vineri, 14 februarie 2014

Grigore Vieru – poetul valorilor naționale și spirituale

Tradițional, deja, Clubul Liceenilor Liberali continuă să se reunească la Biblioteca „Onisifor Ghibu” pentru a comemora cei mai marcanți reprezentanți ai culturii române. În ziua de 14 februarie, zi deosebită în istoria culturii române, a avut loc o altă activitate de  suflet dedicată poetului Grigore Vieru.
În cuvântul de deschidere a activităţii Corina Fusu a ţinut să menţioneze că  Grigore Vieru a fost un poet deosebit ca Om şi ca Fiu al acestui Pământ. Versurile sale denotă faptul cât de mult a iubit el viața, venerând Mama, Femeia, Iubirea... Cu toate că este trecut în altă dimensiune a existenţei – acum este și mai viu ca niciodată. Un omagiu memoriei poetului a fost lansarea în ziua sa de naştere, la 14 februarie, în incinta Muzeului Național de Istorie, a volumului antologic: Grigore Vieru. Tu m-ai strigat, fiule? Cartea a fost editată cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău.
A urmat o mini-prezentare a acestei ediții. Selecția versurilor a fost realizată Spiridon Vangheli, un alt scriitor şi reprezentat notoriu al culturii noastre. Antologatorul a ținut să scoată în evidență atât cele mai cunoscute şi îndrăgite versuri ale poetului, dar și să reamintească cititorilor gândurile/meditațiile excepționale ale poetului Grigore Vieru, devenite acum adevărate aforisme despre libertate, dreptate, adevăr, luptă, curaj, cum ar fi: Chiar dacă mor, trebuie să înving, chiar dacă nu înving – trebuie să lupt. Deci, ceea ce spunea Grigore Vieru, corespunde valorilor general-umane, și idealurilor noastre. Cititorul va găsi în carte și aprecieri ale creației  poetului Grigore Vieru, semnate de personalități marcante – Eugen Coșeriu, Adrian Păunescu etc. În volum au fost incluse și frumoase picturi ale unui alt fiu demn al acestui neam, pictorul Igor Vieru.
Îndemnul adresat tinerilor liceeni: nu doar să-l sărbătorim, dar și să citim opera lui Grigore Vieru, deoarece Cartea niciodată nu-și va pierde importanța de adevărată sursă de cunoaștere. Doar cel ce se inspiră din aceste izvoare nesecate de cunoaștere – cărțile – va deveni un om adevărat, un creator adevărat. Nu trebuie să-i uităm pe înaintaşii noștri!
Toate națiunile au avut simbolurile lor, a menţionat  Ion Cebanu, un coleg mai în vîrstă a tinerilor liberali. Și Grigore Vieru este un poet-simbol al acestui neam, foarte aproape de destinul nostru, al locuitorilor acestei țări, și de destinul neamului său. Creând, poetul și-a creat și propria legendă. În versurile sale găsim o adevărată filosofie. Scopul nostru este să păstrăm și să promovăm aceste valori naționale, spirituale.
A urmat un mini-spectacol literar-artistic, realizat de tinerii membri ai Clubului Liceenilor Liberali. Ei au recitat duioase versuri vieriene dedicate mamei, casei părintești, neamului românesc, limbii materne. Un grup de liceene au venit și cu un frumos florilegiu muzical din cunoscute melodii pe versuri de Grigore Vieru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu