii cotidiene (prin videoclipuri, tutoriale, prezentări, puse la dispoziţie oricui pe internet).
8. Economie de timp. Internetul îţi poate asigura o foarte mare economie de timp. În loc să pierzi timpul (în diferite moduri), pentru a obţine ceva/a rezolva ceva, prin intermediul internetului foarte multe probleme se rezolvă mult mai rapid.



                DEZAVANTAJELE  INTERNETULUI                                                 

1. Accesul la internet este permis oricui, indiferent de vârstă, indiferent de pricepere şi experienţă în domeniul informatic. Astfel, oricine poate intra pe internet, însă şi oricine poate dăuna internetului, în diferite moduri. Internetul este de cele mai multe ori ”poluat” de următoarele categorii de persoane: copii/tineri  incompetenţi care publică informaţii false; persoane de rea-credinţă care încearcă să manipuleze, prin publicarea de informaţii false.
2. Calitatea şi veridicitatea informaţiilor de pe internet este nesigură. Pentru că oricine are acces la internet, oricine poate posta informaţii pe internet, oricine poate spune neadevăruri, poate dezinforma, sau poate minţi.
3. Informaţiile personale nu sunt în siguranţă când folosim internetul. Această securitate a datelor personale pe care o promovează site-urile ce oferă, de exemplu, căsuţă de mail, este falsă. Adică, tot ce este în calculator este expus în momentul în care este conectat la internet.
4. Infracţiunile / ilegalităţile / fraudele / ţepele care pot avea loc, şi care  pot afecta, legate de: tranzacţii bancare online, ţepe economice, ţepe în comerţul electronic, ţepe în diferite oferte de afaceri, de muncă, ţepe în diferite colaborări online etc. Pe internet nu există siguranţă 100% legat de contul bancar sau de orice alte conturi online deţinute! Lipsa unei identităţi reale a colaboratorilor/partenerilor pe internet, creşte riscul de a fi minţit. 
5. Pierderea de timp este o altă problemă pe internet. Oricât de multe avantaje şi informaţii utile ar avea internetul, foarte mulţi oameni ajung să piardă foarte mult timp pe internet, fără să câştige ceva real, concret, inteligent, util din asta (este cazul pierderii a prea mult timp pe siteuri de socializare, privind filme, jucându-ne etc).
6. Dăunează sănătăţii. În cazul filmelor, distanţa faţă de monitor este mai mare, deci e mai puţin dăunător ochilor. Chiar şi în cazul  jocurilor, distanţa se poate mări (mai ales cu tastatură şi mouse fără fir). Însă navigarea pe internet, dăunează cel mai mult ochilor, pentru că presupune o distanţă mică faţă de monitor. Ochii se vor obişnui să facă focus la distanţă mică, şi îşi vor pierde încet încet abilitatea de a vedea clar la distanţă.

3 comentarii:

  1. Уважаемый 12 класс. Я Ю.Ф. уже написала это сочинение на завтра по румынскому, так что ищите информацию в другом месте!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragi elevi ai clasei a 9'A eu sunt Molesteanu Andrei si am luat de aici informatie , asa ca va luati din alta parte ! :D

    RăspundețiȘtergere